• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mühendis Adayının Kafası Biraz Karışık :)

zeynep k.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2016
Şehir
İstanbul
Firma
Y
Merhabalar ben aranıza bugün katıldım. Çevre mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Okul bitmeye yaklaştıkça gelecek kaygısı başlıyor, hazır tatildeyken bu konuya biraz yoğunlaşmak istedim. Başlıkta belirttiğim gibi kafam biraz hatta baya karışık :) Birkaç konu danışacağım yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Öncelikle staj hakkında sormak istiyorum. Tecrübeleriniz doğrultusunda yardımcı olabilirseniz gerçekten çok iyi olacak.Laboratuvar stajımı bir kağıt fabrikasında yaptım. Çok verimli geçmese de az çok birşeyler öğrendim. Bu yaz işletme stajımı yapacağım fakat lab stajım gibi olmasını istemiyorum. Gerçekten çalışmak, öğrenmek ve tecrübe edinmek istiyorum kısacası naylon staj istemiyorum. Bu konuda önerebileceğiniz yerler var mı acaba?

İkinci konu ise yüksek lisans :) Açıkçası bu konuda pek bir bilgim yok ve şuan çevremde bilgi alabileceğim birileri de yok bu yüzden internete başvurdum ve bu siteye kayıt olmaya karar verdim, umarım bu konuda biraz olsun aydınlanabilirim. Düz mühendis işe yaramaz, yüksek mühendislik şart klişelerinden de yola çıkarak böyle bir yola girdim sanırım. Fakat ciddi anlamda bilgi eksikliğim var. Ne işe yarar nedir nasıl olur ne yapmam gerek hiç bir fikrim yok. Araştırdğım kadarıyla tezli ve tezsiz 2 şekilde yapılabileceğini öğrendim. Tezli yüksesk lisans için ales, kısmen dil bilgisi, ortalama ve mülakat koşulları varmış. İlk soru olarak tezli mi tezsiz mi tercih edilmeli? ya da bu tercihe hangi kriterler doğrultusunda karar verilmeli? Diyelim karar verdik, sonra beni neler bekliyor?

Staj konusunu bir nebze olsun halledebilirim fakat yüksek lisans konusunda ciddi anlamda yardıma ihtiyacım var, konuyla ilgilenirseniz çok sevinirim. :)
 
aslında staj konusunda neden kafan karışık anlamadım. Yani zaten mesleğin ana hatlarını Su, hava, katı atık oluşturuyor. Öncelikle karar vermen gereken senin ilgini hangisi çekiyor? Su ise atıksu arıtma tesislerinde, katı atık ise deponi alanları veya komplike bir toplama ayırma tesisi, hava ise emisyon ölçümleri yapan akredite ve bakanlıktan onay almış bir Çevre laboratuvarında staj yapmanı öneririm.
 
Staj konusunda kafam karışık değil aslında o konuda fikir almak istedim sadece. Karışık olduğum asıl nokta yuksek lisans :)
 
Yüksek Lisans akademisyen olmak istiyorsan yap bence o süre içerisinde yds ve ales ten iyi puanlar alarak araştırma görevlisi olabilir ve ilerleye bilirsin.
Yok sadece y.lisans yapmak istiyorum diyorsan bence özel sektörde o 3 yıllık sürede çalışıp tecrübe kazanırsın y.lisans ta yapsan tecrübe isterler yine.. belki çalıştığın konu v.b işine de yaramaya bilir+ maddi külfeti öğrencilik gibi sıkıntıları olur ..

Çalışıp y.lisans yapa bilirsin ilk sene devam zorunluluğu olan dersler oluyor biraz yoğun olur sonraki seneler tez çalışması olacağı için istediğin şekilde kendini ayarlaya bilirsin..

Yada varını yoğunu KPSS ye verirsin.

umarım yardımcı olmuştur yazdıklarım hayatınızda başarılar ... Hayat sizin karar sizin..
 
Birçok kişi şu sebeplerden yüksek lisans yapıyor
- yüksek lisans yapmış olmak için
- maaşım fazla olsun diye
- ünvanımın başında yüksek yazsın diye
- askerliğim uzasın diye
- işsizliği gizlemek için
-bu aralar çok popüler diye
-''ayşe yapıyor ben neden yapmayayım'' diye :D

Aslında Yüksek lisans şu sebeplerden yapılmalıdır;
-Akademisyen olup ilkeli mühendisler yetiştirmek,
-Bilgi birikiminizi artırmak ve entelektüel çalışmalarda
kullanmak,

Yüksek lisans için ne gerekir dersen bunlar teferruat ama yinede yazayım
ALES sonuç belgesi,(tezsiz istersen gerek yok ama tezsiz yüksek lisans yapmak yukarıda yazdığım 7 sebepten dolayı yapılır)
Lisans Diploması
Transkript
Başvuru formu(üniversitelere göre farklılık gösterebilir)
Özgeçmiş

Bu arada aynı okuldan mezunuz galiba, bende bu sene mezun oldum
 
@Taylan Bunarbaşı

Aslında akademisyen olma işine çokta sıcak bakmıyorum. Fakat ara sıra da olsa düşünmüyor değilim okulda kalsam diye.Ama ciddi boyutta düşünmedim bunu.
Beni bu aralar yüksek lisansa iten sebep sanıyorum ki gelecek kaygısı. Ne yapsam da sağlam bir iş çıkarsam diye düşünür oldum. Ve saydığın maddelerden -ünvanımın başında yüksek yazsın maddesi olabilir diye düşündüm şuan.Ama anladığım kadarıyla yüksek olayı daha bir komplikeymiş. Birkaç gündür mezun olup ne yapacağım sorusu içerisinde boğulmuş durumdayım. Yüksek mi yapsam isg mi alsam çevre görevlisi belgesi mi, kısaca gerçekten karmaşık haldeyim.
Şu an baktım profiline, evet aynı okul. :) üçüncü sınıfım seneye mezun olacağım umarım.:)
(Uşak'ta mı yaşıyorsun? Orada tüprag diye bir firma varmış, sence onun bir faydası olur mu bana.Oralıysan diye fikrini almak istedim.)

@ismael

Açıkçası kpss düşnmüyorum. Yılda 3-5 kişi atanacakta o kişi ben olacağım, imkansız.
Akademisyen olmak konusunu ciddi anlamda düşünmedim hiç, şuanki hedefim kendimi geliştirmek, yeterli donanıma sahip olmak. Hala öğrenci olduğum için ipin ucu nereye varıyor anlayabilmiş değilim. Ve üçüncü sınıf benim için dönüm noktası oldu sanırım, mesleki derslere girmeye başladıkça neye uğradığımı şaşırdım ne yapsam etsem bilemedim.Çok fazla bilgi eksiğim olduğunu düşünüyorum, bu açığı da eğitime devam ederek yani yüksekle kapatibilirim diye düşünmüştüm.
 
Üst