• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Meslek odalarına üye olma zorunluluğu

selçuk karabulut

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Şubat 2017
Firma
Eroglu
6235 Sayılı TMMOB Kanunu Madde 33 aşağıdaki gibidir.

III – UMUMİ HÜKÜMLER
Madde 33 – Türkiye’de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihdisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler.


Yukarıdaki maddeye istinaden, mühendislik diploması olup İş Güvenliği Uzmanlığı yapan bir kişinin odaya üye olma zorunluluğu var mıdır?
 
@selçuk karabulut Yapacağınız işte oda üyesi olma zorunluluğu var olduğu hallerde zorunluluk var. Misal lpg sorumlu müdürlüğü. İG'nin bununla bir alakası yok. Kaldı ki iş güvenliği uzmanlığı farklı bir meslek mühendislik farklı bir meslek.
 
yasal olarak ilgili odalara üye olma zorunluluğu olmakla birlikte oda sana ne katıyor dersen verdiğin paraya kıyasla zararda olduğun açıkça ortaya çıkacaktır. Haliyle sen de ee üye olmasam nolur diyeceksin. Açıkça söyleyeyim ki bu üyelik zorunluluğunu yerine getirmemeye dair bir yaptırım bulunmamaktadır.
 
''mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri'' kilit cümle bu. icra (yapmak) iktiza etmek (gerekmek). Yani ilgili mühendisliğin tanımı içindeki işleri yapmayı gerektiren işler olarak algılıyorum.

Fakat üyeliğinden ayrılmak istediğim Çevre Mühendisleri Odası, eğer çevre mühendisi diplomanız olmasa İG Uzmanı olamazdınız diyerek üyeliğimi sonlandırmayacaklarını ifade ediyor.

İşin asıl önemli olan kısmı, 37 bine yakın çevre mühendisinin bulunduğu ülkede sadece 13 bin üyesi olan bu meslek kuruluşu, madem ki konu sadece diploma, o zaman henüz üye olmayan tüm Çevre Mühendislerine dava açması ve mezuniyet tarihinden itibaren tüm aidatları en güncel aidat miktarına göre faiziyle almak için icra takibi başlatması gerekmez mi?
Bunu yapmaya cesaretleri olmayan bu meslek kuruluşu sadece üyelerine bu yaptırımı uygulaması ne kadar hukuksal?

Kısacası sen bana elini verdin, kolunu kurtaramazsın diyor.
 
Çevre Mühendisleri Odasına üyelik zorunluluktan ziyade dayanışma gerekliliğidir.. Meslek odamız olmasaydı şuan Çevre sektörü bugün en az 5 yıl gerimizdeydi..Bugün Çevre Mühendisleri Odasına herhangi bir şekilde emek veren arkadaşlarımız bizleri daha iyi yerlere getirmek için ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar ve ellerinden geleni yapana sahip çıkıyorlar.. Bu odanın kendi kendini döndürebilmesi için çok cüzü miktarlar vererek döndürülmesini sağlamalıyız ve sağlıyoruz.. Bu ücret şuanda aylık bir dürüm ayran parasına tekabül eden 12 Liraya denk geliyor.. Bizim görevimiz ise bizleri daha iyi yerlere getirmeye çalışan arkadaşlara destek olmak için bu ücreti düzenli olarak yatırmak..

Bazı şehirlerde bulunan yönetimlerde bazı arkadaşları sevmeyebilir, çalışmasını yetersiz bulabilirsiniz.. Eğer böyle düşündüğünüz birisi veya bir yönetim ekibi varsa ve daha iyisini yapabileceğinize inanıyorsanız odamızın yönetim kurulu seçimlerine aday olun, toplantılara katılın, eleştirin..

Ama eğer odaya üye olduysanız ücreti yatırmaktan kaçınmayın.. Lafı bile edilmeyecek ücretler çünkü.. Mezun olduğum ilk günden beri aidatımı hep Ocakta yıllık verdim.. Ben bir yönetim kurulu üyesi değilim hatta hiç görev yapmadım ama toplantılara katıldığımdan biliyorum ki herkes elinden gelenin en iyisini yapıyor.. Bizi daha iyi yerlere getireceklerinden hiçbir kuşkum yok..
 
@M.Baran Ulutaş

Bahsettiğim konu çevre alanında yapılan mücadeleleri, çevre sektörünü 5 yıl geri veya ileri taşımaları vs. değil. Problemin aslı TMMOB kanunu öne sürerek artık temel hak ve özgürlüğünü kullanarak bu dayanışma içinde olmak istemeyen üyelerin aidat ödemeye mecburmuşcasına direten ÇMO Ankara Merkez Yönetimi. İlgili kanun maddesini yorumlarınıza bu sebeple açtım.

