• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Nükleer santral kurulmalı mıdır?

Nükleer Santral Kurulmalımıdır?

  • Kararsızım

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    89
kısaca artı ve eksileri karşılaştırınca evet güvenli/doğru/düzgün kesinlikle yapmalıyız ve bu teknolojiyi öğrenmeliyiz. tek soru nükleer santrallerin % 90 ından fazlası neden gelişmiş diye tabir ettiğimiz zengin ülkelerde? bu arkadaşlar salak mı!?
 
Elbette kurulmalıdır. Ama Türkiye'de en hafif tabiriyle -işletme şartları- diyelim elverişli değil. Çünkü çok büyük ihtimalle işletme esnasında ciddi ihmalkarlıklar olacak, burası da böyle olsun diyen operatörler olacak, ben daha önce yaptım bişey olmaz yeaa diyen zihniyetler olacak. Ne hikmettir bilmiyorum ama personeller ne denli profesyonel olursa olsun hep bi aklı havada tavırlar var bizim teknik personellerimizde. Sonuç olarak bu durum işletme esnasında ciddi tehlikeleri de beraberinde getirecek. Bu yüzden Türkiye'de bu tesisi kurmak değil ama işletmek %80 risk.
 
Ben de kurulum ve işletmenin riskler doğuracağı kanatindeyim, bir anlık bir kaza da ne fabrika yangınına benzer ne doğalgaz patlamasına. Nükleer santral için Rusya'ya eğitime gönderilen mühendisler vardı. Umarım sadece mühendisler değil, teknik personel ve kurulum personelleri de eğitime gönderilmiştir. Yoksa baştan bozuk sistemi sırtına yüklenecek ve umarım olmaz ama belki kaza esnasında sorumlu tutulucak sadece mühendisler olacak. Milletçe kapasitemiz var ama tecrübemiz yok.
 
Kocaman bir EVET

Risk almadan büyük adam olunmaz. Nükleeri kurarız, Tepelerine bineriz. ?
 
Evet diyebilmek için şartlara bakmak gerekiyor daha ülkemizde ki fabrika İş sağlığı güveliği tam olmuyorken bunda nası başarı olacaklar düşündürücü @Gülay hocamın da dediği gibi tüm personel eğitilse daha iyi olabilir ekonomik açıdan katkı vermesi için bütün olabilicek şartlar konuşulması lazım @kubiay DUMAN risk derken ne gibi riskler mesela patlama olduktan sonra geçmiş olsun :) nükleer santral den bahsederken risk diyorsanız demek ki olacak büyük ölümleri de göze alınmış oluyor dışa bağımlılığın azaltılması için tek şart nükleer değil nükleer santral olmayıp da bizden 100 yıl eğitim ve ekonomi olarak önde olan ülkeler var ...
 
Kurulması taraftarı bir çevre mühendisiyim. Nükleer teknolojiyi dünya geliştirip elinde koz olarak tutuyorsa bizimde bu yönde mutlaka çalışma yapmamız gerekmektedir. Rusyada bu işe ilk giriştiğinde tecrübesi yoktu veya sınırlıydı. Ama şimdi? Bu işin altından kalkabilecek mühendislik disiplinine sahibiz.
 
@İsrafil Yılmaz
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
gerekli eğitimler siyasetçiler tarafınndan değilde bilim insanların çalışma yapması ve son derece titiz ve işinde alanında iyi insanlar getirilmesi olması şartıyla tabi kurulabilir fakat en ufak risk sonumuz olabilir ..
 
Öncelikle, nükleeri kuralım tepelerine binelim ve risk alınmadan büyük adam olunmaz lafları tam bir kahvehane ağzıdır. Bu ağızları bırakıp bir mühendis gibi bilginin ışığında konuşmamız daha doğru olacaktır. Risk alıp nükleer kaza yaşandıktan sonra en iyi ihtimalle
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ile mi büyük adam olunuyor? :) Nükleer gücünüzün olması sizi büyük adam yapmaz zira öyle olsaydı Pakistan, Hindistan, Ermenistan falan süper güç oluyor.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Yukarıda verdiğim linkten bakarsanız nükleer santral sayısı, ne için kullanıldığı, toplam üretilen güç miktarı ve hatta bazı ülkelerin nükleer santralleri kapatma notlarını da görebilirsiniz.

