• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

OHSAS 18001 standardından TS ISO 45001:2018 standardına geçiş süreci hk.

Hafse

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Aralık 2017
Şehir
Konya
Firma
özel
Arkadaşlar bildiğiniz üzere OHSAS 18001 standardı TSE tarafından TS ISO 45001:2018 olarak Nisan 2018 yılında yayınlandı.
İşletmelerde bir geçiş süreci bulunmaktadır. Bu yeni standardın gereklilikleri hakkında bilgisi olan ve çalıştığı işletmede bu süreci yönetmiş olan arkadaşlar yardımcı olabilir misiniz bu konuda, neler yaptınız, süreçte neler yapmamız gerekiyor?
 
Arkadaşlar Merhaba,
Benimde çalıştığım Şirket OSB bünyesinde ve kendi içindeki OSGB den hizmet alıyor.
45001 belgesinin alınması isteniyor. Bu kapsamda şöyle bir sorum olacak sizlere OSGB de çalışan İş güvenliği Uzmanı tarafından hazırlanan talimat, kurul kararları ve benzeri dokümanları benim 45001 sistem bazında tekrar oluşturmam gerekiyor mu?
Yoksa prosedürlerde OSGB tarafından hizmet alındığını vurgulamam yeterli mi?
 
Benim de OSGB çalışanı arkadaşım bu durumdan muzdarip. Ben firma bünyesinde çalışıyorum, yönetim sistemleri ve merkezi personel olarak. Sahadaki uzmanlar, ya da OSGB'deki uzmanlar merkezi sistemin parçası olabilirler tabii ki şöyle ki: 9001 ile ilgili kim ilgileniyorsa onun belirlediği şablonları verirseniz onlar üzerinde yasal gereklilik dokümanlarını yaparlar, tabi doküman numalaralandırma dahi firma içindeki daimi personelle yapılmalı. Siz hazırladığı veya hazırlaması gereken dokümanları (yasal sorumluluklar yani sözleşme konusu durumlar ve İGU görev ve yetkileri kapsamında) şablonlar halinde verirseniz o onları o şekilde revize edebilir bence. Yönetim sistemleri kurulumunda ve süreç iyileştirilmelerinde yer aldığım ve İGU olduğum için OSGB'den İGU'nun standart gerekliliklerini tüm maddeler halinde yerine getiremeyeceği kanaatindeyim maalesef, o nedenle de sizin ilaveleriniz, iyileştirmeleriniz ve diğer sistem ve dokümanlarla da entegreli olması gerekecek. Bir düzeltici faaliyet açın bence, şablonlar için termin verin. Yaptıkça OSGB ile paylaşın bundan sonra bu şablon üzerinde gidelim diye, ilk denetimde yeterli olacaktır. Sonrasında Fatih Bey'in de dediği gibi sürdürülebilir ve sürekli iyileştirilebilir olması gerekir yani OSGB şablonlarına bağlı olmamalı ki o şablonlarda standart gerekliliklerini kapsamıyor olabilir :)
 
Peki, dokümanları oluştururken hazırlayan ve onaylayan (hazırlayan kişi olarak Kalite Kontrol Sorumlusu, onaylayan Genel Müdür) şirket çalışanı iken, burda sorumluluk OSGB deki İGU de olduğu için hazırlayana o mu yazılmalı?
 
Hazırlayan İGU, Kontrol eden KKS, onaylayan GM olsa daha iyi olur sanki. Bazı dokümanlarda hazırlayan KKS, kontrol eden İGU olması da mümkün tabi. Madde madde değişir bu hepsi için aynı olmasına gerek yok hiçbir denetçi aa İGU varken bunu neden KKS prosedürleştirdi demez, süreç sürdürülebilirliği için söz konusu evraklar firmanıza göre uyarlanmış olacak artık İGU değişse de isterse iyileştirme yapabilir ama gidenle beraber evrakları da gitmeyecek, sizin sürecinizin bir parçası olacak bazıları.
 
birçok bilgi burada mevcut ve cevap veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. bununla birlikte arkadaşlar, ben de dahil olmak üzere (bir çok arkadaşımızın da benim gibi düşündüğünü varsayıyorum) somut bilgi ile cevaplamalar yaparsanız çok memnun olurum. denetime giren arkadaşlardan ricamız buraya stadandardın ne istediği değil, sizlerin o isteklere göre ne aksiyon aldığınız konusunda aydınlatırsanız çok memnun oluruz. en basit bir kaç sorum olacak. Standart der ki İş Güvenliği Politikası oluşturulmasında işçiye danışın. bunu nasıl yaptınız?
Satın alma gibi konularda işçiye danışın. bunu nasıl yaptınız gibi?
Esra Hanım;
" SGYS hakkındaki ilgili taraflar ve ihtiyaç beklentilerini belirleyerek, periyotlarla güncellemesinin yapılması," evet bu standartın bizlerden beklediği. ama siz bu konuda ne gibi somut bir şey yaptınız? onu açıklarsanız çok aydınlatıcı olur.
 
