• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Metal Endüstrisi Atıksu Arıtma Tesisi

handeA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Mart 2011
Şehir
Eskişehir
Firma
Özel
Merhaba,

Metal yüzey temizleme işleminden meydana gelen atıksuların arıtılmasından oluşan atıksuların arıtma yöntemine uygun proses arıyorum. Olması gereken nedir? Asit ve bazları ayrı hatlarla getirip nötrleştirmek iyi bir fikir midir? Yoksa bu ayrımı hiç yapmadan sular karışık olarak gelse, kimyasal arıtımla yeterli ölçekte arıtılabilir mi? Yol ve yöntem arayışındayım. Bilgi, tecrübe ve fikirlerinizi paylaşabilirseniz memnun olurum.

Teşekkürler.
 
Öncelikle hangi ağır metali arıtacaksın. bazı suları nötrleştirmesinden hatlarda sıkıntı yaratacaktır. arıtılacak metal veya metallerin belirlenmesi gerekmektedir.
 
Kirlilik Parametrelerim:
KOI, Civa, AKM, Kadmiyum, Yağ Gres, Alüminyum, Amonyum Azotu, Demir, Aktif Klor, Florür, Sülfür, Bakır, Toplam Krom, Nikel, Krom, Çinko, Kurşun, Gümüş, Toplam Siyanür, pH, BOI5, Toplam Azot, Toplam Fosfor, Arsenik, Antimon, Kalay, Bor, Fenoller, Toplam Sülfür, Sülfat, Serbest Klor.

Nötrleştirme, hatlarla ayrı taşınan asidik ve bazik suların ayrıca bir tankta yapılacaktır. Ancak altyapı maliyeti çok yüksek çıkacaktır diye düşünüyorum. Bu kirlilik parametreleri için nasıl bir arıtım yöntemi uygun olur. Fabrikamızda 4, 5 binadan bu sular geliyor.
 
Alıcı ortamımız belediyenin kanalizasyon sistemi. O yüzden değerleri şuan itibari ile sağlıyoruz birkaç parametre(KOI, Yağ Gres, AKM, Azot ) dışında. Ancak Arıtma tesisimize kesme sıvıları da geliyor. Onları da yağ emülsiyon parçalama ile sıvısından ayırıp, yağını uzaklaştırıyoruz. Ve sanırım bu sorunlu parametreler bu işlemin tam yapılamamasından kaynaklıyor gibi. Ham su değerlerimizde çok yüksek değil değerlerimiz. Dediğim gibi sorunlu parametrelerin çözümünü arıyoruz.
 
@handeoo

peki kanalizasyon deşarj standartlarında yukarıda verdiğiniz büyün parametreler var mı ?
 
o zaman bu parametreleri karışık gelecek şekilde arıtmanız daha uygun olacaktır. çünkü her bir firma bazında bu parametreleri azaltmaya çalışsanız işiniz daha zor olur diye düşünüyorum.
 
Nötralizasyon bu işin çözümü gibi sanki. Revizyon projesi için teknik şartname hazırlamam gerekecek. ELinizde örnek var mıdır? iletirseniz memnun olurum.
 
Merhaba,aynı durumda bir tesisim var. Eğer ulaşabildiyseniz bu konuda döküman rica edebilir miyim ?
 
Üst