• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mühendislik ünvanı bu kadar kolay kazanılmıyor...

Nuri Kartal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Nisan 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SGS SUPERVİSE GÖZETME ETÜD KONTROL SERVİSLERİ A.Ş.
--------------------LÜTFEN OKUYUN ARKADAŞLAR----------------

Arkadaşlar yakın bi zaman önce teknik öğretmenlere 1 yıllık bir eğitimin ardından Mühendislik ünvanı verilmesi kararı alındı.Oysa o ünvanları hak eden asıl kişiler mühendislerdir.Şu an mühendis olmasına rağmen kamuda çalışıp ünvanını alamamış bir çok arkadaşımız var ve maalesef kurumlardaki bazı keyfi uygulamalardan dolayı bu arkadaşlarımız ya unvan değişikliği sınavına giremiyor veya kurumlar uygun kadro açmıyor.Bu durumu düzeltmek için TBMM Dilekçe komisyonuna bir dilekçe verdik.Sizlerden ricamız ünvanını almış almamış kamuda veya özelde çalışan tüm mühendis ve mimar arkadaşlardan ricamız TBMM Dilekçe komisyonuna
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden üye olarak konu kısmından "Unvan Değişikliği" yazıp dilekçemize ulaşarak imzalamanız.Bu konu sadece çalışan değil henüz öğrenci olan mühendis adayları içinde çok hayatidir.Neticede lisans mezunu olarak 4001 ile atanıp unvan almaya çalışan çok arkadaşımız olacak.O nedenle rica ediyoruz arkadaşlar çevrenizdeki tüm mühendis mimar arkadaşları onudan haberdar edip dilekçemizi imzalamanızı rica edeceğiz.Ayrıca sistemde aratırsanız teknik öğretmenlerin mühendislik ünvanı için verdikleri dilekçeleri görürsünüz.yüzlercesi imzalamış.o ünvanlar teknik öğretmenlerden önce mühendis olarak bizlerin arkadaşlar.

Arkadaşlar ben diğer başlığı da araştırdım adamlar gerçekten baya baya imza toplamışlar. Bence bu kadar olmamalı bu ünvanı almak..
 
bırakın kim ne olmak istiyorsa olsun. eğer elektrik öğretmeni olmuş biri sonradan elektrik mühendisi olmak istiyorsa fark derslerini alıp mühendis olsun bunda sorun ne ? sonuçta emek harcayarak bu ünvanı alacak. Ben çevre mühendisiyim eğer sınava girmeden fark derslerini alıp başka mühendisliğe geçme yolu açılsa bende denerim. Bunda anormal bir durum yok. Eğitim hayat devam ettiği sürece devam eder
 
@Servet Yortumluk


Çekememezlik söz konusu oluyor. Kıskançlık çekiyor bazıları. Mühendis olmuş ama başarılı olmayanlar karşı çıkıyor. Başka hiç bir şey değil.

ODTÜ mezunu mühendis ile teknik eğitimden mühendis olmuş kisinin maaşı aynı mı olur sanıyorsun. Ne olduğu belli olmayan üvinden mezun olmuş mühendisler için gerçekten korku verici bir gelişme. Bu mühendislere hak veriyorum. Kendilerinden daha iyi olacak rakiplere tahammülleri yok.
 
