• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

NETCAD de deşarj hattı işleme

öncelikle netcad bilmiyorsan bunun çözümü yinede var cad programları ile haritayı raster imajı olarak korrdinat vererek dxf oluştur deşarj hattınıda raster üzerinde çiz ve ondan sonra dxf olarak kaydet daha sonra bunu netcadde proje oku kısmından yada proje aç kısmından aç ve farklı kaydet diyip ncz olarak kaydet

haritayı koordinatlandırmanında bir sürü çözümü var ek programlarla veyahutta autocadde scale ve referans vererekte yapabilirsin eğer koordinatlandırılmamışsa gelişi güzel yapabilirsin ama uydurma olur
 
Merhabalar;

bunun için öncelikle çalışma yapılacak olan alanın pafta numarasına göre 25.000 lik rasterını bulun. bunu raster aç bölümünden açın. çizilmiş projeniz varsa veya arizi alımınız üzerine ekleyin ve çizmek istediğiniz hattı çizin ve çıktı alın.

elinizde 25.000 lik pafta varsa, ozalit tarayıcılardan tif formatında taratın, netcad te açın. pafta üzerindeki grid koordinat noktalarından koordinatlarını çevirin. ( basit yöntem, 2 noktadan çevirim, hassas yöntem koordinat dönüştürme yöntemi) ve üzerine istediğiniz hattı çizin. daha sonra çıktı alabilirsiniz.
Tabiki netcad i hiç bilmiyorsanız zor, ancak biraz aşinaysanız kolaylıkla yapabilirsiniz.

Saygılarımla.
 
yalnız veysel bey iki noktadan dönüşüm yapabilir ama sonuçta utm olarak pafta açturuyorsunuz 3 ve 6 derecelik dilimlere göre dim ve domunu girmesi lazım yani önce pafta indeksini açması lazım yoksa koordinatlarda çok fazala hata olur .
Bildiğim kadaraıyla önce netcad proje bilgileri kısmından dim ve dom ve diğer ayaraları yapacak daha sonra pafta indeksinden ölçekli bir şekilde pafta açtırıp pafta indeksini yani pini oluşturması gerekiyor ondan sonrada rasteri yükleyip register affin yöntemiyle raster ve pin koordinatlarını eşleştirip yapması lazım yanlış hatırlamıyorsam hata oranına bakıp karar vermesi lazım s yoksa hatalı olur
 
2. yöntem olarak pafta indeksini oluşturup bunu dxf olarak kaydedip daha sonra autocadde açıp raster imajı pinboz yani pafta indeksini bütün köşelerine gelecek şekilde scale reference ve rotate reference olacak şekilde hazırlayabilir bundan sonrada rasteri vektörel hale getirebilir.
 
yüklenen 25.000 lik rasterlar koordinatlıdır. 6 dereceliktir. 3 dereceye çevirmek isterse dom ayarını yapması gerekir. Tarayarak netcade aktarılırsa dediğiniz gibi koordinat çevirme ayarlarının yapılması gerekir.
 
aslında konuyu uzatacam ama bunun 3 yöntemi vardır benim bildiğim
1)koordinatsız paftayı pindex yaparak register affin yapmak
2)koordinatları bilinen noktalardan koordinat vererek sayısallaştırmak
3)1/1 dönüşüm yöntemi vardır . Birde eğer koordinat dönüşümü yaprsanız pafta normalde dümdüz görünür aslında biraz eğri gibi gözükmesi gerekir bunuda en iyi pindexten göörürüsünüz
ayrıca cubic ve polygonal hassas yöntemelri vardır fakat bunlar çok derecveli işlemlerdir .
Ekstra olarak ıtrf ve ed50 dönüşümlerininde yapılması gerekir bazı paftalar için bunlarda genelde 1990 ve 1980 yılları ve aralardaki yıllardaki paftalar için gereklidir.Şu anda hkmo daki paftalar wgs84 ve ed50 lidir fakat bazı paftalar hala mevzi koordinat sisteminden memleket koordinat sistemine alınmamıştır. Bunları memleket koordinat yani utmy çevirmek için dönüşüm parametreleri hazırlanıp öyle kullanılmaktadır.
 
@yadigar can



hangi ilde bu tesisiniz. 25000 lik paftası bende olabilir belki? sonrası kolay koordinatları girip desarj hattını gosterebilirsin.
 
Üst