• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Nitelikli çevre mühendisi

Nefize Yıldız

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Haziran 2011
Yeni mezun olan çevre mühendislerini anlamış değilim. Deneyimli değiliz diye kimse işe almıyor diyorlar bizi işi öğretsinler diyorlar.
Yeni mezun alıyorsunuz yetiştirmeye çalışıyorsunuz. İş öğrenmeye emek harcamaya gelince kaçıyorlar. Ne bekliyorlar anlamıyorum. Hazır pişip önlerine gelmesini. İş yüklemesi yapınca kaçıyorlar.
Günümüz yeni mezunları hem korkak hemde tembel.
Birde beklentileri çok yüksek. 2-3 soru soruyorsunuz bu yönetmelikten haberin var mı, çevre danışmanlık hizmeti ne gibi.
Adamların haberi yok bir de karşınıza çıkıp ben herşeyi biliyorum diyorlar.
Yeni mezunlar sadece zaman kaybı, iş kaybı, başka birsey değil.
İşi öğrenmek gibi istekleri yok.

Önce kafalarını ve bakış açılarını değiştirmeleri lazım.
 
Yeni mezun var, yeni mezun var. Kimi öğreneyim diye ağzının içine bakıyor kimi de ördek gibi yüzüne bakıyor. Ve ne yazık ki etraf ördek kaynıyor. Nefize hanım, illaki bir tane öğrenmeye hevesli birine denk gelirsiniz lütfen genelleme yapmayalım. Hangimiz yeni mezun olmadık ki?
 
Nefize Hanım,

Genellemenize katılmıyorum, öğrenmek isteyenlerde mevcut. Bunun yanında kendini bilmişler de mevcut. Ama en çok arada olanlar; uygun şartlarda öğrenmeye açık olanlar var.
:confused:
Yenilerin isteksiz olmasının nedenlerinden bir kaçıda yeni mezunların gerçekten mühendislik yapabileceği, düzgün maaş alabileceği yer sayısının maalesef az olması. Çevre danışmanlığının % 99'u iş takipçiliği, kağıt kürek işi, genele göre çok zevk alınacak işler değil; maaşlar da malum, firmaların durumu malum. Ülkemizde mühendislik genelde iş takipçiliği olarak devam ediyor :(
 
nefize hanm 2010 mezunusnz ve yeni mezunları eleştirme hakkınz oldugunu dusnmeye baslamssnz. size sölenen sözleri başkalarına söyleyerek kendizi kandrmaynz, yeni mezn da olsalr bu insanlarn muhendis olduğunu unutmayınız, sizden hiçbir farkları yok, kimseyi aşşağılarcasına eleştrme hakkına ise hiç sahip deılsnz, iş deneyimi olmayan mühendis arkadaşlarn tedirginliklerinide artrmaynz, bu arkadaşlarn hepsi her türlü zorluğu üstesnden gelebilirler, yeter kı onlara gerekli değerler verilsin ve sizin gibi insanlarla çalışmk zornda kalmsnlar. oryantasyon eğitiminin ne olduğunu bılmıyorsanız once onu öğrenin, anladığım kadaryla sizin çalıştgnz firma yetiştrmek için deil, az para vermek için yenı mezun tercih edior. zamanında sizi işe aldığı gibi. Bu arada Arnold CLOSOW un sözünü patronunuza söyleyın baklm size ne diycek, tabi önce kendiniz bi anlayında... Her şeyin anahtarı sabırdır. Civcivi,yumurtaları kuluçkaya yatırarak elde edersiniz, kırarak değil.
Arnold Closow
 
insan bence meslek hayatında bir çok evreden geçiyor;
birşeyi öğrendiğinde oldum zannedebiliyor ve kendinden sonra gelene herhangi bir hatasında çok çabuk hiddetlenebiliyor..
ancak bunlardan en tehlikeli olanı çıktığın yumartayı beğenmemektir bence...
aramızda yeni mezun durumunu yaşamayan yoktur... ve eminim herkes çok hata yapmıştır..
tamam şunu anlarım; akıllı adam vardır, alakasız adam vardır.. ve emin olduğum aptal adam yoktur meslekte.. herkesin ilgi alanı farklılığı vardır..
siz adama basit bir iş akış yap dersiniz kimi döktürür, kimi iki çizik atar getirir..
ama siz balığa ağaca tırman derseniz sonucunda tecrübesiz çömez muamelesi yaparsınız..
işin kötüsü reklam olursunuz.. sonra kimse ciddiye almaz..

böyle kolay sinirlenmemek lazım... ağızdan çıkanın nereye gittiğine dikkat etmek gerekli..
ve meslek hayatımda öğrendiğim bir şey; kimseyi kolay harcamamak lazım özellikle yetiştirmek için aldığınız adamı... malum, olmuyor dersiniz yarın bir gün sizede olmuyor derler...
iyi tartmalı iyi anlatmalı, olmuyorsa ozaman olmuyor demelisiniz...
iş yaptıramadıktan sonra forumlarda bu şekilde sızlanmak çokda doğru değil kanımca...
af buyurun Nefize Hanım, ancak yeni mezun arkadaşın iş yapamamasının %50 sebebi iş yerinde eğitimini veren hocasıdır... bu sizinde bir nevi başarısızlığınız sayılabilir..
 