Bu arada dip not olarak nükleer santrali olmayan, nükleer enerjiye karşı olan veya kapatmış ülkelerden bazılarını da yazalım elalem "süper güç" görsün :

Avustralya, Avusturya, İskoçya, İsrail, İrlanda, Yunanistan, Yeni Zellanda, Norveç, İtalya, Güney Kore.

Özet: Nükleer enerji süper güç olmak için değil öncelik olarak enerji sıkıntısını gidermek için kurulur.
 
Espiriyi anlamak, ince göndermeyi anlamak zeka işi tâbi mühendis bey.
 
Ben Nükleer Santral konusuna Çevre Mühendisi gözüyle bakmayı daha doğru buluyorum.
Melih Bey'e katılıyorum, Nükleer Santral gelişmişliğin temel taşı değil yalnızca bileşenidir. İşin ekonomik boyutuna, ülkenin gelişimine katkısına, 100 yıl ileri atmasına veya geri çekmesine ekonomistler bakabilir. Çevre Mühendisi olarak kurulumdan sonra çevresel açıdan avantaj ve dezavantajlarının irdelenmesi daha doğru geliyor bana. Diğer taraftan İsrafil Bey gibi, bir Çevre Mühendisi olarak kurulması gerektiği düşüncesine kesinlikle katılıyorum. Çünkü sektör tamamıyla enerji alanına doğru kaymaya başladı. Alternatif enerji kaynaklarına ciddi anlamda yönelmeye başlayan ülkeleri zaten biliyoruz. Nükleer Santral de bu anlamda verim açısından büyük öneme sahip olduğundan kurulmalıdır. Ama yeterli mühendislik disiplinine hiçbir şekilde sahip olduğumuzu düşünmüyorum.
Ferhat Bey İSG'nin dahi doğru uygulanmadığını söylemiş, doğru da söylemiş. İşte bu durum neden yeterli mühendislik disiplinine sahip olmadığımızın göstergelerinden yalnızca birisi. Örnekler çoğaltılabilir.
"Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız var; çalışkan olmak!"
-M.K. Atatürk
Ama biz çalışkan değiliz, işin daima kolayına kaçıyor olması gerekeni değil olmasını istediğimizi yapıyoruz.
 
Evet enerji piyasasi için büyük bir adım olur. Keşke yapabilsekte olsa. Bugün Avrupa ülkelerinin enerji piyasalarına bakarsanız adamlar yarım asır sonrasındaki enerji politikalarını belirlemiş durumdalar. Ama bizim boşbakanlarımız bir kaç gün sonra şu şehre elektrik veremiyebiliriz muhabbetindeler. Misal daha iki askerimizin gerekli kişisel koruyucu donanımın sağlayamayip ölümlerine neden olan bir sistem var ne yazık yıl 2018. Tabiri caizse ülkemiz kuralsız bir ulke. Güvenlik kültürümüz yok, is sagligi guvenligi yok, çevre sağlığına verilen bir değer yok, mevcut mevzuat siyasi rant için hep kağıt üstünde zaten sürekli bir esnetme olayı içinde kicasaci olan bir şey yok. Nereden tutsak elimizde kalıyor. Durum böyleyken cok önem arz eden acil durum veya sinir ötesini bile etkileyebilecek büyük kazaların oluşma ihtimali olan bir tesisin bizim ülkemizde riski çok ama çok fazla.
 
@kubiay DUMAN
böyle bir konuda herkes mühendislik çözüm ve eğitim ,isg gibi konularda dururken sizin böyle birşey yazmanız garip kaçtı yoksa siyasi söylemler konusunda herkesin fikri vardır herkesin isteği siyasiyelerin değil bilim insanların ve işin ehli olanların her türlü çalışma(deprem,toprak, gibi ..) alanlarda objektif olarak işini yapması nükleeri olmayıp da bizden ileri olan ülke var burdan uçağa bin amsterdam da in al sana geleceğe yolculuk ..

@S. Sancar Tural
sorun da bu zaten hocam tüm çalışacak kişilerin torpil ,tanıdık değilde işin ehli olupta eğitimini almış olması güvenlikçi abinin bile eğitimli olması gerekiyor haifife alınacak konu değil çoğu insan güç diye bakıyor ama dünya da bir çok yapan ülke kapattı tesisleri güç sadece nükleer ile sağlanmaz .. daha inşaatlar da bile isg nasıl yapıldığı gözler önünde ordaki zihniyetin burada oluşmasını istemeyiz ..
 
