• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ömrünü Tamamlamış araçlar(ÖTA)

Neşat Ören

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Ağustos 2011
Firma
..
Merhabalar,
Ömrünü tamamlamış araç lisansı alan arkadaşlarımız var mıdır acaba...
 
Konuyla ilgili çalışmış olan hiç mi kimse yok.:S
ÖTA izin lisan işlemlerinde işleme tesisi kapsamında izin lisans almak gerekiyor fakat yönetmelikte geçen Araç teslim yeri, geçici depolama alanı, işleme tesisi gibi gruplamalar var ve hepsinin de kendine özel teknik şartları var bu durumda bir firma ÖTA işleme izni almak istiyorsa geçici depolama izni gibi bir izin de mi alması gerekiyor.
Arkadaşlar lütfen bilgisi olan paylaşsın.)
 
merhabalar biz ÖTA geçici depolama alanı ile lgili lisans aldık. Siz hangi konularda işlem geörecekseniz o kunularla ilgili başvuru yapıyorsunuz. Mesela hem geçici hem işleme yapacaksanız lisans konusunda başvuru yaparken bu konuları belirteceksiniz. Tabiki tesisi kurarken hem geçici depolama alnı hemde işleme alanı ile ilgi özel teknik şartları yerine getirmeniz gerekecek.
 
Merhaba idriskaval,
Sanırım durum şu sadece geçici depolama yapmak istiyorsak ilgili teknik şartları ya da işleme tesisi olmal istiyorsak işleme tesisi için gerekli teknik şartları yerine getirmemiz gerekecek. İki lisansta alabiliriz tek lisas da alabiliriz.Peki aldığınız geçici depolama lisansı ile kabulunu yaptığınız araçları teslim yerlerinden siz mi talep ediyorsunuz bedelli veya bedelsiz olarak yoksa teslim yerleri mi size araçları 10 gün içersinde yollamak zorunda?
 
@shalic

tabiki bu işlem ticari bir işlem olduğundan araç teslim yeri araç sahibine para verir, geçici depolama alanı teslim yerine para verir, işleme tesisi geçici depolama tesisine para verir (tabi bunlar ayrı ayrı tesisler ise). diğer yandan siz işleme tesisi iseniz bünyenizde geçici depolama alanı var ise zaten araçları direk alabiliyorsunuzdur, ya da geçici depolama alanı iseniz zaten araç teslim yeriniz var demektir.

yanlız konuya çok göbekten giriş yapıldı. bunu şöyle anlatmalıyız;
piyasada çok miktarda araç teslim yeri ve geçici depolama alanı mevcuttur. bunu dışında az miktarda işleme tesisi mevcuttur. Yönetmelikte belirtilen kriterleri sağlayan firmalar kriterlerine göre sınıflandırılarak yetki belgesi alırlar.

ancak ÖTA 'ların geçici depolama alanında bozulmasının ardından işleme tesisinde geri kazanılması ve hammadde olarak üretilmesi ile sona erer. yatırımcı burada hangi sınıfta kalacağını belirtmelidir. Örneğin;
- hurda araç alıp, kullanılabilir parçalarını alıp satanlar ; ÖTA Geçici Depolama Lisansı aldılar. Bu tesislerin bünyesinde araç teslim yerleri mevcuttur. Diğer teslim yerlerinden de aracı teslim alabilirler.
- yeni bir kavram: araç teslim yeri; hurdaya ayrılması planlanan araç, araç sahibinde getiriliyor ve araç teslim yerine satılıyor. Yanılmıyorsam yeni bir kanun üzerinde çalışıyor; ömrünü tamamlamış aracını hrdaya ayıranlara devlet tarafından 5000 TL ödenmesi planlanıyor ancak mevcut durumda oto hurdacısı (geçici depolama tesisi lisansına sahip kişi veya araç teslim yeri sahibi) ile pazarlık yapıp tutturabildiği fiyata araçlar teslim edilmeltedir.
- işleme tesisi: araçları kabul edip, önemli parçaları sökebilen veya sökmeden direk parçalamak suretiyle hammadde üreten tesisler. gerekli özellikleri sağlayacak makinenin bedeli minimum 1 milyon tl civarında olması sebebiyle henüz yaygın olmayan tesis türüdür. aracın sökülmesi ve hammadde haline gelmesi işini nihai olarak yapar.

burada dikkat edilmesi gerekenler;
- yönetmelikte verilen tesis türleri için gerekli alanları m2 bazında ayrı ayrı sağlamak,
- atıkları belirlenen sürelerde çıkışını yapmak ve beyanını vermek,
- araç teslim yerlerinde araç bozmamak,
- geçici depolama alanında aracın bozulmasını sağlamak ve kalan metal parçaları işleme tesisine formları ile birlikte göndermek,
- işleme tesisinde nihai olarak işlendikten sonra bakanlığa beyan verilerek bu 4 'lü (araç sahibi, teslim yeri, geçici depolama alanı, işleme tesisi) arasındaki kütle dengeyi oluşturabilmektedir.
 
DİKKAT öta yönetmeliğinde ;

a) Ömrünü tamamlamış araçlarda yeniden kullanım ve geri kazanım oranları ortalama araç ağırlığının en az % 85’i; yeniden kullanım ve geri dönüşüm oranları ise ortalama araç ağırlığının en az % 80’i olmalıdır.
b) 1/1/1980 tarihinden önce üretilmiş olan araçlarda yeniden kullanım-geri kazanım oranı ortalama araç ağırlığının %75’inden, yeniden kullanım-geri dönüşüm oranı ise ortalama araç ağırlığının %70’inden az olamaz.
c) 1/1/2020 tarihinden itibaren ömrünü tamamlamış araçlarda yeniden kullanım-geri kazanım oranları ortalama araç ağırlığının en az % 95’ine; yeniden kullanım-geri dönüşüm oranları ise ortalama araç ağırlığının en az % 85’ine çıkarılır.
BURDA HURDA ARACIN AĞIRLIĞININ YÜZDESİ YOKSA RUHSATTAKİ AĞIRLIĞIN YÜZDESİ Mİ? YANİ; ARACIN HANGİ AĞIRLIĞA GÖRE GERİ DÖNÜŞÜMÜ TUTTURMAK ZORUNDAYIZ?
 
Ara Depolama Tesisleri Tebliğ
Madde 6,
a) Atık türü ve kapasitesine bağlı olmakla beraber bir ara depolama tesisinin toplam kapalı alanı 1000 m2’den az olamaz. Açık ve kapalı alanın depo tabanı sızdırmaz malzemeden inşa edilir.
 
Üst