@Ümit Mert

meslektaş mühendisler arasında yapay sınıf ayrımları yaratmanın davanıza bir katkısı yok bence. haklılığınıza inanıyorsanız savunurken daha az agresif ve daha az aşağılayıcı bir dil tavsiye ederim. ek olarak burada yazdıklarınızdan henüz neyi savunduğunuzu da anlayamadım, üslup haricinde bir de içerik sıkıntısı var yazdıklarınızda. tamam tarafsınız. iyi de savunduğunuz ne? bütün teknik öğretmen zümresinin topluca mühendislik cennetine hicreti mi? nasıl olacak o? her biriniz istisnasız bu kadar yetenekli misiniz, yoksa aranızdan bazıları mı o çıtayı geçebiliyor sizce? ve sizce hakikaten var mı öyle bir cennet? varsa buyrun gelin tabii.
bir de, hani "mühendislik nosyonu" diye bir şey var, ben de danışman hocamdan öğrenmiştim ilk bu kavramı, doktor dikkati gibi bir şey (tıbbın simgesi bu yüzden gözü hep açık olan bir yılandır, çünkü yılanların göz kapakları yoktur, bir doktorun da gözünü bulgulara kapama gibi bir lüksü yoktur), avukat vakarı gibi bir şey var sonra, neyse. var böyle huylarımız, kendimizi üstün görüyoruz. okumuşuz ya. ondan. peki sizin savunduğunuz lisans mezunu (tanım gereği bizim kadar okumuş) kişilerin bu konuda öne sürebileceği şey ne? affedin de, iyi cad/cam bilgisi yetiyor mu, ya da ustabaşıyla anladığı dilden diyaloglar kurabilmek? benim iş arkadaşlarım arasında iki makine mühendisi var mesela, arada bunlar termodinamikten evrenin ve tanrının felsefesini yapıyorlar. böyle kenardan izliyorum sadece feyizlenip. sizin de böyle huylarınız var mıdır teknik öğretmenler olarak?
 
"Mühendislik unvanı bu kadar kolay kazanılmıyor" başlığını görünce -çevre görevliliği- konusunda bir tartışma var diye düşünmüştüm. Yazılanlara kısaca göz gezdirdim teknik öğretmenlerle ilgili imiş.

Yine de, geçtiğimiz pazartesi yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum size. Yazacaklarıma tepkiler gelecektir biliyorum ama yine de paylaşmak isterim.

Ankara'da Yurt Madenciliğini Destekleme Vakfı'nın bir eğitim seminerine katıldım pazartesi günü. Konuşmacılar bakanlık yetkilileriydi. ÇED Daire başkanı Oğuz Bey, konuşmasını yaparken "çevre görevlisi olmak zorlaşacak" dedi ve bunu üzerine çevre görevliliği hakkında konuşmalar başladı. Oğuz Bey, 200-300 TL 'ye çevre görevlilerin olduğunu ve haliyle özenli çalışmadıklarını söyledi. İşverenleri, çevre görevlilerine yakışan paralar verilmesi gerektiğini söyledi. İzin Lisans Daire Başkanı Cihan Bey de, ne meslekte olursa olsun, çevre görevliliğinde en önemli şey tecrübedir dedi, hangi meslekten olması önemli değil dedi. Oğuz bey dedi ki "Bu çocukların çevre mühendislerinin dersleri %75 arıtma dersleri. Derslerde ÇED ve mevzuatla ilgili şeyleri hiç görmüyorlar. Bu nedenle yetişmeleri lazım." Yani yetişmekten kasıt; 2 haftalık eğitim sanırım..

Ve ben oturduğum yerde şişmeye başladım, sığamadım o koltuğa, dar geldim.

El kaldırdım. Yeni mezun bir çevre mühendisiyken, şimdi 2 yıldır madende çevre mühendisi/görevlisi olduğumu; ancak bu şekilde tecrübe kazanılabileceğini söyledim. Eğitim sistemi beni arıtmacı yapıyorsa eğer, bunun çözümü maden mühendisinin, kimya mühendisinin, biyoloğun çevre görevlisi eğitimi alması değildir; çözüm eğitim sistemini değiştirmektir dedim.

Çevre mühendislerinin 2. sınıf mühendis yerine koyulduğunu da ekledim. İşimizin elimizden alınmasını istemiyorum diye de ekledim.

Oğuz Bey, asla ikinci sınıflık bir durum olmadığını belirtti. Ve çevre mühendisliğinin çok önemli olduğu. Oğuz Bey'i çok beğeniyorum aslında, seminerde en interaktif olan oydu ve çok tecrübeli olduğunu anlayabiliyorum. Ama sitem etmeden edemedim.

