• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mühendislerdeki davranış farklılıkları!

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Mühendislerdeki davranış farklılıkları:
"The Philadelphia Inquirer" isimli günlük Philadelphia gazetesinin köşe yazarı Ann Landers, mühendisler ile ilgili bir yazı yazıyor ve akrabaları mühendis olan okurlarından gelen mektupları ikinci yazısına konu ediyor. İşte gelen mektupların bir kısmı:

Houston'dan yazan bayan (eş):
Ömrümde ilk defa bir köşe yazarına mektup yazıyorum. Yazınızda sorduğunuz, Mühendisler farklı mıdır? sorusuna KESİNLİKLE diye cevap veriyorum; Babam, 4 amcam ve 3 erkek kardeşim mühendis. Mühendisler farklı yetiştiriliyorlar. Mühendisler mantıklı, dakik ve çok iyi problem çözücüdürler, ancak insan unsuru hakkında çok az şey bilirler. Mühendis eşim hayat arkadaşı olarak çok iyidir, ancak iş duygularını açıklamaya gelince ona ancak 10 üzerinden 4 verebilirim.

Arizona:
Mühendisler farklıdır. MIT mezunu olan mühendis kocam, yeni aldığım eteğimin sırt kısmının 5 mm kısa olduğunu ilk bakışında söyler. Banyodaki fayans düzgün döşenmemiş ise hemen ölçerek ispat eder. Sıkışan bir pencere panjurunu derhal tamir eder. Ancak, ben öldürücü bir migren ağrısı ile evin içinde sürünüyor isem hiç fark etmez.

Santa Barbara:
Mühendis olan kocamın hayatın gri alanlarına hiç toleransı yoktur. Her şeyi mutlak olarak görür: Siyah veya beyaz, doğru veya yanlış, evet veya hayır. Asla "olabilir" değil. Asla neşeli değildir, ancak hiçbir zaman depresyona da girmez. Her şey mükemmel düzen içinde olmalıdır, aksi halde fatura acı ödenir. Böyle bir erkek ile yaşamak kolay değil.

Chicago:
Karım bir mühendis. Dakik, analitik ve görüşlerinde kesindir. Düşünmeden konuşmaz. Kendinden çok emin ve buz kadar soğuktur. Beni hasta ediyor. Sonraki karım boş kafalı ve moron olacak ve kurtulmuş olacağım.

Carbondale:
Haklısınız, mühendisler farklıdır. 35 senedir benimki ile çok mutlu bir evliliğim var. Adım atmadan önlerine bakarlar ve dengeli evlilikleri vardır.Huy olarak problem çözücü, hassas ve sevgi doludurlar. Mühendis kocasından şikâyet eden hanım yanlış erkek ile evlenmiş, yanlış meslek ile değil.

Durham:
Kocam gözlükçüdür ve bir mühendis müşterisi olmasından nefret eder. Mühendisler gözlüğe bakar bakmaz milimetrenin kaçta biri kadar hatayı hemen görürler ve yenisini isterler.

St. Paul:
Ben bir iç-dekorasyoncu mimarım. Mühendisler farklıdır. Bir parça halı satın almak için iki ayını harcayan bir müşterim olduğunda onun mühendis olduğunu hemen anlarım. Çünki halının nasıl yapıldığını ve ne kadar dayanacagını bulmak ile meşguldür. Dünyanın mükemmelcilere ihtiyacı vardır, ancak mühendisler ile çalışmak insanı öldürüyor.

Indianapolis:
Mühendis kocam bana çiçek göndermez. Hatta bazı günler hiç konuşmayız bile. Ancak, gömleğinin cebi kalem ve gözlük kılıfı ile dolu, sönük kravatlı buruşuk pantalonlu adamı bildiğim hiç kimse ile değişmem. Sadık, namuslu, güvenilir ve gerçekçidir. Asla beni aldatmaz ve yalan söylemez. Bugünlerde bunlar çok değerlidir.

