• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mutfak atıksuyu - yağ tutucu kullanımı

Mustafa Kurt

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Aralık 2010
Şehir
İstanbul
Firma
Enerji Santrali
Fabrika mutfağı atıksu giderinde yağ tutucu mevcut. Fakat gömme tip yapıldığından yan tarafından yağ alımı için musluk bulunmamaktadır. Bu yağ tutucuyu en verimli şekilde nasıl kullanabilirim?
 
benim uygulamasını yaptığım yerde de gömme şeklinde ama üstünde kapağı vardı kapağını kaldırdığımızda ilk olarak ızgaraya oradanda yağ tutucuya geçtiği yer mevcuttu.

ızgara ve yağ tutucu temizliği her gün max 2 günde bir rutin yapılıyordu. kova ile alınarak bitkisel atık yağ bidonunda biriktiriliyordu.
 
Burada da aynı şekilde yapılmakta. Fakat daha pratik nasıl çözüme kavuşturabilirim? Kova almak çalışanın zoruna geldiğinden takip edilmediğinde temizliği aksatmaktalar.
 
Merhaba, yağ tutucusunu iptal etmiş bi işletmem var. Gerekliliğini yönetmelikler açısından ispat etmem gerekiyor. Başka türlüsü işlerine pek gelmiyor. Saatlerdir böyle bir madde arıyorum ama bulamadım. Kanıt olarak gösterebileceğim yönetmelik bilen var mı acaba?

Araştırma yapmadan sormayı sevmiyorum, ama gerçekten bulamadım :/
 
@G.Şentürk

BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

İKİNCİ BÖLÜM
Genel İlkeler, Görev, Yetki ve Yükümlülükler
Genel ilkeler
MADDE 5 – (1) Bitkisel atık yağların yönetimine ilişkin ilkeler şunlardır:
a) Bitkisel atık yağların ithalatı yasaktır. İhracatı ve transit geçişiyle ilgili kurallar Atık Yönetimi Yönetmeliği hükümlerine tabidir.
b) Bitkisel atık yağların kaynakta azaltımı, ayrı toplanması ve geri kazanımı esastır. Geri kazanıma uygun olmayan bitkisel atık yağlar bu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda bertaraf edilir.
c) Bitkisel atık yağlar ile bu yağların işlenmesi sonucu oluşan atıkların çevreye zarar verecek şekilde depolanması, taşınması, doğrudan veya dolaylı olarak yüzey suları ile yeraltı suyuna, denize, kanalizasyona, drenaj sistemi ile toprağa verilmesi ve mevcut düzenlemelerle belirlenen sınır değerleri aşarak hava kirliliğine neden olacak şekilde yakılması yasaktır.
ç) Bitkisel atık yağların doğrudan veya dolaylı olarak yemeklik yağlara ve ham yağlara karıştırılması yasaktır.
d) Bitkisel atık yağların kaynakta ayrı toplanması ve uygun olarak depolanması esastır.
e) Bitkisel atık yağ üreten kurum, kuruluş veya işletmeler, bu yağların toplanması için çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile yıllık sözleşme yapmakla yükümlüdürler.
 
@Serkan Çiçekay teşekkür ederim. Bunlar dışında sunabileceğim bir şey var mı diye araştırıyordum açıkçası. Kızartmalık yağları ayrı topluyoruz diye işin bittiğini sanıyorlar. Yağ tutucu kurdurmanın zorunluluğunu anlatmak güç oluyor. Bazı belediyelerin yağ tutuculara yönelik doğrudan karar aldıklarını gördüm. Açıkçası bu şekilde bir ibare var da ben bulamıyorum diye düşünmüştüm. Tekrar teşekkür ederim.
 
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği
Atıksu Toplama Sistemine Verilemeyecek Maddeler
Madde 46 — Arıtma tesisinin arıtma verimini, çamur tesislerinin işletilmesini, çamur bertarafını veya çamur değerlendirilmesini olumsuz yönde etkileyen maddeler; atıksu tesislerini tahrip eden, fonkisyonlarını ve bakımlarını engelleyen, zorlaştıran, tehlikeye sokan veya tesislerde çalışan personele zarar veren maddelerin atıksu altyapı tesislerine verilmesi yasaktır. Sanayi ve endüstri tesislerinde çöp ve katı maddelerin öğütülerek kanalizasyona verilmesini sağlayan çöp öğütücülerinin kullanılması yasaktır. Konut, işyeri ve sanayii tesislerinde kullanılan bitkisel ve madeni atık yağların kanalizasyona verilmesi yasaktır.


