• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Nitelikli çevre mühendisi

Nefize Yıldız

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Haziran 2011
Yeni mezun olan çevre mühendislerini anlamış değilim. Deneyimli değiliz diye kimse işe almıyor diyorlar bizi işi öğretsinler diyorlar.
Yeni mezun alıyorsunuz yetiştirmeye çalışıyorsunuz. İş öğrenmeye emek harcamaya gelince kaçıyorlar. Ne bekliyorlar anlamıyorum. Hazır pişip önlerine gelmesini. İş yüklemesi yapınca kaçıyorlar.
Günümüz yeni mezunları hem korkak hemde tembel.
Birde beklentileri çok yüksek. 2-3 soru soruyorsunuz bu yönetmelikten haberin var mı, çevre danışmanlık hizmeti ne gibi.
Adamların haberi yok bir de karşınıza çıkıp ben herşeyi biliyorum diyorlar.
Yeni mezunlar sadece zaman kaybı, iş kaybı, başka birsey değil.
İşi öğrenmek gibi istekleri yok.

Önce kafalarını ve bakış açılarını değiştirmeleri lazım.
 
Arkadaşlar, bir duruma, kişiye veya yazılana tepkili olabilirsiniz fakat kullandığınız üslup kişiye hakaret boyutunda olmamalıdır.

Birisi ile aynı düşüncede olmamanız hakaret içeren bir üslupla yorum yapmanızı haklı çıkarmaz. Lütfen kullanılan üslupta dikkatli olalım.
 
Evet gülfem hanıma katılıyorum hemde yeni mezun bır cevre muhendısı olarak. Siz yonetıcı olarak yenı mezune ne verıyorsunuz bı dusunun ben soyleyımmı ne verıyorsunuzz. AYAKÇILIK tam anlamıyla adı o evet . eğer yeni mezun birini nasılsa bir şey bılmıyor deyıp şirket adına veya şahsi işlerinizle oyalıyorsanız o yenı mezunda sıze hıc bısi vermez kb. Yenı mezunlara bırazdaha onun anlayabılecegı yanı cevre muhendısının yapacagı ıslerı verın fotokopi degıl telefon degıl yanı sekreterlık yaptırmayın.
 
@Melih Coşar
Yanlış anlamayın ama sanki okuldan mezun olduğunuz da hepiniz 10' ar yıl deneyimli mezun olmuş gibi konuşuyorsunuz. Tamam haklısınız istekli olmaları gerekiyor mezun olan arkadaşlarımız ama anlattığınız kadar da kötü değil durumları
 
Talihsiz bir açıklama olmuş. Eminim kendisi de hata ettiğinin farkına varmıştır. Eleştirilerin dozu artmaya başladı. Kırıcı olmayalım arkadaşlar.
 
Sanırım yanlış anlaşılma var. İş görüşmelerine esnasında birçok kişi ile görüştük ve işe başlattık. Fakat sorumnluluk alınca ya kaçtılar, yada başka bahaneleri oldu.
Kimse mükemmel değildir. Ben mükemmel olduğumu sölemedim zaten. sonuçta bende mezun oldum ve hemen işe başladım. Sorumluluk alıpta kaçma gibi birsey olmadı kim ne gösterdiyse birşeyler kapmaya çalıştık.Ama ben bunu 2011 mezunlarında görmedim. Yada bize denk gelmedi.
Gülfem Hanım bizim iş yaptıramamızdaki sorunumuz yok. Gayet nazik ve anlayışlıyızdır.
Bizde bağırma ,emri vaki bir durum yok.

Sanırım dediklerim herkesçe yanlış anlaşıldı.
 
Bu kadar yazan içinde neden sadece bana yönelik açıklama yaptınız bilemem ama siz tembel korkak derseniz ben de sizin iş yaptıramadığınızı anlarım. İş yaptırmak demek siz kaba ve anlayışsızsınız demek değildir. iş yaptırmak için höt höt olunacak diye de bişey yoktur kaldı ki yöneticilik de bu değildir.

umarım aradığınız kalitede eleman bulursunuz. ancak ucuza adam çalıştırma mantığı ile yaklaşıyorsa patronlarınız ne yazık ki daha çok eleman kaçar
 
Gülfem Hnm;

İş yaptırama ile ilgili yorumunuza cevap verdim sadece yoksa size özel bir durum söz konusu değil olamazda.
Ucuza eleman çalıştırma söz konusu değil biz mühendis çalıştıryoruz. Sonuçta maaşını iyi duruma getirecek olan kişinin kendisindir sabit durumda kalmasını sağlayanda. Bizi en çok ilgilendiren konu arkadaşların kendinelerine çok güvenli olupta işi görünce kaçmaları sonuçta emek ve zaman sizin için. Benim derdim de bu. Sabır göstermıyorlar. Bugün aldığınız bir mühendis etresi gün tesiise gönderemezsiniz. Öyle değilmi?
Biraz ofiste ön bilgi yüklemesini yapmanız lazım. Daha sonra beraber çıkıp, sahada uygulamanızın lazım. Bunlar tamamlandıktan sonra ancak kişi tek başına tesisi yürütebilir.

