• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Meslekte sevilen ve nefret edilen 3 şey

jeopolitik konumu itibariyle dünyanın gözü üzerinde olan bir ülkedeyiz. Her tarafımız denizlerle çevrili ve karasal ılıman akdeniz ilkimi bi arada yasanan ormana, bozkıra, verimli topraklara,akarsu ve nehirlere sahip bir ülkede Çevre mühendisi olmak sahip olduğumuz güzellik ve kaynakları gelecek nesillere aktarmada katkıda bulunmak mesleki doyuma ulaşmak isteyenler için kaçınılmaz.. gelelim neden olunmamalı o kısım beni aşar meslekteki zorlukları konusunda çok fazla tecrubem yok malesef ...ama çok yakınımdakileri inceledğimde ve gözlemlediğimde çalışma şartları, özel sektörde işverenin tutumu ve ücretler konusu ve ve ve sürekli değişen yönetmelikler sıkıntılı ve tartışılır..
 
Neden Çevre Mühendisi olunmalı.
1) İnsanların yaşamını güzelleştirecek faaliyet alanlarıyla ilgilenmesi içme suyu arıtımı yaparız insanların lezzetli sağlıklı su içmelerine vesile oluruz. (İnsanlar İçin Faydalıyız)
2) Sadece parayı düşünen, Doğayı harap etmek isteyen iş verenlere yönetmeliklerden destek alarak engel olup yada daha düzgün çalışmasını sağlıyoruz. (İnsanlar İçin Faydalıyız)
3) Atık malzemeleri bertaraf edip hem kirliliği önlemiş oluyoruz. Hemde bu malzemeleri kullanarak dünyada herşeyin temelini oluşturan enerji üretmiş oluyoruz. (Ülkemiz İçin Faydalıyız)


Neden Çevre Mühendisi olunmaz
1) Nekadar güzel işler yapsak da her zaman sıkıntı çıkaran meslek olarak görülüyor. (Mesleğimizin Amacının Yeterince Öğretilememiş Olması)
2) Çevre Bilinci oluşmadığı ve aldığımız eğitim küçümsendiği için her zaman başka meslek gruplarına iş kapısı olarak görülüyor. Çevre mühendisinin olması gerek yerede kimya mühendisi vs. çalışıyor. ( Çevre Bilincinin Gelişmemiş Olması )
3) Malesef mesleğimiz değerli bir meslek olmasına rağmen gerekli politikalar izlenilmemesi yeni mezun tecrübesiz arkadaşların heyecanları yüzünde hakettiği karşılığı alamaması ve devlete atamalarda gerekli olduğu halde yeterli sayıda atama yapılamaması (Maaş Yetersizliği ve Yeterince Atama Yapılmaması)
 
+1. Çevreyi ve sanayilerin çevreyle olan ilişkisini bizden başka kimse bizden daha iyi bilemez. Ağırlığımız var
+2.başka mühendisliklerin komposit ürünü olarak görürüm ben ve bu yüzden bir çevre mühendisinin mesleğiyle alakalı illaki bir gönlüne yatan, aşık olacağı bir alanı var. bu alan alternatifi çok
+3.günümüzde ülkemiz jeopolotik, siyasi ve sosyal durumları nedeniyle, amerika ve avrupada daha önce başlanan çevre politikaları koşulları artık kaçınılmaz, gözardı edilemez seviyede ülkemize girmiş bulunmakta ve sürekli güncellenen politika seviyesine yetişebilme çabasında. bu yüzden bir ülke çevre mühendissiz yaşayamaz.

-1.hernekadar her bölümde kontenjanlar artsada çevre mühendisliği bölümününde yılda verdiği mezun sayısı fazla. öğrenci sayısı fazla oldukça, eğitim kalitesi düşmekte. rahat ve/veya kolay mezun olabilme durumları doğmakta. öğrencinin bunu öğrenciyken farketmesi halinde, iş hayatıyla ilgili GEREKSİZ karamsarlığa düşmesi. öyle bir şey yok yani
-2 yine genelde her mühendislik dalında var bu diyeceğim durum ama, eğer sen o maaşta o işi kabul etmezsen, kabul edecek başka bir çevre mühendisi var. hatta alakası olmayan bölümlerin bazı alanlarımıda çalışma olanakları var.!!!!!!!!!!!!!!!!
-3 bu yorumda tamamen kişisel yorumum. özel sektördeyken canımın çıktığı noktalardan biri olan, işimiz yeri geliyor çok kirli oluyor. özellikle su ve havada.

dipnot: son yazdığım 3 yorumum, bu yüzden çevre mühendisi olunmaz sorusuna cevap değil. olumsuz taraflarından bakış açısı diyelim.
ayrıca çok zevkli bir konu açılmış, arkadaşa teşekkür ediyorum
 
gerçekten çoğu insanda çevre bilinci yok , çevre mühendisliğini de bilmiyorlar .. aslında bu onların suçu değil galiba , mesleğimizi yeterince tanıtamamız . herhangi biri inşaat veya makine müh. ne yaptığını biliyr , ama bizimkinide peyzaj sanıyorlar..
 
