• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Motor yağı değişimi

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Aşağıdaki fotoğraflarda tehlike kaynakları ve bu tehlikelere istinaden ortaya çıkabilecek risklerin tahmin edilerek bulunması amaçlanmıştır. Tehlikeli olabilecek bazı hususlar herbir resim için o resmin altında belirtilmiştir.
11. Motor yağı değişimi
Bir operatör motor yağını değiştirmiş ve ekskavatörden inmek üzere.
risknasilbelirlenir-11.gif

Tehlikeli Olabilecek Hususlar
1. Operatör yanlış adım atarak rahatlıkla düşebilir.
2. Operatörün kabin kapısını trabzan gibi algılayarak sıkıca tutması düşmesine neden olabilir.
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………..

Kaynak: Japan International Center for Occupational Safety and Health(JICOSH) ve Safety Association of Construction and Loading Vehicles (SACL).
 
Aklıma şunlar geldi.


1-adam yetkin mi yani sertifikası varmı? :)
2-bakım var levhası asılmamış
3-merdiven veya uygun basamak kullanılmamış
4-kişi bakım ve yağ değiştirmek için yetkin mi ?
5-elinde eldiven varmı bilemiyorum
6-motor kapağı açık bırakılmış
7- yağ göze sıçrayabilir gözlük kullanmalı
8-bidon yere düşebilir kaygan bir zemin kazaya sebep verebilir (emici malzeme temin edilmeli )
9-yakında bir yangın söndürme tüpü olması daha uygun olur.
 
Söylenenlere ilaveten,Ekskavaörün kontağını kapatıp,anahtarını almalı,biri farketmeyip veya özellikle eşşek şakası yapmak için aracı çalıştırabilir.Fotoğrafı evirip çevirmek lazım,düz zeminde mi makina duruyor?
 
Şimdi bu adam inerken ayağının altındaki varile basar o da kayar düşer falan allah korusun ve de bu makinaların bir inme çıkma yeri yok mu orası varken bu adam macera aramış sanki (yanda trabzanlı bi yer de var gibi inip çıkmak için)
 
Bu model iş makinelerinin hepsinde iniş ve çıkışlar için merdiven var, operatör kapısı emniyet açısından bakım ve yağlama esnasında daima kapalıdır, gres yağı kovasını paletlerin üzerine koyarak üzerine basmaya çalışması yanlış hareket, yağ değişimi ve bakım işleri bütün makinelerin el kitabında vardır ve bu tür işlerin nasıl yapılacağı da yazılıdır, operatörün kkd'leri gözlük hariç var gibi gözüküyor,
kazasız günler.
 
işçinin tek başına çalıştırılması yanlış meydana gelebilecek bir kazada haber verecek müdahale edecek kimse yok sanırım en büyük risk bu bence
 
bizim şantiyedeki ekskavatörde merdiveni kullananı görmedim. operatörde yağcıda her daim tırmanmayı tercih ediyor. ayrıca bu araçlarda sürekli bir yağ gereksinimi olduğundan sürekli bir sızıntı döküntü, kontamine bez vb vb oluyor ve ben acaip sinirleniyorum. şimdi mesela o araçtan inenin adı akif. bizim buradaki yağcı yani. adam dikkatsiz bi kere o yağ tenekesini döker, kafasını palete gömer 'baretin yokmuydu çocuğum' sorusuna ' tam inerken çıkardım' der.. sonra makinenin yanına gittiğinde ortalıkta yağlı bezler dökülmüş yağ kabı... kontamine olmuşş toprak... bu fotoğraf bizim burada dün yaşandı daha :D
 
ÇAlışanlara bazı şeylerin önemini anlatsak bile malesef sağduyu konusunda yetersizlik oluyor. Atık yağları sadece kırmızı varillerde depolayacaksınız dediğimde. Bakımcı arkadaşlar önce espri yaptığımı sanmışlardı :) . fakat talimata ekleyince gerçek olduğunu anladılar. Bizlere düşen sadece eğitmek eğitmek eğitmek
 
Onur kardeşim o kadar çok yazacak olay var ki hangisini anlatayım .
İş yerinin birinde arkadaşına romatizması var diye; Elektrik ark kaynağının pensesini bir eline, şasisini ise diğer elin ile tutarsan iyi gelir demişler, O da aynısını yaparak sağlığına vermiş.
Hatalı davrandıklarını arkadaşlarının gözlerini bozduktan sonra anlamışlar.
Gerçek manada EŞŞEK şakası, zavallı adamı ben de tanıyorum , gözlerine ne olmuş Selahattin ağabeyin dediğimde öğrenmiştim.
Yazık çok yazık olmuş, o insana bunu yapanlar aramızda dolaşıyorlar. Kıyamete kadar da dolaşacaklar.
Eğitim böyle durumlarda hayat kurtarıyor. Fakat o adama bunu yapanlar ise ; okumaj cahilliği alır, eşşeklik baki kalır atasözünün tam da karşılığı olsalar demekten kendimi alamıyorum.
Sağlıklı ve esen kalın,
 
4.jpg
şaft boşluğunda yapılan bir çalışma sırasında çekilen bir resim işçiler brandayı aşağı atmaya çalışıyorlar çoğu zaman işçiler canlarını hiçe sayarak çalışma yapıyorlar. oysaki aklıselim bir insan böyle bir çalışma içerisine girmemelidir.
 
Bu işçi arkadaşlar orada brandayı şaft boşluğuna bırakmaya çalışırken ,işin gerçek komutanı nerede? Şaft boşluğuna bırakılmaya çalışılan brandayı önce toplamayı düşünseler olası kazaları önlemiş olurlar.
Brandayı üstten atmaya çalışan işçinin tam arkasındaki iskele malzeme işçinin ani dönmesi ile düşüp yaralanmasına sebep olabilir.
Şaft boşluğunda duran ve tamamen güvensiz bir şekilde, işkele elemanının üzerinde ve emniyet kemeri ise korkuluğa bağlı değil gibi gözüküyor.
En tehlikeli olanı ise şaft boşluğunda bulunan işçinin durumu; incecik inşaat demirlerinin üzerine koyduğu 10 a 10 kalasın üstünde durarak gerçekten ölüme meydan okuma cahilliğini gösteriyor.
Ayrıca kat zemininde darmadağın bir şekilde inşaat malzemeleri , her an kazaya bedava davetiye çıkartmakta.
Şaft boşluğu kenarındaki korkuluğa dikkat ederseniz çok da güvenli değilmiş gibi duruyor.Çok dikkat ederseniz korkuluk pek güvensiz ve ortadan dışa doğru bel vermiş.
Arkadaşlar çalışanda kabahat bulmam hiç bir zaman, çalıştıran sorumludur ve oluşabilecek her olumsuzluk işin yetkili kademesindedir.
Her şeyin yedeği mevcut , fakat canın yedeği yok , sayın çalıştıranlar tehlike oluşmadan ve can almadan önlemenin yollarını araştıralım ve uygulayalım ki kimsenin canı yanmasın , ocakları sönmesin, çocuklar babasız kalmasın.
Kazasız ve ziyansız bir ömür dilerim,
 
işin başında bir sorumlu bulunmalı aynı fikirdeyim. Fakat bu bizim resimde ilk gördüğümüzde aklımıza gelen seçenek. oysaki kalfa işçilere brandayı aşağı kata elle taşımaları gerektiğini söylüyor hiçbir şekilde aşağı atın aşağıdan alırsınız demiyor. işçiler brandayı elle aşağı kata taşımamak adına kendilerince böyle bir çözüm üretiyorlar ve bu çalışmadan kimsenin haberi olmuyor.
 
Üst