Merhabalar Ercan Bey,

Sorunuzu cevaplandırmadan önce yorumunuzda bir kaç noktaya değinmek istiyorum. Bu forumda, en çok yönetim sistemleri başlığı altında mesajım vardır. Konu beni ilgilendiriyor veya ilgilendirmiyor olsa da her mesajı okurum. Söyleminize bu nedenle katılmıyorum.
Yönetim sistemleri ile uğraşan kişilerde ilgi alanına göre seviyeler mevcuttur. Bir kişi sisteme zaten hakim fakat geçiş yapacağı için eksik noktasının kalmadığını teyit etmek amaçlı neler yaptınız diye soruyor ise; madde bazlı sayarım.( Burada da anlaşılmayan noktalar olduğu taktirde soru sahibi tekrar bir açıklama beklerse de vakit almadan zaten sorusu cevaplanır.)Fakat soran kişi bu konuyu hiç bilmiyorum hangi adımlarda ne yapmam gerekiyor derse de açıklayıcı uzun mesaj ve örneklerle konuyu açık açık anlatmaya çalışırım.
Sadece ben değil herkesin de bu yolda ilerlediği kanaatindeyim. Fakat bize örnek olmak isterseniz de sizleri de bu konularda aktif görmek isteriz :)

Şimdi sorunuza gelecek olursak; firmayı İş Sağlığı Güvenliği (İSG) konusunda ilgilendiren taraflar (kişi, kurum, kuruluş) belirlenir ve bu ilgili tarafların sizden-sizin de onlardan beklentileri açıkça yazılır.
bunu belirlerken de İSG Uzmanı, İSG Sorumlusu, İSG Temsilcisi ve Liderleri, İSG Çalışan temsilcileri, İnsan Kaynakları yetkilileri, yönetim kadrosu ve gerekli tüm departman yöneticileri/sorumluları toplantı usullerine uygun fikir beyanında bulunulur.
Firmayı ve çalışanları ilgilendiren taraflar belirlenip ihtiyaç ve beklentiler de belirlendikten sonra liste haline getirilip kayıt altına alınır. Bu liste, insiyatif kullanarak belirlenen ikinci bir toplantı ile güncelliği ve eksikleri kontrol edilerek revize edilir. Yıl sonunda da liste tekrar gözden geçirilerek güncellenir. Konu hakkındaki örneklere yukarıdaki mesajlardan ulaşabilirsiniz.

Açıklayıcı olmadı ise, anlaşılmayan noktaları belirtmeniz halinde tekrar sorunuz cevaplandırılır.
 
Cevabınız için çok teşekkürler Esra Hanım. Sözlerimde yanlış bir çıkarım oluşmuşsa kusura bakmayın. Sadece bilgiye aç biri olarak düşünebilirsiniz beni:) sektörümüz ve mesleğimiz gereği bu süreçlerle uğraşmak zorunda kalıyoruz. az ya da çok bilgiler mevcut. Bununla birlikte, ISO 45001 ile sistemsel olarak değişik durumlar ya da daha odaklanası durumlar bulunmakta. Bu durumların bazıları için gerçekten kafam karışık olmaktadır. Özellikle çalışan katılımı ve danışma konusunda. Hangi sektörde görev alıyorsunuz bilmiyorum ama bazı durumlar her sektörde kolay işlemiyor. Bunun en açıklayıcı durumu belki de şudur; ISO 45001'i 150-200 kişi gibi az personelin çalıştığı fabrika vb. gibi operasyonel işletmelerde uygulanması çok zor değildir. Ama inşaat sektörünü ele aldığımızda durum içinden çıkılması zor bir hal almakta. Bu sebeple sizden yaptığınız işlemler ile alakalı somut bilgiler istedim. Bir fikir oluşabilmesi için.
 
@Ercan Koca Rica ederim Ercan Bey. Durumu en baştan bu şekilde anlatmış olsanız elbette ki o yorumda bulunmazdım :) neyse ki konuyu anladım. Şöyle bahsedelim o zaman; çalıştığım firmada dediğiniz gibi 200 küsür kişi ile yürüttüğüm sistem vardı. Fakat bunun yanı sıra inşaat sektörü ile bağlantı vardı ve saha kısmında da bu sistemi olabildiğince uyguladım diyelim.
Siz takıldığınız, uygulamada zorluk çektiğiniz kısımları maddeler halinde yazın isterseniz hem ben hem de diğer arkadaşlar yardımcı olacaktır.
 
Bence liderlik görevini OSGB 'den hizmet aldığınız kişiye yükleyemezsiniz. İş güvenliği uzmanı görev ve yetkileri bellidir. 45001 uzman ve hekimin size verdiği hizmeti yani iş sağlığı ve güvenliği yasal gerekleri kapsamına almakta fakat bu 45001 standardının sadece bir maddesidir. Sistemin kurulması ve sürekli iyileştirilmesi bakımından 45001 tamamen firmayı ilgilendiren bir sistemdir. Firma kurduğu sistemde uzmanın kullanması gereken form ve prosedürleri paylaşırsa uzman zaten bunları kullanır. Aksi durumda sözleşmesi ve yönetmelikte geçen görevlerine ek hizmet almak gibi bir uyanıklık olur. Tam zamanlı çalışan için belki anlaşmaya yönelik düzenleme ile bu konu aşılabilir ama İş Güvenliği Uzmanı birden fazla işyerine hizmet veriyorsa ne olacak? Her gittiği firmada 45001 İSGYS mi kuracak? Hem çalarım hem oynarım misali Lider mi olacak?
 
@Beril Çataltepe Anlaşmanıza bağlı olarak olabilir fakat liderliği yönetim sisteminden sorumlu bir görev gibi algılamayın. 18001 deki yönetim temsilcisi görevi tek kişiden alınarak 45001 de liderlik tanımlanmış ve çoğunluğa dağıtılmıştır.
 
Üst