• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ömrünü tamamlamış araç

cansu ERGÜL

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Şubat 2012
Şehir
Samsun
Firma
-
merhabalar

ömrünü tamamlamış araç geçici depolama tesisimiz için
yeniden kullanım-geri kazanım ve yeniden kullanım-geri dönüşüm oranlarına ilişkin Ek-4’te yer alan tabloları dolduruyoruz. yönetmelikte geçen
Ömrünü tamamlamış araçlarda yeniden kullanım ve geri kazanım oranları ortalama araç ağırlığının en az % 85’i; yeniden kullanım ve geri dönüşüm oranları ise ortalama araç ağırlığının en az % 80’i olmalıdır.
maddesini sağlamak biraz zor görünüyor. araç sökümleri daha bitmedi ama neyi denersek deneyelim %50nin üzerine çıkamıyoruz.
rakamın üzerine çıkan biri yardımcı olabilir mi ?
 
@Ahmet TEKYILDIZ Merhabalar öta ömrünü tamamlamiş araç lisansi almak istiyoruz acaba bir çevre mühendisi veya mühendislik firmasi ile bu işi yaptigimiz surece çalişma şartimiz varmi ?cevaplar ve yardimc olarsaniz sevinirim konu ile alakalı fazlaca bilgi bulamadım
 
@cikmaci41 Merhabalar öncelikle ÖTA Ek-1 olduğu için bir Çevre Görevlisi yetmez. Çevre yönetim birimi kurulması gerekir. Danışmanlık firmasından hizmet alırsanız tabi ki çalışabilirsiniz.
 
Merhabalar arkadaşlar,

Ömrünü Tamamlamış Araç bertarafında kullanılan atık kodu 16 01 04 sanırım.
Şimdi bu kod tehlikeli atık kodu olması sebebiyle MOTAT ile mi gönderilmesi gerekiyor. Daha önce hurdaya araç gönderen var mıdır? Uygulama hakkında fikri olan varsa bilgilendirmesini rica ederim.

İyi çalışmalar...
 
Biz tesisimizdeki ÖTA ları direk olarak çıkış yapmıyoruz. Hurdaya ayırma işlemi gerçekleştikten sonra ÖTA dan kaynaklanan ÖTL, pil ve akümülatör, yağ filtreleri, fren sıvıları, demir metaller, demir olmayan metaller vs olarak ayrı ayrı çıkış yapıyoruz. Çıkış yapılan atıklardan yağ filtreleri, fren sıvıları vs ( tehlikeli olanlar ) MOTAT sistemi ile gönderiliyor
 
Merhabalar arkadaşlar. danışmanlığını yaptığımız firmamıza ÖTA Geçici Depolama Lisansı Çevre İzni sürecindeyiz. Fakat %85 ve %80 oranlarını tutturamıyoruz. Bununla ilgili işlem yaptığımız araçların sistemini tekrar açtırmamız mı gerekiyor? Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi?
 
Merhaba,
Eğer rakamlar tutmamışsa muhtemelen yeniden kullanılabilir parçalar girilmemiştir.
Yeniden Kullanım (A)
(kg)
Geri Dönüşüm (B1)
(kg)
Enerji Geri Kazanım(C1)
(kg)
Bu üç sekmeye ayrı ayrı bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Özel atıklardan Ziya bey vardı sanırım (Ziya Durucan) o açıyordu sistemi.
 
Ömrünü tamamlamış araçların geri kazanımı tesisinde çalışmaktayım tam olarak nasıl işlemler uygulanıyor. Entegre çevre bilgi sistemi üzerinde neler yapmam gerekiyor ve barkodlama ile ilgili bilgisi olan var mı?
 
