• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Metal atık kodları

Selma Akdoğan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Aralık 2010
Firma
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
Merhaba
Demir köşebent,boru ve profiller kullanılarak ev aksesuarları üretilen bir tesiste üretimde fire olarak çıkan metallar hangi kod altında değerlendirilmelidir?Öncelikle gelen metaller kesme,zımpara,kaynak vb. fiziksel işlemlerden geçiriliyor.Şeklini alan parçalar daha sonra kaplama işlemine tabi tutuluyor.Yüzey işlemleri safhasında oluşan demir talaş ve tozlar için 120101 ve 120102 kodları uygun.Fakat daha büyük parçalar için 12 ana başlığı altında bir kod bulamadım.Buradaki atıklar yanlış kesilmiş boru vb. parçaları, ya da yanlış birleştirildiği için kullanılamayacak olan malzemeler gibi metal hurdaları içeriyor.Bu atıklar için 120199 Başka bir şekilde tanımlanmamış atıklar kodu mu yoksa 200140 Metaller kodu mu daha uygun olur?Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.Teşekkürler.
 
20 01 40 Metaller çok genel olacak sanırım, 12 01 01 Demir metal çapakları ve talaşları en azından atığın niteliğini daha iyi açıklamakta. Ayrıca atıkların boyutlarına göre takıldıysanız şöyle düşünebiliriz, tüm atıklar aynı şekilde mi geri kazanıma gönderiliyor yoksa ayrılıp geri kazanım mı gerçekleştiriliyor. Eğer birlikte işleme tabi tutuluyorlarsa 12 01 01'de problem olmayacaktır (işiniz kolaylaştırma açısından), ayrılıyorlarsa o zaman daha büyük parçalar için 200140 kullanabilirsiniz kanımca.
 
16 01 17 "demir metaller" kodu ile de çıkış yapabilirisiniz, metal geri kazanım firmalarına yada tehlikesiz atık toplama ayırma yapan tesislere verebilirsiniz.
 
Talaş ve tozlar için 120101 ve 120102 kodları uygun.Ancak daha büyük parçalar için tereddüdüm var.Yorumlarınız için teşekkürler
 
12 01 02
Demir metal toz ve parçacıklar
muhtemelen DEKAPE de bu şekilde kategorize ediliyor, metal işleyen bir firmadan çev. gör./çev. müh. bir arkadaş varsa teyidini yapacaktır. Bu kodu kullanmanız sorun çıkarmaz gibi.
 
12 01 02 kodunu kullanmanızda herhangi bir sıkıntı olmaz ve gayet doğru bir tercih olur. DKP tarzı metaller için ben de bu kodu kullanıyorum.

Saygılarımla
 
Bahsettiğiniz demir parçaları ya üretim artığı yada hurda metaldir.Metalik ambalaj atıkları ise; kutu kola tenekeleri, evsel yağ tenekeleri vs. atıklardır.Hurda atık olarak alabilir ticaretini yapabilirsiniz (hurdacılık) ancak ambalaj atığı diye faturalandıramazsınız ve lisansınızı da kullanamazsınız. Hurdalar için de bazı tehlikesiz atıkların kontrolü yönetmeliğini takip edin şuanda hurdacılar için net bir durum yok maalesef durum mahkemelik ve sonuçlanana kadar beton zemin üzerinde olmak kaydıyla, tehlikesiz ve kontemine olmayan hurda alımlarında denetimlerde sorun yaşamazsınız.Ancak tavsiyem tesisinize sokmamanızdır.
 
Kaynak işlemlerinden kaynaklanan bitmiş elektrot atıkları nasıl değerlendiriliyor? Tehlikeli atık olarak mı? Yönetmelik,

12 01 13

Kaynak atıkları



diye A-M kodu koymadan sınıflandırmış. Elektrotları bu kodun içinde değerlendirebilir miyiz?
 
@CMNet Okuru

Ahmet Bey, tehlikesiz atıklar genel olarak A ve M sınıfına dahil olmadan sınıflandırlıyor. Ve haklısınız, tehlikeli değil, tehlikesiz atık kısmına giriyor.

12 01 03 Demir dışı metal çapakları ve talaşları ya da 12 01 04 Demir dışı metal toz e parçacıklar

şeklinde değerlendirilebilir.
 
Ambalaj atıklarınızı bağlı olduğunuz belediyelerin anlaşmalı oldukları TAT firmalarına, miktarına ve kalitesine göre bedelli/ bedelsiz verebilirsiniz.

Varil, teneke, bidon vs. atıklarınızı Geri Kazanım firmalarına verebilirsiniz.

Hurda-metal atıklarınızı Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Lsansı olan firmalara verebilirsiniz. ( satabilirsiniz, faturalandırılmalılar, zaten %0 kdv ile faturalandırılıyorlar.)

Ve evet, tüm tehlikesiz atıklarınızı evsel atıklar hariç, lisanslı firmalara vermelisiniz. Fatura, sevk irsaliyesi ile belgelendirmeniz gerekiyor.
 
@Kenan Atalar


Vermemeniz için hiçbir engel yok Kenan Bey, hangi ilde hangi firmadan kar ediyorsanız gönderebilirsiniz, yeter ki firmanın lisansı olsun ;)
 
Üst