• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mermer tesis atık su arıtma tesisi sorunu

Can Elmas

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Aralık 2012
Şehir
Sivas
Firma
Demir Export
Merhabalar;

Mermer fabrikamızın atık su arıtma tesisi verimli çalışmamaktadır. Atık su arıtması verimli çalışmadığı için temiz su tankına geçen katı maddeler mermer yüzeyine zarar vermektedir. Temiz su tankında çamur oluşmasının sebebi yanlış çöktürücü dozajı ya da kullanılan çöktürücü markasından kaynaklı olabilir mi? Yorumlarınıza ihtiyacım var.
 
Can bey biraz daha ayrıntılı anlatabilir misiniz? Şu anki arıtma sisteminizin akışı nedir?
 
evet dediğiniz gibi dozajlama ve ya kullanılan kimyasalın kullanma tarihi bile önemlidir. Çünkü biz polielektrolit kulllanırken görebiliyoruz. Kullanılan kimyasalın türü ve markasını yazarsanız araştırabiliriz. Ama proseste herhangi bir mekanik arıza da olabilir. .bu sistemler floklaşma ile çökeltim prensibine dayanır. Karıştırıcıın ve pompaların verimle çalışması gerekmektedir. Ama siz öncelikle kimyasala ve dozaj şekline dikkat etmeyi deneyin.
 
Mermer Atıksuyu yapı itibariyle iri kolloidler içerirken suyu kirletecek başka bir parametre (genel itibariyle) bulunmamaktadır. Bu kolloidler iri olduğundan suyu beklettiğiniz zaman kendi halinde çökerler ancak çökme süresi suyu tekrar kullanımda darboğaz oluşturur. Bu yüzden çöktürmeyi hızlandırma amacıyla bu tip proseslerde koagülantlar yerine polielektrolit flokkulantlar kullanılır. Burada da anyon-katyon dengesini yakalamak gerekir ki kullandığınız polielektrolitin türü, molekül ağırlı, konsantrasyonu(piyasada çoğu polielektrolit saf değildir, katkılıdır) karışma verimi bu denge için temel unsurlardır. Farklı türde, marka ve model polielektrolitler ile jar testi yaparak sonuca ulaşabilirsiniz.

Konu ile alakalı ekstra bilgi: mermer atıksuyunda uzun süreli polielektrolit kullanımlarında mermer tozları polielektrolit ile birlikte sistem ve özellikle boru çeperlerine yapışarak zamanla taşlaşma yapar. 2 parmak çapındaki hattın 1 parmağın altına inmesi ve tüm tesisatın yenilenmesi söz konusu olabilir.
 
Can Bey Merhaba,

Mermer fabrikalarında bu sorunla oldukça sık karşılaşmaktayız.

1-Sistemde başından beri bu sorun var mıydı yoksa yeni mi oluştu?
2-Kestiğiniz taşta herhangi bir değişiklik oldu mu?
3-Çözelti hazırlama tankını hangi aralıklarla temizliyorsunuz? Temiz mi?
4- Çamuru hangi sıklıkla alıyorsunuz?
5- Polielektrolitleri az kullanmal kadar çok kullanmakta arıtma verimini ciddi biçimde etkilemktedir. Doğru oranlarda kullandığınıza eminmisiniz?
6- Doğru ürün kullandığınızdan eminmisiniz?

Bu soruları cevaplayabilirseniz daha sağlıklı yorumlar yapabilirim.
 
@Mehtap Işık

Öncelikle teşekkürler
1- Yeni karşılaştığımı bir sorun
2- Taşlarımız aynı değişiklik olmadı
3- Temizliği sık sık yapılıyor
4- Çamur sürekli tahliye ediliyor
5- Polielektrolitlerin miktarı deneme yanılma yöntemi ile belirlenmiştir
6- Ürünün doğru olduğunu düşünüyorum çünkü daha önce verim alıyorduk
 
Üst