• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mevzuat hakkında bir sorum olucak.

erman

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Nisan 2011
Danışmanlık hizmeti alacak olan firmalar hakkında bir çelişkide kaldım yardımcı olursanız memnun olurum.
Çevre görevlisi ve çevre danışmalık firmaları hakkında yönetmelikte; ç.görevlisi çalıştırma veya yönetim birimi kurma veya danışmanlık hizmeti alma hususunda mecburiyeti bulunan firmaları ÇKAGİL yönetmeliğindeki ek 1 ve ek 2 listesine göre yazmış...
Aynı zamanda Çevre denetimi yönetmeliğinde de denetime tabi tesislerin yükümlülükleri mevzusunda ÇDY ek1 ve ek2 sinde olan tesislerinde ç.görevlisi çalıştırma vs. hizmeti alma yükümlülüğünden bahsetmektedir.

Bir danışmalık firması olarak hizmet alması zorunlu olanları belirleme hususunda ÇKAGİL yönetmeliğindeki tesislere mi bakıcaz yoksa ÇDY eklerine mi bakıcaz?

Yoksa her iki yönetmelik eklerinde bulunanlar da zorunlu mudur?
 
Cevap: Mevzuat hakkında bir sorum olucak.

hangi ek 1 ve ek 2 ?
ÇKAGİL yönetmeliğinin eklerimi Çevre denetimi yönetmeliğinin eklerimi?
 
Cevap: Mevzuat hakkında bir sorum olucak.

Bence ÇKAGİL yönetmeliği. Çünkü izin lisans işlemlerini yürütecek kişiler çevre görevlileri. ÇDY yönetmeliği ÇKAGİL dışında kalan işletmelerin denetime tabi olduğunu gösteren bi yönetmelik. Örnek olarak ÇKAGİL yönetmeliğinde Ek-1 ve Ek-2de bulunmasada emisyon kaynağı olduğundan emisyon ölçümlerini yaptırmakla yükümlü. Ayrıca ÇDY sadece izin ve lisans işlemlerini değil atık yönetiminide kapsamakta. Bu yüzden izin lisans yani çevre görevlisi için ÇKAGİL i esas alın.
 
Cevap: Mevzuat hakkında bir sorum olucak.

ÇEVRE DENETİMİ YÖNETMELİĞİ
MADDE 5 – (1) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer alan tesis veya faaliyetler birleşik veya ortam bazlı çevre denetimleri kapsamındadır.
MADDE 6 – (1) Denetime tabi tesis veya faaliyetler;
a) Çevre yönetim birimi kurmak veya çevre görevlisi çalıştırmak veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan bu amaçla çevre yönetim hizmeti satın almakla,
yükümlüdür.
 
Cevap: Mevzuat hakkında bir sorum olucak.

Konuyla ilgili 3 yönetmelik var.Çevre Denetim Yönetmeliği,Ç.K.A.G.İ.L.H.Y ve Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik.İlk başta değerlendirme Çevre Denetim Yönetmeliğine göre yapılıyordu.Ancak şu anki uygulama Ç.K.A.G.İ.L.H.Y eklerine göre yapılıyor.Aslında son değişiklik yapıldığında karışıklık olmaması için, Çevre Dentim Yönetmeliği eklerinin kaldırılması gerekirdi.


ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Çevre görevlisi çalıştırma ve çevre yönetim birimi kurma kriterleri
MADDE 7 – (1) Tesis veya faaliyetlerden;
a) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan faaliyet veya tesisler, çevre yönetim birimlerini kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak,
b) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan tesisler, en az bir çevre görevlisi istihdam etmek ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurmak,
zorundadır.
(2) Organize sanayi bölgeleri yönetimleri bünyesinde, en az bir çevre görevlisinin istihdam edilmesi veya çevre yönetim biriminin kurulması ya da çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmetinin alınması zorunludur.
(3) Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birlikleri veya bunların iştirakleri, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan tesis veya faaliyetleri çevresel açıdan yönetmek üzere en az bir çevre görevlisi çalıştırmakla veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmeti almakla yükümlüdür.
(4) Sağlık kuruluşları ve hastanelerden, yatak kapasitesi 20 ve üzerinde olanlar en az bir çevre görevlisi çalıştırmak veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından hizmet almakla yükümlüdür.
 
Cevap: Mevzuat hakkında bir sorum olucak.

@riday

riday hanım; 21.11.2008 Çevre denetimi yönetmeliği, 22.10.2009 ve 12.11.2010 ÇDY değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte altını çizdiğiniz kısım bulunmamakta..daha sonra bir değişiklik yapıldımı?
 
Cevap: Mevzuat hakkında bir sorum olucak.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 33 – (1) 21/11/2008 tarihli ve 27061 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Çevre Denetimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.


11.2010 a bakmamısştım ama
 
Cevap: Mevzuat hakkında bir sorum olucak.

21.11.2008 tarihli yönetmelik daha yürürlükten kalkmadı. Bu maddelerde 29.07.2010 tarihli yönetmelik taslağı imiş. 2008 de ki yönetmelik hala geçerli.

Anlaşılan yönetmelikler arası uyuşmazlıklara hala çözüm bulunabilinmiş değil.

2 ayrı yönetmelik 2 ayrı ekler..her iki yönetmelikte kendi eklerine göre danışmanlık yapılması gerektiğini söylüyor. Bahsedilen taslak yürürlüğe girmiş olsa problem çözülür aslında
 
Cevap: Mevzuat hakkında bir sorum olucak.

Çevre denetim yönetmeliği ; bakanlık ve il müdürlüklerince denetlenecek olan faaliyetler , ÇKAGİL yönetmeliği ise Çevre görevlisi , yönetim birimi ve gene bakanlık veya il müdürlüğünün deneleyeceği faaliyetler zaten ÇKAGİL yönetmeliklerin eklerinde yer almasada , bakanlık izin/lisans ,danışmanlık almasını isteyebilir.

Çevre denetim yönetmeliğinin eklerine bakarsanız hemen hemen her kuruluşu buraya girebilir.En nihayetinde onlarında çevreye kirletici tesiri vardır.

Benim anladığım bakanlık ben hepsini kontrol ederim ÇKAGİL eklerindekileri ise devamlı kontrol altında ttmak istiyorum diyor.
 
Cevap: Mevzuat hakkında bir sorum olucak.

@fossa Aynen dediğiniz gibi ÇDY hemen hemen bütün işletmeleri çevreye verebileceği olası etkilere karşı sorumlu tutuyor. ÇKGALİ yönetliği belirlenen faaliyetlerin devamlı kontrol altında tutulmasını öngörüyor.
 
Üst