Nefize hanım sanki siz herşeyi biliyorsunuz mükemmel nitelikli bir çevre mühendisi misiniz? bende proje onayı çok ben proje onaycıyım diye bir ifadeniz vardı forumda proje onay yapıyor olmanız hazır formatlarda birşeyleri yerine koyup hesap yapmak nitelikli bir mühendis olduğunuzu göstermez. duyan da okuyan da sizi yılların eskitemediği bir mühendis zannedecek. sert kayaya çarptınız bence. 2010 yılı çok eski bir tarih değil. emeklemeden yürümek sizin gibilerine denir. yeni mezunları genelleme yaparak değerlendirmeniz bile yanlış. bu daha piyasada çok pişmediğinizi gösterir.
 
Yönetmeliklere mezun olduğu gibi hakim olan % 1-3 civarındadır. Onlarda gözü açık olanlardır. Mezun olana kadar Çevre Danışmanlık firmasının ne iş yaptığı öğretilmez ki. Çevre hukuku dersinde bile adam akıllı yönetmeliklere değinilmiyor... Zaten derslerden başını kaldırıp boş vakit bulan da eline yönetmelik açıp okumaz.
 
Yazıyı ilk okuduğumda eyvah gene tartışma yaratacak bi konu dedim kendime. :) Öyle de oluyor zaten. Bakın Nefize Hanımın yazdığı yazının ardına yapılan yorumların hepsi zaten aynı yönde. Yani bu konuya katılmayan üyelerin çoğunlukta olduğu açık, kaldı ki oran % 50 olsa bile bu sayı toplam üye sayısı 9.000 olduğuna göre 4.500 kişi yapar. Demek istediğim bu 4.500 kişi de aynı şeyi yazacak. Yazmayalım demiyorum, tabiki görüşlerimizi yazacağız, tartışacağız ama yazıların içeriğine lütfen dikkat edelim. Birbirimizi rencide etmeden fikir beyan edelim.

Bazen yazdığımız bir yazıyı kendimiz okunyunca bile tekrar tekrar düzeltme gereği duyuyoruz. Söylediğimiz sözlerde bile düşünmeden konuşup, kaş yaparken göz çıkardığımız olmuştur. Bence Nefize Hanım da başka bir konuya dikkat çekmek istedi ama yazıda ki kullanılan bazı cümleler herkesin tepkisine yol açtı.
 
Nefize hanım beraber çalıştığı bir ya da bir kaç yeni mezun arkadaş a sinirlendi.(benim fikrim) tüm yeni mezunları aynı kefeye koydu ve burada bunu yazdı.ama o yeni mezunlardan onu,beni burdaki bir çok arkadaşı cebinden çıkarabilecek arkadaşlar vardır.
1. si böyle bir genelleme yapmak başlı başına bir tecrübesizliktir
2.buraya böyle bir konu açmak tecrübesizlik ve acemilik örneğidir.
 
İsmail abi olsa ne güzel de derdi... Abboooovvv Nefize Hanım sen azından çıkanla kulağının duyduğunun arasında bi fark olduğunu gördüğüne eminmisin.
 
Nefize Hanım U/A bir mühendis olamaz henuz.İngilizcesi orta seviyede Rusçada ise başlangıç seviyesinde.;Türkçede henuz akademık bir dil olamadı.Nefize Hanım'ın müthiş egosuna bi noktada katılıyorum aslında.Benim patronumda ytü yüksek çevre mezunu olsa aynı davranırdım.üzüm üzüme baka baka kararır hesabı.biraz özel bir konuya girdiğim için ne demek istediğim anlaşılmayabilir.
yeni mezunların iş hayatına adapte olması oldukça zordur.adı üstünde YENİ mezun.hala okuldakı pembe dünyamızı düşünüyorum. bkn.ben:) ama biliyorum ki BİRGÜN en iyisi olacam.buda benim ego'm.hoş ben 2010 mezunuyum ama iş hayatında yeniyim daha.öyle işte...
 
Yönetici olmak ayrı bir meziyettir. siz beraber çalıştığınız arkadaşlarınıza iş yaptıramıyorsanız bunu yeni mezunun suçu gibi görmeniz en büyük hatadır.
Bence Nefize Hanım ne kadar yanlış ve talihsiz bir açıklama yaptığını yazdığını sakin kafa ile okuduğunda anlayacaktır.
 
Üst