• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mülakat Kaybettiren Hatalar

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
MÜLAKAT KAYBETTİREN HATALAR


files.php.jpg


İş görüşmesi kendinizi ispatlamanız açısından en önemli fırsat. Bu fırsatı ıskalamak istemiyorsanız giyiminizden duruşunuza kadar her ayrıntıya dikkat etmeniz gerekir. İşte mülakatlarda yapılan 10 büyük hata...


MÜLAKATLARDA YAPILAN 10 BÜYÜK HATA
İş görüşmeleri kendinizi göstermek için elinize geçen en önemli fırsat. Bu fırsatı da çok iyi kullanmanız gerekiyor ve yapacağınız en ufak hatalar bile işin elinizden kaçmasına neden olabilir. Kılık kıyafetinizden görüşme sırasındaki davranışlarınıza, mimiklerinize kadar her şey çok önemli. İşte mülakatlarda kesinlikle yapmamanız gereken 10 şey.

1. Mülakata geç kalmak: Sadece bir kaza yüzünden veya kaderin oyunu sonucu mülakata geç kalınabilir. İmkanınız varsa, mülakat yerini birkaç gün önce görün, hangi yollardan nasıl gideceğinizi öğrenin. Her zaman geç kalma payını da düşünerek ekstra zaman ayırın ve mülakatın yapılacağı yere 10-15 dakika önceden varın.

2. Uygunsuz elbise: Mülakata uygunsuz, üzerinize tam oturmayan kıyafetlerle veya uyumsuz saç veya parfümle gitmek asla kabul edilemez. Beğen veya beğenme, dış görünüş, güçlü bir ilk etki yaratmada büyük rol oynar.

3. Göz kontağı kurmamak: Çok fazla mülakat tecrübesi olmayan adaylar, göz kontağı kurma konusunda sorun yaşayabilirler. Fakat işin sırrı da bunu yapabilmek. Eğer sürekli mülakatı yapan kişinin gözlerine bakmakta zorluk çekiyorsanız, kişinin burun kemerine bakmayı deneyin. Açık oturum türündeki mülakatta, soruları cevaplarken bütün iş verenlerle göz teması kurmaya çalışın.

4. Firma hakkında bilgisiz olmak: Mülakattan önce iş verenle ilgili araştırma yapmamak asla kabul edilemez ve neden orada çalışmak istediğiniz hakkındaki soruya cevap veremediğindeki oluşacak sessizlik, işe kabul edilme ihtimalini bitirir. Ek olarak, eğer o kuruluş hakkında hiçbir araştırma yapmadıysan, o kuruluşta çalşmak istediğini nerden bilebilirsin?

5. Sorulara kısa cevaplar vermek: İş verenlerin sorularına çok kısa cevaplar vermek, muhtemelen iş arayanların mülakatlarda yaşadığı en yaygın sorundur. Soruları tahmin ederek ve zorlayan soruları işe ve iş verene uygun hale getirerek sorunu çözebilirsiniz.

6. İsteksiz görünmek: Eğer yeterli derecede gülümsemez, sıkılmış veya ilgisiz, yorgun görünürseniz veya soğuk, mesafeli veya dostça olmayan bir şekilde yaklaşırsanız mülakat pek de olumlu sonuçlanmaz.

7. Ümitsiz olmak: Mülakatların bilinen bir şansızlığıdır, en ihtiyaç sahibi iş arayanlar, durumun gerçekçiliğine rağmen, en az ihtimalle işe kabul edilenlerdir. Bir iş için umutsuz olsanız bile, amacınız iş verene sakin ve rahat görünmek olmalıdır.

8. İşi istediğine dair emin olmamak: Ne tür bir iş aradığını bilmemek, yeni iş arayanların karakteristik bir ölümcül günahıdır. Kariyer ve işlerle ilgili detaylı bir araştırma yürütmek, sizin yeteneklerinize, tecrübenize ve ilgi alanınıza en uygun işi netleştirmede yardım eder.

9. Eski patronları yerden yere vurmak: Eski patronunuz veya şirketiniz, eksiklikleriyle veya diğer sorunlarıyla bilinse bile, iş görüşmeleri, nefretinizi veya sinirinizi dışarıya çıkarma yeri değildir. Bu şekilde yakınan adaylar, o anda işe alınmaması gereken şikayetçiler olarak etiketlenirler.

10. Soru sormayı becerememek: Genelde iş verenler, mülakatı iş arayana sorusu olup olmadığını sorarak bitirir. Açık olmayan bir soruyu soramamak bile bir düzeyde ilgisizlik sinyalidir (veya tembellik).

Kaynak: quintcareers.com
Kaynak : yenibirisi.com/HurriyetIK
 
Şu ana dek sadece bir kez iş görüşmem oldu. Onda da işveren tavırlarıyla hem beni rahatlattı hemde terletmek için elinden geleni yaptı. Kendi performansımı değerlendirecek olursam çalışan arkadaşlarımdan pek fazla tüyo almadığım halde birçok konuda bir profesyonel gibi davranmışım. Dürüstlük konusunda ise yalan söylemeyi pek beceremediğim için bu yolu seçtim. Yani bu konuda çok fazla eksim yok. Ama yukarıdaki bilgiler sayesinde bir sonraki görüşmeden itibaren daha etkili bir performans sergileyeceğime inanıyorum.
 
Üst