Ben mı yanlış düşünüyorum yoksa yanlış mı anlaşılıyor.
 
doğru düşünüyorsunuz ancak ilk baştaki mesajınızı tekrar okursanız şu anda yazdığınız mesajınızdaki anlamı zor yakalarsınız. ilk mesajda da bu kadar net ifade etseydiniz bence bu kadar tepki çekmezdiniz. kaçmayacak eleman istiyorsanız bence yeni mezun aramayın deneyimli arayın ki siz de yeni mezun arkadaşlarımıza korkak tembel demek zorunda kalmayın.

Nefize Hanım bence o ilk mesajdaki yazınızı düzenleyip yeni mezun meslektaşlarımızı daha az rencide edecek açıklamada bulunun. yine de siz bilirsiniz.
 
Bence tesise gidip gelme olayı ne kadar erken olursa o kadar iyi olacaktır. Ofiste oryantasyon çalışmasını zaten sürekli yapabilirsiniz ancak pratiği ele alması kişiye daha olumlu yansıyacaktır Ama tabi tutup da tesise götürün ve tüm sorumluluğu ona verin demiyorum. Oryantasyonu tesiste yapabilirsiniz.
Yeni mezun mühendisleri genellemeniz konusunda ise yazmak istemiyorum. Zaten bence birilerine kızıp da yazılmış bir yazı olsa gerek. Değilse genellemenin yanlış olduğu hakkındaki fikirlerini diğer arkadaşlarımız da paylaşmışlar.
 
gördüğüm bazı patronlar gerçekten mühendise sekreterlik,çaycılık,şöfürlük gibi işler yaptırmaktaydı malesef, yeni mühendislerde bazıları mühendisliğin tam olarak ne iş yaptğını anlayana kadar boşuna ezilen olmakta...bence yeni mezunda olsa mühendis mühendisdir asla gidip çay yapmaz,sekreterlik yapmaz,şöfürlük yapmaz yapmamalı ancak yardımcı olur yerine göre....
tabi bazı uçuk yeni mezun arkdaşlarda yok değil adam ilk işinde 2000 tl bekliyor...bunu tr de kimse malsef özelde vermiyor ancak zamanla yada kamu da alabilir.e tabi tembel mühendis de yok değil her meslekte olduğu gibi..
 
merblar
neden konu hep yeni mühendislerin yetersizliği üzerinde anlamış deilim ama şuna eminm ki bi iş yerinde sürekli mühendis surkulasyonu oluyosa sebebi muhendislerde aramak yerine iş veren de aramanın daha doğru olacağı kanısındaym. ve şu yenı mezun ıfadesıde son derece kötu bı ıfade tabıkı herkes yenıydı ve yenı olmk zorndaydı bunu sürekli gundemde tutmanın bı manası yok bence, artı yenı mezun palavrası yuznden muhends arkadsları 800-900tl ye çalştrmak ne denlı dogrudr sormk ısterm.
nefize hanım bence sizde sorunu muhendıslerden çok şirketınızde ararsanz ıyı olr bu surkulasyonun sebebı çalıştığınız şirket, çevre mühendisliğinin değerini belirlycek olan bızlersek, bence patron ağızlarını bırakıp, patronumuzun muhendıs çalıştrdığının farkında olmasını sağlamamız olmalıdr.
 
@SmyrnA_35

merhabalar arkadaşım bizler de nedense yeni mezunların piyasayı düşürdüğünden yakınıyoruz. tecrübeli mühendis 2000 -3000 TL isterken yeni mezunlar 750 TL ye bile atlıyor hemen iş öğreneyim sonra nasılsa artar diye. elbette maaşlar artacak buna ne şüphe ama şu bir gerçek ki 750 TL den 1200 TL ye artış başka 1200 TL den 1650 TL ye artış başka.
küçük bir hesap yapalım başka bir şehire gittiniz kira 300 den başlar sobalı bir ev kaloriferli olsun diyelim 450 bu genellemede büyük şehirler hariç elektrik su telefon her biri 30 TL den etti 90 TL internet 40 TL ulaşım günlük 1.75 TL den 2 aktarma yaptığınızı varsayalım eder 7 TL x 25 gün etti 175 TL hersabah bir simit yediğinizi düşünelim. 12,5 TL toplayalım 450+90+40+175+12.5 =767 TL bunun içinde mutfak masrafınız yok cep telefonunuz yok kıyafetleriniz yok uzaktasınız aile ziyareti otobüs masraflarınız yok. evleneceksiniz biraz para atalım kenara deseniz o hiç yok. bi cafede oturup çay sigara vb harcamalarınız yok 40 yılda bir sinemaya gidelim deseniz yok dayan kredi kartına hep içerden yedikten sonra insan gibi yaşayamadıktan sonra çalışsam ne olur çalışmasam. bilgi öğrenmek mi tecrübe edinmek mi yok kardeşim istemem kalsın. gerek yok zaten.