Şehir belli değil:
30 sene önce bir mühendis ile evlendim. Evliliğimiz bir duygusal çöplük. Eğer çocuklarımız onun programlayabileceği robotlar olsa idi çok daha iyi baba olurdu. Mühendisler her şeyi çözebilir, ancak insan olma ve sevme hariç.


DEĞERLENDİRME:
Köşe yazısına verilen cevapları iki grupta değerlendirebiliriz:
  • Birinci grup doğrudan mühendislerin davranışı ile ilgili olanlar.
  • İkinci grupta ise mühendis olan kişilerin kendi kişisel karakterleri ile ilgili olanlar.
İkinci grup yazılar şahsî olduğundan değerlendirmemizin dışında tutulmuşlardır.
  • Olumlu ortak kanaat:
    Mühendisler; zeki, dakik, çok iyi problem çözücü, baktıklarını gören, mükemmelci, düşünmeden konuşmayan, önüne bakmadan adım atmayan ve dayanıklı özelliklere sahiptirler.
  • Olumsuz ortak kanaat:
    Mühendislerin insanî tarafları zayıftır ve duyguları ifade edemezler
 
@eskarem
bu sistemle alakalı değil ki insanların yatkınlıkları ile ilgili. Mühendisler için çok genel konuşacağım ama somut, kanıtlanabilir şeyler daha çok ön planda diye düşünüyorum.
 
'Mühendis eşim hayat arkadaşı olarak çok iyidir, ancak iş duygularını açıklamaya gelince ona ancak 10 üzerinden 4 verebilirim.'

Houston dan ablam benim için yazmış.:harika:

Arkadaşlar mühendislerin "insani" yönlerini tolera etmek için sonradan yeni bir mühendislik dalı doğdu. İnsan odaklı olayları çözmeyi ilke edinen bu mühendisliğin adına Çevre Mühendisliği dendi. İlla mühendisle evlenmek isteyenlere ve aynı zamanda insani yönüde olsun diyenlere tavsiye edebilirim.

Bir de mühendisiz işte gerçek dünya problemlerini çözmeye uğraşıyoruz.Yetiştirirken modelleme yap dediler, ayrıntıları kaçırma dediler saldılar.Ortaya bu çıktı.
 
adamın biri bir gün yolda giderken bir kurbağa görür ve kurbağa dile
gelir:
- "ben aslında bir insanım, eğer beni bir kere öpersen çok güzel bir
prenses haline gelirim".
adam kurbağayı eline alır ve cebine koyar.
kurbağa tekrar dile gelir:
- "eğer beni öpersen çok güzel bir prenses olacağım ve seninle 1 hafta
kalmaya razıyım".
adam kurbağayı cebinden çıkarır, şöyle bir bakar ve gülümseyerek yeniden
cebine kor.
kurbağa yalvarmaya başlar:
- "eğer beni öper ve güzel bir prenses haline çevirirsen seninle bir hafta
kalırım ve istediğin her şeyi yaparım".
adam tekrar kurbağayı çıkarır, şöyle bir bakar ve gülümseyerek cebine kor.
sonunda kurbağa dayanamaz:
- "senin neyin var?
sana çok güzel bir prenses olduğumu ve beni öpersen 1 hafta seninle kalıp
istediğin her şeyi yapacağımı söyledim. neden beni öpmüyorsun?"
sonunda adam konuşur:
"bak, ben bir mühendisim. kızlarla uğraşacak vaktim yok, fakat konuşan bir
kurbağa çok ilginç geliyor.
 
Gözlemimden ve kendimden bahstmem gerekirse; onların bahsettiği mühendislerden değiliz..İnşaat,makina müh. belki bir derece olabilir,istisnai olarak çevre mühendislerinden proje üzerine çalışanlardan olabilir.Biz çevre müh. leri genelimiz gözlüklü profiline girsede :) ortak mühendislik özelliklerimiz analitik düşünme kabiliyetinin gelişmesidir
En önemlisi bahsi geçen olumsuz ortak kanaat,çevre mühendislerinde olumlu ortak kanaattir diyebilirim.!!!!!! :)
 