Gültekin Hanım Merhaba,
Şimdi bir arkadaşımla konuştum ve kendisi şu açıklamayı yaptı; Bir aracın parçasını satacağınız zaman cihaz ile barkod numarası veriyorsunuz ve o barkod numarasını faturaya işliyorsunuz. Şöyle bir örnek vermek daha doğru olur; Marketlerden almış olduğunuz ürünlerde barkod sistemi var. Ayrıca aşağıdaki linkte ilgili yönetmeliği incelemeniz de fayda var.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Merhaba,

Entegre çevre bilgi sisteminde ÖTA uygulamasından geri kazanımını(hurdaya çıkmış) yapılacak araçların kabulünü yapmalısınız. Sonra ÖTA uygulamasında kabulünü yapmış olduğunuz araçları parçalamanız lazım sistemde. Mesela 06 CMNET 34 ? plakalı araçtan çıkan atıkları; yeniden kullanım, geri dönüşüm veya enerji geri dönüşümü olarak çıkışı yapmalısınız. Buna ilave araçtan çıkan diğer malzemelerinde girişini yapmalısınız.(cam, plastik, lastik, demir, lpg tankı vb.)

Sonra parçaladığınız araçdan @Olgaç Sürmelihindi beyinde dediği gibi işe yarar 2. el olarak satılabilecek araç parçalarını ayırmanız ve bu ayrılan parçalara bir barkotlama sistemi oluşturup barkotlamanız lazım. Oluşturuduğunuz barkotları ÖTA uygulamasına da yüklemeniz lazım. Daha sonra 2. el araç parçalarının satışını yapabilirsiniz.

Not: Dikkat edin araç parçalarken oluşan atıkların bertaraf veya geri kazanım tesislerine gönderimi işlemlerinden siz sorumlusunuz. Yani sistemde araç parçalarken oluşan tehlikeli/tehlikesiz atıkların MoTAT üzerinden yıl içerisinde çıkışlarını yapmayı unutmayın. Bir denetim esnasında sistemde görünen atıkları tesisinizde bulunması gereken tehlikeli/tehlikesiz atık geçici depolama alanında görünmemesi/bulunmaması durumunda başınızın ağrıyabileceği kanaatindeyim.

Saygılarımla, işiniz hayırlı olsun bu arada.
 
İyi günler, iyi sabahlar arkadaşlar.

ÖTA tesisimize milli emlak ihalesinden 16 adet hurdaya ayrılmış araç alımı yaptık. Hurdaya ayırma işlemini ben yapmadım yani. Hal böyle olunca şimdi bu araçları ÖTA sistemine kayıt edip parçalama ve söküm işlemlerini başlatabilir miyim?
Ve bu araçlar hurda olarak geldiği için firma stoğuna hurda olarak giriş yapıldı. Eğer sisteme girişini yapamazsam kullanılabilir parçaların satışını yaparken, stoğa hurda olarak giriş yapıldığı için çıkışını yine hurda olarak mı yapmam gerekiyor?

Şimdiden yardımlarınız ve ilginiz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
 
Aldığınız araçlar otomobil mi?(Bertaraf belgesi gerekliliği için) Milli emlak ihale şartnamesinde bertaraf zorunluluğu yazıyorsa sizin tarafınızdan araçlara bertaraf vermeniz gerekmektedir.
 
Merhabalar,
Hurda Metal/ÖTA işleme tesisi kurarak lisans almak istemekteyiz. İlk etapta ÇED görüşü alacağız, görüş olarak kapsam dışı mıdır? Yoksa farklı bir işlem mi uygulamak gerekir. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Rıfat Bey Merhaba Hurda metal için kapsam dışı fakat ÖTA için EK-2 Listesi 2.Madde ç bendi kapsamına giriyor. Yani Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması gerekiyor. Örnekleri var. e-ÇED sisteminde inceleyebilir siniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
ÖTA Da barkodlu olması gereken parçalar hangileri olmalı tebliğde yönetmeliğin 13 maddesi 5. fıkrasında yazıyor diyor ama '' İşleme tesisleri tarafından, araca ait motor bloğunun satışının yapılması halinde, bu satışa ilişkin düzenlenen faturanın ekine “Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu”nun ilgili tesis tarafından tasdiklenmiş bir örneği eklenir. '' bu yazıyor ben anlamadım Birde barkod nasıl olmalı bilgisi olan varmı
 
Merhaba,

ÖTA tesislerinde parçalanan araçlardan 2. el olarak satışı mümkün olan parçalara barkod yapıştırıp aynı marketlerde olduğu gibi stok/satış işlemi yaparak kayıt altında tutulması gerekmektedir.Barkod işlemi için hazır programlar ve makine/ekipmanların teminini ücreti karşılığı piyasadan temin edebilirsiniz.
 
Üst