10 yıllık üyeliğim boyunca, 1 sene geriye dönük aidat parası talep ettiler ödedim, hatta ödemediğim aidatlar için 1452,33 TL (bu dürüm ayran değil benim 3 aylık ev kiram) haciz takibi başlattılar onu da ödedim. Bu mesleği 10 yıllık meslek hayatımda hiç icra etmeme rağmen.

Ama bu haciz takibine kadar bana bir kere bile üyelik aidat borcumu hatırlatmayı akıl edemeyen bu grup söz konusu icra olunca bana hemen ulaşıp faiz üstüne faiz ekleyerek bu parayı ödemeye mecbur bıraktılar. Konu borçsa borç haklılar. Hukukda karşılığı var mı var. Eywallah.

Benim sitemim ise; haciz takibi ödeme dekontunu göndermeme, oda kimlik kartımı iade etmeme, firmamdan bu mesleği icra etmediğime dair yazı göndermeme, istifa dilekçemi sunmama rağmen halen dönüp bana üyeliğinizi iptal edemezsiniz , bize aidat ödemeye mecbursunuz tavırlarıdır.

Sebebini sorduğumda yukarıdaki maddeyi önüme sürdüler. Bende diyorum ki ; madem yukarıdaki maddeye istinaden benim istifamı kabul etmeyip aidat ödemeye mecbur bırakan sizler, konu bu mesleği icra ettiği halde odaya hiç üye olmayan çevre mühendislerine neden uygulanmaz.

İşine gelince Allah Allah işine gelmeyince Yallah Yallah düşüncesi sizi ne kadar mesleki açıdan bu odaya güven uyandırır?
 
@selçuk karabulut


Öncelikle mesajımda yer alan yeri tekrarlamam gerekirse ben herhangi bir yönetim kurulu üyesi değilim, hiç olmadım da.. Bir dürüm ayran parası olarak kasettiğim şey bir aylık demiştim.. Borcunuz epey birikmiş ve takip etmemiş olabilirsiniz, bu durumdan oda değil siz sorumlusunuz.. Yani borcu takip etmek asıl bizlerin (üyelerin) görevidir.. Tüm odalara üye olurken bir takım sözler veririz, bu sözler yerine getirilmemiş olduğunu düşünüyorum Selçuk bey..

Eğer ödemenize rağmen fazla ödeme isteği çıkıyorsa odamızda yönetim kurulu üyeleri ile oturup konuşmanız doğru karar olacaktır..
 
@M.Baran Ulutaş Bey

Beni anlamadınız sanırım. Ben borcumdan olan sorumluluğumu kabul ettim zaten ödedim bütün paralarını fazlası ile faizi ile, avukat masrafları dahilinde hepsini ödedim. Bunda sıkıntı yok ödediğim paralar helal hoş olsun.

Benim anlatmak istediğim, bu meslek odası ile ilişkide olmak istemiyorum, kişisel olarak irrite oldum, nefret kat sayılarım yükseldi. İstemiyorum ya bu kadar açık konuşuyorum istemiyorum. Bu odaya dürüm ayran parası bile vermek istemiyorum. Size göre efsane bir odada olabilir ama benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Üyeliğimi sonlandırmak için başvuru yapıyorum, bana kanun maddesine göre üyelikten istifa edemezsiniz izin vermiyoruz diyorlar. Sıkıntı burada zaten.

Bana gösterdikleri kanun maddesi de yukarıda, iş güvenliği uzmanısınız istifa edemezsiniz diyorlar. Beni aidat ödemeye mecbur bırakıyorlar. Bende objektif düşünmenizi istiyorum ve kanun maddesini yorumlamanızı istiyorum. Yukarıdaki kanun maddesine göre bir iş güvenliği uzmanını odaya bağlı tutup aidat almaya çalışmaları hukuksal mı değil mi ?
 
@selçuk karabulut

ÇMO Ana yönetmeliği
Madde 7:
Üyelik:
Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda olup, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun hükümlerine göre mühendislik mesleğini yürütmeye yetkili; yurtiçi ya da yurtdışındaki denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş çevre mühendisliği fakülte ya da bölümlerinden mezun olarak çevre mühendisliği lisans diplomasına sahip; mühendisler, mesleklerinin gerektirdiği işlerle uğraşabilmek ve mesleki öğretim yapan kuruluşlarda çalışabilmek için Odaya kayıtlı olmak ve üyeliğin gereklerini yerine getirmek, kimlik bilgilerini onaylatarak üyeliklerini korumak zorundadır.

