• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mesleğin baltalanması

İSG Uzmanı ve TMGD olmak için mühendislik mezunu şartı var. Yani sırf Çevre mühendisleri yapabiliyor değil . Bu belgeleri alıp almamak kişisel bir mesele. Ancak şu gerçek de var. Bu belgelerin alınması iş bulma şansını arttırıyor.
 
TMGD ile bizim mesleğin ortak olabilecek tek tarafı atıkların taşınması olabilir. TMGD'nin bırakın Çevre Mühendisi, herhangi bir Mühendislik Mezunu tarafından yapılmasının çok da mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Şahsi düşüncem TMGD işlerinin Lojistik mezunları veya Lojistik ile ilgili bölümlerce icra edilmesinin doğru olduğu kanaatindeyim. Bazı konularda aşinaymışız gibi geliyor ama kazın ayağı bence öyle değil. TMGD yanında başka bir iş yapamadığın için zaten bizim için bir sorun değil.

İSG için ise pek katılmıyorum. İSG ile Çevre işlerinin alakası olmadığı tonla alan var. Ama İş Sağlığı ve Güvenliği ile Çevre Mevzuatı bir yerde kesişiyor: Büyük Endüstriyel Kazalar meselesi. İSG ile Çevre konularının bazı yerlerde kesiştiğini düşünüyorum.

Bizim mesleği baltalayan Çevre ile ilgili olan dallarda, iş kollarında Bakanlık yöneticilerinin mesleğe bağlı unvanları "Sertifikalandırma" inadı. Bir meslekte sertifikalandırmak demek "İşsizlik" demektir. Başka mesleklerin işlerimizi yapabilmesini saymıyorum. Tıp Fakülteleri yüksek puanla öğrenci alır çünkü diplomasında "İş Garantisi" ve "Yüksek Gelir" vardır. Bizde ise diplomamızın temel istihdam alanları "Sertifikalandırılmakta."

Bunun elbette sonuçları var. Bölüm tercih edilmez hale gelmekte, Çevre Mühendisi bir yerlere haraç ödemeye mahkum edilir, iş tecrübesi edinmeden önce sertifika ile uğraşır, başka bir alana geçmek istese sertifika ile uğraşır. Uzun lafın kısası ister Danışmanlık, ister AAT işletme, ister atık sektöründe çalışma, hepsi bir sürece ve zaman kaybına sebep. Maaşlar kuş gibi, böyle olunca da sonuç mesleğin değersizliği.

Belgeleri almak (İSG, TMGD, Enerji Yöneticisi gibi) elbette kişisel bir mevzu. Fakat bu sertifikalar ile "Çevre" işi aynı anda yapılabilir olursa işveren sana bunu da dayar. Mesleğin malesef iş garantisi yok ve işverenler için "Külfet" görülüyoruz.
 
Ben şöyle düşünüyorum evet çevre,isg,Tmgd bir arada yapılabilir. Ancak o işe girebilmek için alınmamalıdır bu belgeler.
Çevre mühendisi olarak aldığın bir maaşın var. Ama diyorsunki bende isgu da var onuda yaparım. Hayır arkadaşım eğer bunu yapacaksan aldığın maaş çevre mühendisi olarak düşündüğün maaş içerisinde olmamalı.
 
arslan can martoğluher aldığın belge için ayrı ücretlendirme yapılması gerekmektedir. Doğrusu zaten budur. Bu belgeleri alarak iş bulma şansını artırıyorsun. Kesinlikle ayrı ayrı değerlendirilmesi gerek ama işverenlere karşı bizlerin duruşu burada önemli. Meslektaşlarımda maddi anlamda çok zorda olan ve bu durumu kabul etmek zorunda olan da var . Rest çekende . Ne yazık ki he işveren de inisiyatifli değil. Kısaca uzun mesele biraz yaptırımlı olsa odalar tarafında denetimler olsa yetkileri olsa biraz daha düzenli sistemli hale gelebilir bu durum.
 
Emrah Bozkurtbir işe odaklanmak bir işe kendi vermek o işi daha sağlam yapmana sebep olabılır. bazı sektörlerde bu belge gerekli ama ayda bir saat ayrılması gerekebılıyor. bu süreçte de yapılabılır. Zaten kompleks bir iş olup ciddi anlamda mesai gerektirecek işlemlerde danışmanlıktan destek alıyor işyerleri.
 
Emrah BozkurtEmrah Bey katılıyorum size. Bir işi odaklanmak lazım. Lakin burada işverene de fayda sağlanıyor. Ancak iş veren bunu kötüye kullanıyor. Yani bir İSGU istihdam edeceğime çevre mühendisiyle masaya oturayım yerine karşılıksız yapsın bekleniyor. Belki TMGD gibi mesleklerde bir kaç saat yeterli olabilir ama İSGU için her anımız tehlikeyle dolu. Çalışan sayısı fazla olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde danışmanlık fiyatlarıda personel bulundurmaya değecek durumda şuan. İş veren danışmalığa bile para vermemeye çalışıyor. Daha 2 gün öce çevre mühendisi olarak görev yaptığım kurumsal bir firmadan İSGU görevini karşılıksız yapmam istendiği için yollarımız ayrıldı. Tüm meslektaşlarımı ucuz işçilikten kaçınmaya davet ediyorum.
 
Üst