• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Merkezi laboratuvar belirleme sistemi hakkındaki düşünceleriniz?

D

deleted25658

Çalıştay ile ilgili görüşlerniz nelerdir? Yeni gelecek sistemin avantaj ve dezavantajları sizin açınızdan nelerdir?

Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da yapıldı. Çevre Mevzuatı kapsamında yapılan ölçüm ve analiz işlerinin, insan müdahalesinden uzak, objektif ve adil bir yöntemle yetkili laboratuvarlara dağıtımının yapılacağı ve işletmelerin ihtiyacına uygun laboratuvarı seçebilecek bir eşleştirme programının oluşturmasına yönelik hazırlanmakta olan Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Çalıştay ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürü Sayın Muhammet ECEL’in açılış konuşması ile başlamıştır.

Sayın ECEL konuşmalarında, Bakanlık olarak çevresel, ekonomik ve sosyal etkenleri bütüncül bir yaklaşımla ele alarak; sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışımız ile hedeflerimize yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğimizi ve gerçekleştireceğimizi ifade etmiştir. Çalıştayı düzenlemekteki amacımızın MELBES Sistemi hakkında Bakanlık olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaların aktarılması, sonrasında oluşturulan yazılım ile iş dağıtımı sistemine geçilmesi halinde, laboratuvarların önerilerinin, tecrübelerinin ve beklentilerinin alınması olduğunu belirtmiştir. Çalıştay, yetkili laboratuvar çalışanlarından çalışma gruplarının oluşturulması, grup çalışmalarının sunumları ve değerlendirmelerine göre hazırlanan sonuç raporunun sunulması ile tamamlanmıştır.
 
Toplamda 52 baca var ise hepsininden ölçüm yaptırmanız gerekir. @Fatih Koçak beyin dediği gibi bacaları çıkışta birleştirebilirseniz veya baca sayısını azaltarak eksiltebilirseniz ölçüm maliyeti açısından faydası olacaktır. Aksi taktirde ölçümlerin her bir bacadan olmasını isterler. Hatta izin yenileme zamanı geldiğinde valilik tespit raporu düzenlenecek olup ordada mevcuttaki 52 bacanın kaydı geçer ve gene 52 bacayı ölçtürmeniz gerekir. Kaynak sayısına bakmadan il müdürlüğü her bir bacadan çıkan emisyon ölçümlerini irdeliyor.
 
Çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesinin geçerliliği ve yenilenmesi
MADDE 11
(2) Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma süreci aşağıdaki belirtilen değişikliklerin gerçekleştirilmesini müteakip 30 takvim günü içerisinde yeniden başlatılır.
a) İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi,
b) İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi,
c) İşletmenin yakıtının ve/veya yakma sisteminin değişmesi,
ç) İşletmenin toplam üretim kapasitesinin veya toplam yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artması veya artış miktarının bu Yönetmeliğin Ek-1 Listesi kapsamında yer alması.


İşlem bunların dışında olduğu için izin yenilemeniz gerekmiyor.
 
@yeniçevreci tesiste bacanızın sayısını ister 1 ister 100 adet yapın o brülörün ısıl gücü değişmez. Haliyle yenileme gerekmez ama 1 bacaya sınır değirin üstünde brülör eklerseniz o zaman izin yenileme gerekir.
 
Arkadaşlar Merhaba,

Danışmanlığını yaptığım bir paket atıksu arıtma tesisi var 4 ayda 1 iç izlemesinin yapılması gerekiyor ancak melbes sistemi 6 aylık yazıyor onu nasıl yapacağım? bilgi verirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba,

6 ay içerisinde kaç tane numune alınacaksa, o sayıyı girmeniz gerekiyor. Örneğin; sözleşmenizin 1 Aralık 2019'da başlayacağını düşünelim. Bitiş tarihi 1 Haziran 2020 olacak. Bu aralıkta kaç numune alınması gerekiyorsa, bu sayıyı belirteceksiniz.
 
Tamam çok teşekkür ederim Cem Bey,işletme faaliyete ara vermişti 30 temmuzda faaliyete başladı 2 temmuzda da sözleşmemiz bitiyor 4 ayda 1 olduğu için 3 kere seçmem gerekiyor sanırım öyle midir?
 
@elifocal Bir yanlışlık var hesaplarda :) 30 Temmuz 2019'da faaliyete başladıysa Ağustos 2019'ta ilk numunenin alındığını düşünelim. Aralık 2019 ve Nisan 2020 aylarında da 2 numune alınacak ve 6 ay dolmuş olacak. Sizin 2 numuneyi seçmeniz gerekiyor.
 
@Cem Yılmaz Ancak faaliyete başladığından itibaren ben ilk kez numune alımı için başvuru yapacağım 4 ay içerisindedir diye düşünüp son ay içerisinde başvururum diye düşünmüştüm inşallah bir hata yapmamışımdır.
 
@elifocal Normal şartlarda, faaliyete başlar başlamaz ilk numune işini hâlletmeniz gerekiyordu. Ara verdiği süre de önemli tabi. Diyelim Nisan 2019'da numune aldırıp firmayı kapatıp; Temmuz 2019'da açtıysa, Ağustos'ta gerekiyordu. Neyse bu kısımlara yapacak bir şey kalmadı artık, geçmiş gitmiş.

Bugün ivedilikle MELBES başvurusunu açmalısınız. Yanlış hatırlamıyorsam 1 hafta öteliyordu başvuru sırasında tarihi. 15 Kasım 2019 - 15 Haziran 2019 tarihleri arasında olacak yani sözleşmeniz. Bu süreçte de 2 kez numune aldıracaksınız. Bu numunelerin birisi 2019'un Kasım Ayında, diğeri 2020'nin Mart ayında olacak.
 
@elifocal @Cem Yılmaz
şu hususu hatırlatmak isterim. yazıda ocak-haziran ve temmuz-aralık olarak dönemler belirtilmiştir. yani siz bu gün başvuru yapsanız 6 aylık dönem olarak kasım aralık aylarını kapsayacak dönemde alınacak numune adetini girmeniz gerekiyor. ocak ayından itibaren ocak-haziran dönemi için yeni talep yapmanız gerekiyor. yazıyı da ekte gönderdim. madde 11
 

Ekli dosyalar

  • melbes-bakanlik-makam-oluru-13022019-20190213123611.pdf
    177 KB · Görüntüleme: 17
Doğru noktaya parmak bastınız da şöyle bir sorun var. Bu firmanın bundan önce sözleşmesi yokmuş. İlgili yazı paylaşıldığında, herkesin atıksu analiz için sözleşmesi vardı. Bundan sonrakiler de 6 aylık olacak demişlerdi bu yüzden.
 
Üst