• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Numune Alma Ve Saklama Koşulları Su Analizleri

FERHAT ELÇİ

Haberci Grup Lideri
Yönetim Grubu
Haberci Grubu
Katılım
21 Ekim 2019
Şehir
Kayseri
Firma
yok
Biyolojik Oksijen İhtiyacı için Numune Saklama Koşulları

-
BOİ analizinde kullanılacak numune alınırken 1000 mL’ ik cam ya da plastik kap kullanılır. Kap üzerinde hava kalmayacak şekilde doldurulmalıdır.

-Numune alındıktan sonraki ilk 2 saat içerisinde analiz edilecekse soğutma yapmaya gerek yoktur.

-2 saat ve üzeri sürede analiz gerçekleştirilecek ise numune +4˚C ya da altındaki sıcaklıklarda saklanmalıdır.

-Analiz öncesi en uzun saklama süresi (+4˚C için) 24 saattir. 24 saatten sonra mevcut numunede bozunmalar gözlemlenir. Alınan numune karanlık ortamda saklanmalıdır.

-Plastik kap içerisinde -20˚C’de dondurulduğu takdirde numune 6 ay saklanabilir (< 50 mg/L ise 1 ay).

Referans: (Standart Methods 5210-B, TS EN ISO 5667-3:2007,)


Kolorometrik ve Titrimetrik Metod ile Toplam Siyanür Tayin Yöntemleri, pH 6’da Difüzyon ile Açığa Çıkan Siyanür ve Siyano Klorür Tayini için Numune Saklama Koşulları:


-Siyanür tayinlerinde kullanılacak olan numuneler plastik kaplarda saklanmalıdır.

(Ön işlem) Klor gibi oksitleme ajanları birçok siyanür türevinin yapısını bozar. Bakiye kloru 2 mg/L’ye düşürmek için, asetat tamponu ile nemlendirilmiş nişasta-potasyum iyodür kağıt üzerine numune damlatılır (4500-Cl. C.3e). Mavi-mor renk oluşumu oksidant varlığını gösterir. Oksidantların nötralleşmesi için numuneye 0.02 g/L’lik sodyum tiyosülfat çözeltisinden az az eklenerek yukarıdaki test tekrarlanır. Bu işlem numune içerisinde hiç oksidant kalmayacak şekilde yinelenir. Fazla tiyosülfat kullanımından kaçınılmalıdır. 0.02 g/L’lik sodyum tiyosülfat çözeltisi yerine 0.1 g/L’lik sodyum arsenit çözeltisi de kullanılabilir. 2 mg/L’den az bakiye klor için, DPD-FAS titrasyonu (4500-Cl.F) ya da DPD kolorimetrik metodu (4500-Cl.G) ve sitokiyometrik olarak eşit miktarda tiyosülfat çözeltisi ile bakiye miktarı belirlenir.

-Siyano klorür tayini hariç yapılacak tüm analizler için alınan numunenin pH’ı, NaOH ile 12’den büyük olacak şekilde ayarlanmalıdır.

-Numune 1°C ile 5°C arasında soğutulmalıdır.

-Eğer numunede pH=6’da difüzyon ile açığa çıkan siyanür ve siyanoklorür tayinleri yapılacaksa ya da numune içerisinde kükürt bulunuyorsa numunenin analizden önce tavsiye edilen en uzun muhafaza süresi 24 saattir. Bunlar dışındaki numunelerde analizden önce tavsiye edilen en uzun muhafaza süresi 7 gündür.

-Toplam siyanür ve kolaylıkla açığa çıkabilen siyanür tayini için numuneler karanlıkta bekletilmelidir.

Referans: (Standart Methods 4500 CN-, TS EN ISO 5667-3:2007,KolorometrikMetod )
[automerge]1592088883[/automerge]
Devamı gelecektir arkadaşlar ....
 
Üst