burada yazılanlar genel itibariyle doğru olabilir. fakat çevre mühendisleri daha çok mühendislikten ayrı tutulması gerekiyor. çünkü bizim işimiz insanlarla ve ağırlıklı olarak sözel. diğer mühendisler daha çok sayısalcıdır, analitik düşünebilir, bir bakışta mm lik farkları görebilir, tamam bizimde sayısal derslerimiz vardı fakat sahada kullanılmıyor maalesef bunlar. şu an ihtiyaç duyulan diksiyon, mevzuat bilgisi ve ikili ilişkilerde daha başarılı adaylar..
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Kendimde gördüğüm şu ki cisimlerin boy farklarını kalınlık farklarını kıyaslamada çok iyiyim :) bana apaçık fark görünen boyda 1 cm,3 cm boy farkı çıkıyor. Ama yanımdaki diğerlerine göre aynı :)

ve bir şey alırken gerçekten çok uzun süre ilgileniyorum, ne kadar sürer, nasıl yapılmış vs :)

ve kocamın en sinir olduğu şey, bildiğim konularda teknik açıklamalar yapmak, serap tamam sus hiç anlatma diyor :)

ayrıca belirli bir yolu şu adar dakikada giderim dediğinde, adım uzunluğundan ve kaç saniyede bir adım attığından yolun ne kadar olduğunu hesaplamama sinir oluyor :D :D

ama insani duygular hakkında katılamayacağım diğer arkadaşlara :) sanırım cxc1453 dediği gibi makine mühendisi falan olmadığımız için, çevre &insanla iç içe bir mühendis olduğumuzdan gayet duygusal mühendisler çıkabiliyor bizden...
 
Mühendis mühendislik fakültesi bitirmek ile olan birşey değil kanımca.Kişilik özellikleri de insanın mühendis tarafını tamamlıyor.Okuldan önceki bakış açınız ne ise okuldan sonrada bakış açısı çok fazla değişmiyor.O yüzden önceden cm'lik farkları görüyorsanız daha sonra mm'lik farklılıkları görebilirsiniz.Mühendis çözüm üreten kişidir.Hayatı sayısal yaşamayı seviyorum.
 
Öğrencilik hayatımın ilk yıllarında hocalarımdan biri hemen hemen her derste bize -çocuklar yolda yürürken neler dikkatinizi çekiyor, mesela rögar kapakları, yağmur suyu ızgaraları yol üzerinde nerelere konulmuş? Bu ve bunun gibi şeylere hiç bakıyor musunuz? diye sorardı. Valla o zamanlar ne garip soru bu, niye bunları inceleyeyim ki derdik. Sonra sonra anladım ki bu soruya verdiğiniz yanıt her geçen gün evete yaklaşıyor ise mühendislik o derece içinize işlemiş veya işliyor demekmiş. Gördüğünüz her şeye artık yüzeysel bakamaz hale geliyorsunuz. Geçen hafta ailem evimizin terasını çelik konstrüksiyonla kapattırdı. Bizimkilerle aramızda geçen şu konuşma normal insanlarla aramızdaki bakış açısı farkını biraz gösterebilir sanıyorum.
Annem gayet keyifli keyifli:
-İyi oldu böyle yazın serin serin otururuz artık
Ben imalatı incelemiş bilir kişi gözüyle:
-Adam 40*40 kutu profilden en fazla 30-35 boy kullanmış, bu kadar parayı bu profiller için mi ödediniz. Üstelik kaynakları da beğenmedim… :islik:
Annem:
- Moral bozacağına, madem öyle çok biliyosan yaptırsaydın
Ben: :suspus: uzun bir sessizlik...

Tüm cadde ışıklandırmalarla süslenmiştir, yanınızdakiler waow ne kadar güzel ışıl ışıl! diye düşünürken; siz içinizden ne kadar elektrik sarfiyatı oluyordur acaba diye geçirirsiniz.
Bazen her şeyi bu kadar matematikselleştirmesek, sadece sureti görsek daha mı mutlu oluruz ki bilemiyorum :) Hesap kitap da bi yere kadar bazen herşeyi boşvermesini bilmeli :)
 
Üst