• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Numune Alma Ve Saklama Koşulları

FERHAT ELÇİ

Haberci Grup Lideri
Yönetim Grubu
Haberci Grubu
Katılım
21 Ekim 2019
Şehir
Kayseri
Firma
yok
1. Su Analizleri

Biyolojik Oksijen İhtiyacı için Numune Saklama Koşulları
-
BOİ analizinde kullanılacak numune alınırken 1000 mL’ ik cam ya da plastik kap kullanılır. Kap üzerinde hava kalmayacak şekilde doldurulmalıdır.
-Numune alındıktan sonraki ilk 2 saat içerisinde analiz edilecekse soğutma yapmaya gerek yoktur.
-2 saat ve üzeri sürede analiz gerçekleştirilecek ise numune +4˚C ya da altındaki sıcaklıklarda saklanmalıdır.
-Analiz öncesi en uzun saklama süresi (+4˚C için) 24 saattir. 24 saatten sonra mevcut numunede bozunmalar gözlemlenir. Alınan numune karanlık ortamda saklanmalıdır.
-Plastik kap içerisinde -20˚C’de dondurulduğu takdirde numune 6 ay saklanabilir (< 50 mg/L ise 1 ay).

Renk Analiz Yöntemi (Mukayese Yöntemi) için Numune Saklama Koşulları
-Renk analiz yönteminde kullanılacak numuneler cam ve ya plastik kaplarda saklanmalıdır.
-Demir (II) bakımından zengin olan yer altı sularının tayininde renk analizi, numune alındıktan sonraki ilk 5 dakika içerisinde sahada yapılmalıdır.
-Renk analizi için kullanılacak kaplarda herhangi bir koku olmamalıdır.
-Alınan numune 1°C ile 5°C arasına soğutulmalıdır.
-Analizden önce tavsiye edilen en uzun muhafaza süresi 5 gündür.
-Numuneler karanlıkta muhafaza edilmelidir.


Renk Analiz Yöntemi için Numune Saklama Koşulları
-Numuneler asitle yıkanmış amber şişelerde ya da ışık geçirmeyen plastik kaplarda saklanmalıdır.
-Numuneler saklanacakları kaba doldurulmadan önce kap numune ile çalkalanmalıdır.
-Numuneler analiz süresine kadar soğutularak saklanmalıdır (analiz yapılacağı sırada oda sıcaklığına getirilmelidir).
-Alınan numuneler için analiz öncesi en uzun saklama süresi 24 saattir.

Kolorometrik ve Titrimetrik Metod ile Toplam Siyanür Tayin Yöntemleri, pH 6’da Difüzyon ile Açığa Çıkan Siyanür ve Siyano Klorür Tayini için Numune Saklama Koşulları:

-Siyanür tayinlerinde kullanılacak olan numuneler plastik kaplarda saklanmalıdır.
(Ön işlem) Klor gibi oksitleme ajanları birçok siyanür türevinin yapısını bozar. Bakiye kloru 2 mg/L’ye düşürmek için, asetat tamponu ile nemlendirilmiş nişasta-potasyum iyodür kağıt üzerine numune damlatılır (4500-Cl. C.3e). Mavi-mor renk oluşumu oksidant varlığını gösterir. Oksidantların nötralleşmesi için numuneye 0.02 g/L’lik sodyum tiyosülfat çözeltisinden az az eklenerek yukarıdaki test tekrarlanır. Bu işlem numune içerisinde hiç oksidant kalmayacak şekilde yinelenir. Fazla tiyosülfat kullanımından kaçınılmalıdır. 0.02 g/L’lik sodyum tiyosülfat çözeltisi yerine 0.1 g/L’lik sodyum arsenit çözeltisi de kullanılabilir. 2 mg/L’den az bakiye klor için, DPD-FAS titrasyonu (4500-Cl.F) ya da DPD kolorimetrik metodu (4500-Cl.G) ve sitokiyometrik olarak eşit miktarda tiyosülfat çözeltisi ile bakiye miktarı belirlenir.
-Siyano klorür tayini hariç yapılacak tüm analizler için alınan numunenin pH’ı, NaOH ile 12’den büyük olacak şekilde ayarlanmalıdır.
-Numune 1°C ile 5°C arasında soğutulmalıdır.
-Eğer numunede pH=6’da difüzyon ile açığa çıkan siyanür ve siyanoklorür tayinleri yapılacaksa ya da numune içerisinde kükürt bulunuyorsa numunenin analizden önce tavsiye edilen en uzun muhafaza süresi 24 saattir. Bunlar dışındaki numunelerde analizden önce tavsiye edilen en uzun muhafaza süresi 7 gündür.
-Toplam siyanür ve kolaylıkla açığa çıkabilen siyanür tayini için numuneler karanlıkta bekletilmelidir.

Sokslet Ekstraksiyon Yöntemi ile Yağ Gres Tayini için Numune Saklama Koşulları

-Örnekleme yapıldıktan sonra ilk 2 saat içerisinde analiz edilecek olan numune cam kap içerisinde olmalı, (1:1) H2SO4 ya da (1:1) HCl ile pH 1-2 olacak şekilde asitlendirilmeli ve +4 ˚C’de muhafaza edilmelidir.
-Eğer numune analizi 2 saat içerisinde yapılmayacaksa numune 80 g başına 1 mL konsantre HCl eklenerek +4 ˚C’de muhafaza edilmelidir.
! Numuneleri korumak için kesinlikle kloroform ve sodyum benzoat kullanılmamalıdır.
- Analizden önce tavsiye edilen en uzun muhafaza süresi 1 aydır.


(EKLENTİLER DEVAM EDECEKTİR)
 
Merhaba, yeni başladığım hastanede yıllardır 6 ayda bir halk sağlığına gönderilen içme suyu numunelerini numune alma sertifikası olmayan kişiler almış ve göndermiş. Denetimler esnasında bu göz ardı edilmiş olacak ki bir sorun olarak karşılarına çıkmamış. Konuyu sorguladığımda teknik servis elemanlarının numuneyi aldıklarını ve analize gönderdiklerini söylediler. Bu zamana kadar sorun teşkil etmemiş fakat bundan sonra sorun olmayacağı anlamına gelmiyor. Size sorum şöyle; numune alabilmek için eğitim ve ardından sertifika alınması gerekiyor yakın zamandaki eğitimi kaçırdım. Geriye dönük nasıl sorunlarla karşılaşabiliriz kurum adına? Birde numune alma tutanağı tutmamız gerekir mi?
 
İçme/Kullanma suyu numunelerini siz götürüp analiz yaptırabilirsiniz, sadece raporda bu belirtilir. Halk Sağlığı Laboratuvarı, bulunduğum bölgede numune almak için yüksek bedeller talep ettiğinden dolayı; firmalardan suyu alıp bizzat elden teslim ediyorum. Numune alma tutanağı değil de, ilgili laboratuvarın resmi evrakı var (firma bilgileri, numune yeri, arıtma durumu vs. bilgilerin sorulduğu). Her numune sırasında bir de o evraktan doldurup veriyorum. Devlet denetimlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmadık ancak kalite denetimlerinde soruna yol açabilir.
 
geriye dönük alınan numuneler de sorun olacağını düşünmüyorum gelen teknik elemanlardan sahada anlık bakılan parametreler için oluşturulan tutanak var alış saati , alış şekli , varsa yapılan koruma yöntemleri , firma yetkili imzası ve sertifikalı personel imzası olacak şekilde doldurulur
 
Üst