Nükleer silahlarla süper güç olunsa da bir şey olunmayacağını Rusya sayesinde güzel tecrübe ettik. Bunu bir tek biz değil, aslında bütün dünya tecrübe etti. ABD, Suriye'yi vurduktan sonra Putin açıklama olarak "Bunu kınıyoruz, zaten kimyasal silah kullanmadık ama yine de hava savunma sistemleri sayesinde atılan 25 bombanın 18 tanesini havada imha ettik." diye açıklama yapmıştı. Açık konuşayım dünya savaşı çıkar diye düşünmüştüm ama Putin'in o açıklamasından sonra Rusya'nın aslında korkak bir süper güç olduğunu, sırf gövde gösterisi yapmak için "yeni nükleer silahlarımız var" dediğini görmüş olduk.

Hani 50 megatonluk nükleer silahların vardı niye kullanmadın? Niye dünya savaşı çıkmadı? Türkiye uçaklarını düşürdüklerinde kıyameti koparmışlardı, peki ABD'ye karşı niye aniden balon oldular? İstanbul kadar nüfusu bile olmayan İsrail de uçaklarını düşürdü ve içindeki bütün personel düşüş sonrası öldüler ve Rusya yine bir şey yapamadı. Ama sorsan "bizim 50 megatonluk (1 megaton 4 ülkeyi yok eder) nükleer silahlarımız var" derler. Bu anglosaksonlar ve slavların birbirlerine gövde gösterisi yapması yüzünden milyonlarca insan öldü. Ölmeye de devam ediyor maalesef. Ama tüm bunların neticesinde nükleer silah sahibi olmanın süper güç yapmayacağını da görmüş olduk.

Ha bir de şöyle bir şey var;

Donald Trump: Kanka gel seninle biraz para kazanalım biliyorsun dünyanın patronu ABD'dir.

Kim Jong-un: Tamam kanka ne yapıyoruz? Hazırım.

Donald Trump: Medyada birbirimize göndermeler yapacağız. Sen sonra nükleer silahların düğmesi masamda her an basabilirim dersin. Bundan korkan Japonya, Güney Kore ve diğer ülkeler benden silah satın alırlar. ABD'de iktidarda kalabilmem için biraz şov yapmam ve para kazanmam şart. Zaten demokratlarla da başım dertte şunların icabına da böyle bakmış olurum.

Kim Jong-un: Tamam kanka bu şov benim de işime gelir malum koyunları beslemem lazım, haydi başlayalım.

İki gün sonra;
Kim Jong-un: Akıllı ol Trump! Bak nükleer bombanın düğmesi masamın üstünde seni vururum!

Donald Trump: Benim de masamda nükleer bomba düğmesi hazır! Hadi vur da göreyim!

Ertesi gün;
Başta Japonya olmak üzere birçok Asya ülkesi bu açıklamalardan sonra ABD'den 150-200 milyar dolarlık silah satın alır.

İki ay sonra;
İki tane diktatör Donald Trump ve Kim Jong-un tüm dünyanın gözü önünde buluşur ve el sıkışırlar.

Böylelikle "Nükleer silahlarımız var" açıklamalarıyla gövde gösterisi yapanların aslında kocaman bir balon olduğunu gördük, tecrübe ettik. Zaten forumda yazmıştım bu silahlar kullanmak için değil, kullanmamak için vardır. 1 megaton nükleer bomba 4 ülkeyi yok ediyor ve 50 megaton nükleer bombanın atılması demek dünyanın yok olup gitmesi demektir. Buna da kimse cesaret edemez ve bu süper güç olma konusu burada kapanır.
 
@Ferhat Elçi
Siyasi slogan atmayalim herkesin görüşü kendine lütfen
 
@kubiay DUMAN
bakış açısına göre değişir baktığın pencereye göre sizin yazdığınız espiride de siyasi söylem bir siyasetçinin söylemi var vurgulamak amacıyla söyledim ayrıca benim söylemimde siyasi söylem yok dediğim gibi bakış açısı ile alakalı yoksa sizin değiminizle tepelerine binelim söylemi de bilinen bir siyasetçinin söylemi ... belki siyasi anlam yüklememişsinizdir fakat benim ki ne kadar siyasi söylem ise sizin ki de o kadar siyasidir...
 
Üst