@E.Kaya

teşekkür ederim, meslektaşlarımın genel manada ne düşündüğünü merak ettim :) son 3 kişisel yorum gayet iyi özetlemiş..

@Hüseyin Yıldırım

evet oda var ancak bu bence daha çok insanların bilgisiz ve araştırmacı yönünün olmaması, bütün meslekler üzerinde var bizim mesleğimizin etkisi anlaşılması zor bir meslekte değil, etrafına baktığında aklına gelebilecek herşeyde biz varız..
 
Arkadaşlar mesleğimizde en kolay olan çevre konusunda biliçsiz olanı yola getirmektir. Çünkü bir kaç cezai madde ve anı ile bu iş çok kolay çözülüyor. Fakat Çevre ile ilgili çalışmaların gereksiz olmadığını bildiği halde ceza ile çevreyi kirletmemek için yapacağı masrafı hesap eden ve bir türlü bu masrafı kabullenemeyen yöneticiler çoğunlukta.
Bunun neticesinde yarın bir gün olaki ceza yersek çevre mühendisinin üzerine çamur atarım düşüncesiyle salağa yatarak anlamamakta ısrar eden yöneticilere tahammül edip hala bir şeyler anlatmak tekrar tekrar anlatmaktır çevre mühendisliği.
Bence tüm yöneticilere çevre eğitimi verilmeli ve bunun yanında dürüstlük, hak, adalet, haysiyet vb eğitimlerde verilmelidir.
 
Meslekte sevdiğim 3 şey;

1- Sadece patronlar için değil, doğa için de çalışmak.
2- İnsanların "çöp" sandığı şeyleri yeniden kullanma kazandırmanın verdiği heyecan
3- Bakterilerle olan ilişkilerimiz, onları anne şefkatiyle koruyup kollamamız, insanların buna merak duyması :)

Meslekte sevmediğim 3 şey;

1- Çevrenin bilgili bilgisiz herkesin fikri olan bir konu olması. Bu yüzden teknik gözükmemesi
2- Habersiz denetimler
3- Çevre görevlisi belgesi
4- Çevre mühendisinin ne iş yaptığını açıklamak zorunda kaldığım durumların fazla olması

Pardon, 4 olmuş :)
 
En sevdiklerim :
1. Herşeyin bir geri dönüşümü vardır ı benimsemek yaptığın yemek , giymediğin kıyafete kadar bu felsefeyi uygulamak :)
2. Çocukların mesleğimize duyduğu saygı , sevgi ,merak ve ilgi (sanırım bu çevre bilinci bazında gidişatın iyi olduğunu gösteriyor)
3. Fizik ağırlıklı değil :S , Kimya & biyoloji alanında çalışmak.

En sevmediklerim :
1. Çevre düzenlemesi & peyzajcı yakıştırması
2. Hükümetin , bilinçsiz işverenin çevreyi ve bizi önemsiz , değersiz bulması
3. Arıtma tesisinde iseniz zaman zaman dayanılmaz olan kokusu :)) (tolere edilebilir)
 
Konu başlığını okuyunca içimdeki çocuk yaramazlık yapmak istedi yine.. meslekteki sevdiğim ve sevmediğim 3 kişiyi de yazsam olurmu ? :)))))( sözüm meclisten içeri ama herkese değil sadece 3 kişiye :) )
 
çevre mühendisliğini seçtiğimde çevre mühendisinin ne olduğunu bilmiyordum öylesine yazdığım tercihti çevre mühendisliği kazandım iyi ki de kazanmışım şuan ne olmak istiyorsunuz sorusunun cevabına kesinlikle çevre mühendisi olmak isterim diye cevap verirdim eğer küçük olsaydım:)
-mesleğimin denetleyici özelliğini çok seviyorum:):)
-çevre mühendisi sahada, masa başında , devlet dairelerine gidiyorsun, eğitimler derken monoton bir iş olmadığını düşünüyorum
-yaptığımız iş ile çevreyi koruyoruz, çevreyi koruyunca insan sağlığını da korumuş oluyoruz yani yaralı işlerde bulunuyoruz :):)
-yaptığımız geri dönüşümler sayesinde hem ülke ekonomisine hemde doğayı koruyoruz gibi bir çok yaralı iş.

Sevmediğim durum ise
-Hakettiğimiz değeri göremiyoruz
-Çevre görevlisi unvanını ,çevre mühendisinin yaptığı işleri başka meslek dallardaki kişilerinde yapmasını sevmiyorum
-birde evrak işlerini fazla sevmiyorum:):)
 
Üst