Hazmedemiyorum. Ben 4 sene çizimiyle, projesiyle, jürisiyle uğraşıp, bugün bu işi yaparken başka bir daldaki insanın benim yapacağım görevi yapabilecek olmasını hazmedemiyorum.

Kpss'den çok yüksek puanlar aldıkları halde meslektaşlarımın, atanamamalarını da hazmedemiyorum.

Çok sevdiğim bir şehirde, çok sevdiğim bir sektörde, gerçekten de iyi bir maaşa çalışıyorum. Benim keyfim iyi deyip yoluma devam edemiyorum. Rahatsızım.

Maden mühendisi bir arkadaşım, çevre görevlisi belgesini aldığında benim işimi yapabilecek. Ama benim onun Teknik nezaretçi koltuğunda gözüm yok mesela.

Çevre görevlisi belgesi alan arkadaşları anlıyorum/anlamaya çalışıyorum, devlet onlara bu hakkı vermiş kullanırlar istedikleri gibi. Benim sitemim daha yukarılara. Ve bu kadar çok olduğumuz halde birlik olunamayışına, siyasetten kopup hakkımızı söke söke alan bir odamız olamayışına.
 
@İrem Bengisu Erol
Şu kısında size sonuna kadar katılıyorum benim patronlarım maden mühendisi, benim kadar çevre görevliliği üzerine iş yapabiliyorlar devlet onlara bu yetkiyi vermiş. ama bize teknik nezaretçilik yetkisi vermemiş bu haksızlıktır sonuna kadar. Bunun nedeni Teknik nezaretçiliğinin zor çevre görevliliğinin kolay olmasımı? Kesinlikle hayır peki neden hakkımız savunulmuyor. bunun nedeni birlik olamamız birlik olmamız gereken yerde (ÇMO) tuttuğunu koparan kişilerin başta olmaması...
 
eğitimin kaldırılıp direk sınav olması bir başka boyut ben çevre mühendisiyim diğer meslek dallarıyla eğitime giden sertikayı alan ilk gruptanım. bu iş tamamen yanlış . Çevre görevliliği diye bir şey olmamalıydı odamız konusuna gelince içimden çok şey geçiyor fakat yazmak uygun olmaz siyasetle uğraşan bir oda meslekle ilgili çalışma yapamaz
 
oda.. siyasi olmak zorunda. üzgünüm ama bu böyle. asıl siyasi dil yerine mesleki dile geçtiğimiz gün tam bir azınlık haline geliriz. ne dediği anlaşılmayan bir grup meslektaşa daralırız. şu an itibariyle oda iyi kötü, kamu yararı gözettiğini açıkça ifade eden, zamanın hakim görüşüne net şekilde muhalefet edebilen bir yapıdır. ben şahsen odanın çok daha agresif siyaset yapması taraftarıyım (her konuda). 1000 çevre mühendisi lütfedip meydana çıkıp oda pankartının arkasında slogan atmaya cesaret ve zahmet ettiği gün kimsenin bizi görmezden gelemeyeceğine inancım da tam.
siz cevval yöneticilerin masa başında devletle, idarelerle, bakanlarla, müsteşarlarla pazarlık edip hak kopardığını düşünüyor olabilirsiniz. bu genelde öyledir zaten. ama oda-dernek-sendika yöneticilerinin arkasında taban desteği yok ise, çmo açısından örnek verirsek en basit hakların arandığı bir eyleme koca çmo 50 kişiyle katılırsa, o zaman o yöneticilerin o destekle masa başında mucize yaratmasını beklememelisiniz.
 
@CMNet Okuru
Seçim dönemi geliyor (çok kaba olacak ama genelde bu dönemlerde koparılan kar kalıyor üzgünüm böyle dile getirdiğim için) ses çıkarmak lazım gerekirse meydanlarda!
maaş, sosyal haklar(daha çok uğradığımız haksızlıklar) vs. ortada bağrılmadıkça ses duyulmuyor!!!
 