BELKİ İŞİNİZE YARAYABİLİR.
 
arkadaslar merhaba peynir üretimi yapan bir firma var peynir altı suyunun arıtımı için bir proje hazırlayacağız.Bu noktada çıkan peynir altı suyunun kanalizasyona verilmeden önce deşarj limitlerini sağlaması gerekmektedir.bu noktada proje için nasıl bir yol izlemem gerekir
 
ileri arıtma tarzında birşey yapılmayacak arkadaşlar sadece düşünülen 2 tane çöktürme havuzu birde yağ tutucu düşünülüyor .SKKY e göre kanalizasyona deşarj için izin verilen sınır değerlere düşürmek için yaptıracaklar bende işe yeni başladım 1ay oldu ne yapacağımıda pek bilmiyorum.Autocad çizimleri yapılıp proje hazırlanacak
 
@glcndgn

Dediğiniz şekilde sadece akm ve yağ-gress giderebilirsiniz. KOİ'de de minik bi azalma olur sadece.
Peynir altı suyunun KOİ'sinin yaklaşık 50.000-60.000 mg/l olduğunu düşünürsek dediğiniz şekilde en iyimser düşünceyle 45.000'ler mertebesine indirebilirsiniz. Kanalizasyona deşarj içinse evsel atıksu standartlarına indirmeniz gerekir. Yani 4.000 mg/l KOİ demek(SKKY Tablo 25) . Daha yüksek veremezsiniz. belediyenin arıtma sisteminde feci etkileri olur. Bu durumda %95 civarında verimle çalışan bir biyolojik arıtma tesisi kurmanız gerekir.

Sonuç olarak peynir altı suyunun arıtılması maddi manevi zor bir süreçtir. Yapılabilecek en iyi çözüm peynir altı suyu işleyen tesislerle anlaşma yapılmasıdır. Bakanlığın da görüşü bu şekilde
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
@Tunç Bozkurt Hocam ama fabrika bu zamana kadar hep öyle yapmış 3 tane havuz yapmış çökelmesini sağlamış suyu kanalizasyona vermiş dib de oluşanı da vidanjörle çektirmiş şimdi bizden yeni firması için proje istiyor kanalizasyona deşarj izni alalım yeter diyo
 
Uygulamada belediyeler bu işin üzerine fazla düşmüyorlar. Mezbahalardan doğrudan kan da gelebiliyor tesislere, peynir altı suyu da. bunun sıkıntısını arıtma tesisindeki çevre mühendisleri çekiyor. Bağlantılar genelde eski olduğu için de fazla üzerine düşülmüyor. Ancak kanalizasyona deşarj izni almak için başvurduğunuzda belediye sizden tablo 25'i sağladığınıza dair analiz ister. Yazılı izin istemediğiniz sürece pek karışan olmaz. Burası Türkiye...
 
şimdi daha iyi anladım hocam çok teşekkür ederim analiz sonuçalrına göre izin vermeyecek saski bu noktada başka türlü bir arıtım uygulaması gerekir onuda yapmicak adam gidip bir ileri arıtma düzeneği kurdurmuyor ki 3 havuz la deşarj izni istiyor zaten belediye de 15 yıldır pek bakmamıs gelmemişler hiç şimdi izin istersek ceza da yiycek bu zamana kadar arıtma yapmadan izni olmadan kanalizasyona verdiği için
 
belki doğrudan ceza yazmayabilirler ama şu güne kadar standartları sağlayın yada deşarj etmeyin yoksa cezai işlem uygularız diyebilirler. Belediyeden belediyeye de farklılık gösterir tabii ki. ama yapabileceğiniz en iyi alternatif peynir altı suyunu alan tesisler ile iletişime geçmek derim ben. sonuçta başka bir endüstrinin hammaddesi olan bir atığın deşarj edilmemesi gerekir. karşılığında bir ücret ödüyorlar mı bilmiyorum ama bakarsınız bir gelir bile elde edilebilir.
 
peynir altı suyunu işleyen işletmeler kendi il çevredeki atıksuyu alıyor.Samsundan alabilecek bir firma var mı acaba genelde iç anadalo ve ege de
 
Üst