• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Metal talaşı atıkları hakk.

Gökhan Arıcan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Şubat 2013
Merhabalar,
Delme, tornalama gibi işlem yapılacak parçaların üzerine; soğutma ve yağlama amaçlı bor yağı / su oranı % 8 olan karışım verilmektedir. Çıkan talaşlar bu karışımla kontemine olmaktadır. Karışımın yağ oranı düşük olması nedeniyle, atığın tehlikesiz sınıfına girme olasılığı varmıdır?
 
Malesef, Tehlikeli atık olarak değerlendiriliyor. Şimdiden kolay gelsin baya sıkıntılı oluyor bertarafa gönderilmesi işlemi.
12.01.20 (Tehlikeli maddeler içeren öğütme parçaları ve öğütme maddeleri)
 
Tubitak Marmara Araştırma Merkezi atıkların analizini yapıyor. Ama bir damla yağ-su karışımı bulaşsa bile sonuç tehlikeli olarak çıkacaksa hiç yaptırmayalım. Çünkü ucuz bir analiz de değil.
 
Evet bizde o şekilde düşündük ama tehlikeli çıkacaktır. Boryağ aldığınız firmadan malzeme bilgi güvenlik formuna talep edip bakarsanız atıklarının tehlikeli olacağı yazıyordur. Ordan da kontrol edin bence.
 
Malzeme güvenlik formu elimizde mevcut, tehlikeli olduğu belirtiliyor. Ancak sadece yağ olarak talaşa bulaşmadığı için belli bir orana kadar müsade ediliyor mu acaba? 100 lt suya 8 lt yağ ilave ediliyor.
 
bakanlığın yayınlamış olduğu bir yazı vardı.
metal talaşlarının (cnc, maktap, torna, frezee) atıklarını tehlikesiz olarak tanımlamaktadır. Sadece talaş atıklarının kırılması sonucu oluşan kum gibi malzemeyi tehlikeli olarak tanımlamaktadır.
 
Analiz 150 tl ye TUBİTAK ta yapılıyor verdiğiniz numunedeki yağ oranına bakıyor sonuç %1 in üzerindeyse tehlikeli olarak kabul ediliyor. Bunun altında çıkan çok fazla numune oldu. %1 üzerinde ise 12 01 20 kodu ücretsiz olarak firmanızdan alan tesisler var.
 
Sağolasın Ahmet kardeşim. Bizimde %1'in altında çıkacağını düşünüyorum.
Tubitakla yeni görüştüm yağ-gres parametresi analizi 650 TL+KDV imiş. Ayrıca numune almaya yetkilendirilmiş firmalar tarafından numune alınması gerektiği için ekstra bir ücret daha geliyor.
 
TUBİTAK'tan teklifi yorumlama fiyatı olmadan istersen 150+KDV ye yaparlar yorumlama yapmalarına gerek yok zaten. Yetkilendirilmiş kuruluşta numune almak için 250+KDV alıyor.
 
Merhaba aynı analizi şimdi bende yaptırmak istiyorum.Sonuçlarınız ne çıktı yaptırmamızı tavsiye ediyormusunuz?
 
Göndermemek daha mantıklı oluyor ozaman desenize. Tübitak haricinde yapan varmı bi fikriniz varmı kimi aradıysam tübitak dendi.
 
@realastala
Merhaba, bizde şimdilik analize göndermedik tehlikeli atık olarak çıkışını yaptık.
Tubitak harici bir firma bende bulamadım.
 
Üst