Yanlış anlaşılmasın. Öğrenciliğim boyunca odamızın tüm faaliyetlerine katıldım, odanın İstanbul Şubesindeki öğrenci topluluğundaydım. Ses çıkarabilmek için bir olduk orada. Bir avuç insandık ama çok şey kattı bana orası. Şimdi de odaya üyeyim ve eğitimlere vs. katıldığım çok olmuştur.

Demek istediğim oda yetmiyor - yetemiyor. Birlik olamıyoruz. Hayatı siyasetten ayırmak imkansızdır. Bunun bilincindeyim. Ama asıl amaç Çevre Mühendisliği ise, mesleki dilde birleşebiliriz.
 
@Ümit Mert


Çok ilginç ithamlar. Saygısızca hareket! Azımsanmayacak miktarda insana neye güvenerek bu kadar kolay ithamda bulunulabilir? Çok meraktayım şu an!
 
@Gülay Kudret Birdal

Eğer yanlışım varsa öncelikli olarak o arkadaştan özür diliyorum ama bildiğim kadarıyla çevre mühendisi bile değil yanlış hatırlamıyorsam bir konuda bundan bahsediyordu
 
@Tolga GÜL
eğer doğruysa böyle celallenmesi normal :) ama çok yanlış kelimeler kullanıyor sinirimi zıplattı burda benim
 
ümit mert bu kadar sivri konuşabilmek için gerekli olan özgüveni kazanabilmek için şu ana kadar mesleğinde ne işler yaptığını, hangi projelerde yer aldığını, hangi ekiplerle çalıştığını bilmek isterim. bizimle paylaşır mısın sence de sakıncası yoksa. umarım bir dunning kruger vakası ile karşı karşıya değilizdir :)
 
Oda tarafından gönderilen mail aşağıda yer almaktadır:

SayınÜye,

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu olarak, teknik öğretmenlere mühendislik unvanı verilmesi ile ilgili 09 Temmuz 2013 Salı günü saat: 19.00‘ da Makina Mühendisleri Odası önünde buluşup Güvenpark‘a yürüyüş gerçekleştirilecektir. Yürüyüşün ardından burada konu ile ilgili bir forum yapılacaktır.
Katılımınızı rica ederiz.
TMMOB ÇMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu
 
@CMNet Okuru


Malesef -dikkat edin ''malesef'' diyorum- TMMOB'un bir gücü yok. Geçen sene TMMOB yetkileri kısıtlanırken tüm gücünü kullanarak bütün teşkilatlarına çağrı yaptı. Oda yetmedi DİSK KESK TTB... vs örgütlerden yardım istedi. Oda yetmedi üyelerin aileleriyle birlikte gelmelerini istedi.

Sonuç mu? Tandoğan meydanında 5 bin kişi ya vardı ya yokdu.

Kısacası Üyeleri başta olmak üzere kimse TMMOB'a itibar etmiyor.
 
2007 de meslek lisesinden mezun oldum.katsayı engeli olduğu için sadece öğretmenliklere gidebiliyordum.sakarya üniversitesi elektronik öğretmenliğine gittim.2.5 dönem okudum ve sonra öss ye tekrar girdim çünkü katsayı etkisi baya bi düşürülmüştü.
teknik eğitim fakültesinde verilen eğitimdeki tek uygulamalı olay meslek lisesinde öğretmenlik stajıdır.teknik eğitim mezunlarının pratikte daha iyi olmasının sebebi meslek lisesi mezunu olmalarından kaynaklanır.ayrıca mühendislik eğitimi teknik eğitim fakültesi eğitiminden bariz daha zordur.
teknik eğitim fakültelerinde çevre ile ilgili bir öğretmenlik yok yani çevre mühendisi olacak teknik öğretmen yok.
 
''teknik eğitim mezunlarının pratikte daha iyi olmasının sebebi meslek lisesi mezunu olmalarından kaynaklanır''

Yanlış anlamanı istemem ama bu fikre nereden vardın merak ettim doğrusu.
 
Üst