Mesleğin gerektirdiği işler kapsamında İş güvenliği uzmanlığı var mı yok mu tartışılır.Odaya göre İGU bu kapsama giriyor demek ki.Aslında İş güvenliği uzmanlığı hakkı verilen diğer mühendislik dallarının meslek odalarına da sorulabilir.Onlar da aynı şeyleri söylüyorlar mı?

Ayrıca ÇMO üyelik vasfının kaybolması ana yönetmeliğinin ilgili maddesi.

Üyelik Vasfının Kaybolması
Madde 11 - Üyelik vasfının kaybolması aşağıdaki koşullarda gerçekleşir:
b) Herhangi bir nedenle mesleki etkinliğini sürdürmek istemeyen, kamu kurum ve kuruluşlarında, kamu iktisadi kuruluşlarında asli ve sürekli görevde çalışırken üyelikten ayrılmak isteyen üyeler, bu durumu Oda Yönetim Kuruluna yazılı olarak bildirmek, gerektiğinde belgelemek, Oda üye kimlik kartını geri vermek ve o tarihe kadar olan üyelik ödentilerinin tümünü ödemek koşuluyla ayrılabilir.
Ayrılma isteği kabul edilmeyen üyenin, Oda Genel Kuruluna itiraz hakkı vardır. Üyelikten çıkarılan ya da ayrılan üyeler, Oda süreli yayınları ile duyurulur.
 
@mkibaroglu

İG Uzmanlığı belgesi, sadece mühendislik mesleğine istinaden alınan bir belge değil, fizik kimya fen edebiyat bölümü mezunları, teknik öğretmenler ve İSG teknikerleri de alabilmektedir. Çevre mühendisliği tanımı içinde İSG geçmemektedir.
Ayrıca : Madde 11 deki kırmızı renkli bölümün tamamını yerine 1 ay önce getirdim.

Üyelik Vasfının Kaybolması
Madde 11 - Üyelik vasfının kaybolması aşağıdaki koşullarda gerçekleşir:
b) Herhangi bir nedenle mesleki etkinliğini sürdürmek istemeyen (istemiyorum), kamu kurum ve kuruluşlarında, kamu iktisadi kuruluşlarında asli ve sürekli görevde çalışırken üyelikten ayrılmak isteyen üyeler, bu durumu Oda Yönetim Kuruluna yazılı olarak bildirmek (gerekçeleri ile yazılı olarak bildirdim) , gerektiğinde belgelemek (çalıştığım firmadan yazı teslim ettim belgeledim), Oda üye kimlik kartını geri vermek (kartı ÇMO'ya verdim) ve o tarihe kadar olan üyelik ödentilerinin tümünü ödemek (fazlası ile ve faizi ile ödedim) koşuluyla ayrılabilir.
Ayrılma isteği kabul edilmeyen üyenin, Oda Genel Kuruluna itiraz hakkı vardır. Üyelikten çıkarılan ya da ayrılan üyeler, Oda süreli yayınları ile duyurulur.

1-Buna rağmen bu oda yönetiminin istifamı kabul etmemesi sebebi sizce ne olabilir ? Benim aklıma sadece gelir kaybı endişesi geliyor.
2-Kanunun ilgili maddesi için neden üye olmayan çevre mühendislerine mezun oldukları tarihten itibaren faizi ile haciz takibi başlatmaz ? Kayıtlı üyeleri enayi midir?
 
@selçuk karabulut

O zaman oda genel kuruluna itiraz hakkınız kalmış. Oda 2018 yılının ilk aylarında yapılacak. İG uzmanlığının sadece mühendislik mezunlarına dayalı olmadığını ben de biliyorum. Sadece konuyu açarken TMMOB kanununu örnek verdiğiniz için sadece mühendislik odalarından bahsettim. Benim bildiğim mezun olduktan sonra hemen üyelik istiyorlar. Ben de aynı şeyi yaşadım mezuniyet tarihi ile odaya kayıt arasındaki sürenin aidatlarını aldılar. Haciz filan yollamadılar. Ama üye olduktan sonra ödemeler yapılmadıysa yollamışlardır. Hatta bir ara af çıkmıştı bu konuda. Odaya kayıt sırasında geriye dönük aidatları almadılar(Mezuniyet tarihinden sonra). İstifamı kabul etmeme nedeni olarak bir şey diyemeyeceğim ama gelir kaybı kaygısı olabilir tabiki
 
Bu işin birde avukat boyutu var.