hal böyle olunca birileri işe girer beğenmez birileri birilerinin yüzünden işsiz kalır okuduğuna da bin pişman olur kariyeri yarım kalır. birileri kimselere çaktırmaz süründükçe sürünür. insanlarda ne sinir kalır ne de sabır. bu işten kim kazanır tabiki sevgili patronlarımız. biz böyle devam edelim. herkese bol şans sağlıcakla kalın
 
@çiğdem aksoy
Evet tam anlamıyla herşey senın dedıgın gıbı elıne saglık guzel ozetlemıssın . Ve bu olaya malesef bır cae yok 20 kere iş gorusmesıne gıttım dedık lerı laf yalnız cok maas bekleme 750 900 arası alırsın ne yapalım acaba ne yapmamızı beklıosunuz diyim genel olarak .
 
Çok güzel analiz etmişsiniz teşşekür ederiz bu aydınlatmanız için öncelikle ...
Ama şöyle de bir durum var ; Sanki bize 1200 öneriyolarda , bizde " yok yok hiç olur mu 750 den 5 kuruş yukarıya çalışmam " diyoruz.
Yaklaşık 1 saat önce bir iş görüşmesinden geldim. 3. görüşemeye çağrıldım firma tarafından , yeni mezun olmama , deneyimim olmamasına rağmen birileri arasından bir özelliğimle ya da geçmişimle sıyrılmışım ki son görüşmeye kadar gelmişim ,( Bu firma da kendi piyasasında büyük ve tanıdık bir firma ) Herşey iyi hoş ama 975 lira teklif edilince yine mi benim suçum ? Hemde 9 ay sabit ... Şaşkınlığımı gizleyemeyip ama diye cümle kurduğumda , yeni mezunsun ne biliyosun ki .... diye başlayan cümleler beni oraya gömme gayretinde ... Ve ben çıkışda güvenlik görevlisinin : Ne işi sorusuna , çevre mühendisi dediğimde onun bana cevabı : ne varmış çevrede demesi ... benim bir an düşünmeme sebep olabiliyor...

Boş konuşduysam ve yanlış birşeyler sölyediysem , bilgisizliğimden dolayı özürdilerim çünkü yeni mezunum ...
 
Değerli arkadaşlarım ve büyüklerim öncelikle selamlarımı sunarım. Eleştirilere hedef olan nefize hanımın bahsettiği kişi benim. İlan açtıkları işe kabul edildim ve iki gün devam ettim. Kenidisini arayarak birlikte çalışmamızın zaman, emek ve maddiyat zayiatı olacağını düşündüğümü ve birlikte çalıştığımız iki günün benim için yeterli bir deneme süresi olduğunu saygılarımla arz ettim. Bu durum belki benim kendi eksikliğimden veya belki onlarda gördüğüm eksikliklerden kaynaklandı. Ama dillendirmenin manası yoktu çünkü deneme amaçlı bir süre idi ve olumsuz sonuçlanabilirdi. Neticede olumsuz sonuçlandı ve sebeplerinin bir manası yoktu. Ben bu yaptığını kendisine hiç yakıştıramadım. Hayatım boyunca da tembel ve korkak olmadım bilakis beni köreltecek şeylerden hep çekindim, sonucuna inandığım davalar için gözümü budaktan sakınmam. Yadırgamıyorum; tanımıyorsanız kartalı tavuk da der geçersiniz karga da. Kendisi çok görmüş geçirmiş bir arkadaş olduğu için benim korkak ve tembel olduğumu hemen anlayabilmiş ya da işi bırakmamı buna bağlayabilmiş. Ben saygımı bozmuyorum yapılan her ne kadar sinirimi bozsa da. Kendisi benim hakkımda birşeyler söylemiş, ben bendekileri anlatmıyorum. Çünkü 'ETİK' bulmuyorum. Fakat nefize hanım bu yaptığınızı tanıdığım kadarıyla size yakıştaramadım, zaten tanısam da kimseden beklemem yakıştıramam. Söz ola kestire başı söz ola yedire ağu ile pişmiş aşı demiş büyüklerimiz. Bence siz bu sözlerinizle kendinize yeterince zarar verdiniz. Son olarak benden aciz bir korkak ve tembel yeni mezun tavsiyesi; insanları gömmeden önce kendi yöneticiliğinizi muhasebeye çekin. Saygılar ve selametler.
 
@çiğdem aksoy

Çiğdem hanım internete 40 tl demiş. Heralde Nefize HANIMında parası kalmadı internetini kesmişler. Cevap bile atamıyor. Ama haklı bu kadar yeni mezun "MÜHENDİS" arkadaşların laflarını dikkate almayacak kadar kaliteli ve kendisini geliştirmiş bir insandır kendileri. Öyle ki açıklasa ağızların açık kalacağı, bitirirse yer yerinden oynayacağı projeleri var ama içinde saklıyor hep. Neyse UKALA insanları hiç sevmem...

Çok ve Boş konuşmasın kimse gitsin kumda oynasın!
 
Üst