Sadece para koparmayı ve haciz takibinden alacağı paradan başka bir şey düşünmeyen, parayı ödemem için taksit yapma imkanım dan bahseden avukat. Borçlar Kanununa istinaden 5 yıl öncesi borçlarımın silinmesi için gerekli bilgilendirmeyi neden yapmadınız, bende avukatlığını yaptığınız meslek kuruluşunun üyesiyim dediğimde, ''Ben sizin avukatınız değilim beyefendi, neden bilgilendireyim'' cevabını almam da olayın sadece para odaklı olduğu gerçeğini bir kez daha gösterdi bana. Resmen avukatlık bürosu ve ÇMO arasında nasıl para koparırım planı yapılmış.

Kimse bana efsane gibi göstermeye çalışmasın ÇMO'yu. Elimi verdim ama kolumu kurtaramıyorum.

Henüz üyelik hatasına düşmemiş arkadaşlara tavsiyem, üye olmadan önce 2 kere düşünün...
 
@Emrah BOZKURT tabiki destek olabilirsiniz, kimse sizi bu konuda eleştiremez. Bende bu parayı ödedim. Fakat benim dikkat çekmek istediğim bir nokta var; hak - hukuk-kanun-yönetmelik meselesi.
Yapılan uygulamayı bu platformda dile getirmek istedim, Bu platformda Türkiye genelindeki ÇMO'larda yönetimde olan veya aktif olarak görev alan kişilerin neyi yanlış yaptıklarını ve özeleştiri yapmaları gerektiğini göstermek için açtım bu başlığı.

Bu sebeple de aşağıdaki soruları soruyorum;
Aidat ödeyen üyelerine ilgili kanun maddelerine istinaden uyguladıkları yaptırımları neden üye olmayanlara uygulamazlar?
Ayrıca ilgili kanun maddelerine istinaden istifa etmek (mesleği icra etmediği halde) isteyen üyelerine karşı neden yokuş yapmaktadır?
 
@selçuk karabulut üye olmayanlara neden yaptırım uygulansın ki Selçuk bey.. Onlar üye olmak istememişler.. Ama bir 5 yıllık mezun ilk defa gidip üye olmak istediğinde bu 5 yıllık ücret, o yılın yıllık ücretine göre hesaplanıyor, peşin ya da maksimum 9 ay taksitle isteniyor.. Bu arkadaşımız daha önce üye olsaydı her yılın ücretini o yıl belirlenmiş ücret üzerinden ödeyecekti, dolayısıyla daha uygun ödeme yapmış olacaktı..

Ayrıca ben askerlik yaptığım dönemde odama yazı yazdım, askerlik süresince ödemem olmadı.. Yüksek lisans yaptığım dönemde de yarım ücret isteniyordu.. Ama bu indirimler geriye dönük işlemiyor ve gününde oda ile iletişimde olmak gerekiyor..
 
@M.Baran Ulutaş ya benim anlamadığım odayı neden bu kadar savunuyorsunuz. @selçuk karabulut un sizin bahsetiiğiniz şeylere dediği bişey yok ki. üyelikten çıkış konusunu diretmesi bana da saçma geldi. üye olunmadığı dönemin aidatlarını isteyen bizim odadan başka bi oda yok. buda çok saçma. bence oturup oda şöyle iyi böyle iyi demek çok mantıksız @selçuk karabulut bey kendisi konuyu niçin açtığını belirtmiş zaten buna yönelik bir ses duyurma bir yerlere ulaşmaya çalışsak daha mantıklı değil mi? çünkü kendisi yaptığı işlemleride anlattı yani size ayrı ona ayrı davranmayacaklarını tahmin ediyorum. bu durumda da bunun değerlendirilmesi bi çözüme kavuşturulması gerekmez mi? bakın yazının içinde de belirttim bizim odadan dedim. sonuçta kendi mesleğimiz kendi odamız. odayı kötülemek veya övmek saçmadır. zaten istenmeyen mühendisiz. birde birbirimize zorluk çıkarmanın ne faydası var. geriye dönük aidat gibi. üyelikten çıkış gibi.
 
@Omeryetkiner

Merhaba,
Geriye yönelik aidat gerçekten saçmaymış. Hele ki işsiz birisinden bunu istemek tümüyle safsata başka da bir şey değil. Ben kimya mühendisiyim bizim oda da böylesi bir uygulama yok. En azından işsiz olduğum dönem için böyle bir şey talep edilmedi. Şahsen yasal bir dayanağı yoksa işsiz birisinden böyle bir şey talep edilmesi vicdansızlıktır.
 
Üst