• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ön çöktürme havuzunda çamur kabarması

G. Hersanlioglu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Ocak 2015
Şehir
Çanakkale
Firma
Veolia Çanakkale Entegre Katı Atık Yönetim Projesi
Merhabalar;
Bir kağıt fabrikasının atık su arıtma tesisinde;
Atıksu içerisindeki kağıt hamuru/kağıt elyaflarını uzaklaştırdığımız ön çöktürme havuzuna su girişi ortalama 2000m3/gün.
2 adet paralel çalışan çöktürme havuzlarının hacmi 1600 m3 (2*800)
Havuzdan çekilen çamur miktarı ortalama 35ton/gün (Kuru madde miktarı %38)
Sorunumuz ise;
Ekli fotoğrafta görüldüğü gibi su yüzeyine hava kabarcıkları ile birlikte çamur çıkması.
Havuza herhangi bir kimyasal dozlaması vs. yapmıyoruz.
Sadece beltpressin süzüntü suyu bu havuza girdiğinden, bir miktar katyonik polimer girişi var.
Daha önce sıcaklığın çok yüksek olduğu zamanlarda bi kaç kez daha bu sorunu yaşamıştık ve havuzu boşaltıp temizleyerek çözmüştük.

Fakat şuan temizlik gibi bir ihtimalim yok, ne yapmam gerekir alternatif olarak?

upload_2016-9-6_15-21-13.png
 
Organik maddenin artıp oksijen seviyesinin düşmesinden olabilir veya çamur yaşı yüksek diyeceğim ama anladığım kadarıyla sistemden çok hızlı çamur çekimi yapılıyor. Yanılıyorsam eğer çamur yaşını düşürmek yerinde bir çözüm olacaktır. Suyun pH ı çok düşmüş olabilir. F/M oranında sıkıntı olabilir. İhtimaller ihtimaller... Belki filamentli bakteri ürüyor olabilir. Bir numune alıp mikroskopla inceleyip gözlemleyebilirsiniz. Eğer sorun bakteriyse nereden kaynaklandığını bulup kaynakta iyileştirmeler (klorlama vs.) yapılarak sorun çözülebilir. İşletme zor iş. Size bol şans :)
 
@Engin Bircan
Teşekkür ediyorum,
Evet giren AKM çok yüksek, bu yüzden sürekli çamur çekiyoruz havuzdan.
İpliksinin önüne geçmek için de beltpress süzüntü suyunda klorlama yapıyoruz, gördüğümüz kadarıyla bakteriyel değil sorun.
Burda sadece fiziksel bi çöktürme söz konusu, F/M oranına nasıl müdahale edebilirim ki?
 
@hersanlioglu Şu an afaki konuşuyorum aslında, kağıt endüstrisinde suyun nasıl bir süreçten ne kadar zamanda ilerlediğini tam bilmiyorum. Eğer suyun sisteme dahil olması ile çıkışı arasında fazla bir zaman farkı yoksa zaten F/M oranı ile ilişkisi olacağını zannetmiyorum. Klorlama var diyorsunuz, ipliksi yok dediniz, sürekli çamur çekimi var, süreç çok hızlı işliyor ama çamur çökmüyor... Daha önceki işletme verilerinize göre, tesiste kapasite artışı gibi sebeplerle falan debiniz arttıysa katı maddelerin çökmesi için yeterli süre boyunca havuzda beklememesi söz konusu olabilir. Ya da üretimde kullanılan herhangi bir maddeden dolayı çamur miktarında artış yaşanmış olabilir. Üretim proseslerinde bir öncesine göre bir değişiklik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Aklıma gelen extra bir durum olursa paylaşmaya çalışırım, şimdilik başka bir yol gelmedi aklıma. dediğim gibi kağıdın sürecini çok iyi bilmiyorum. Bilen arkadaşlar varsa daha yardımcı olacak bilgiler verebilirler.
 
Merhaba. Süzüntü suyunu havalandırma havuzuna vermeyi deneyebilirsiniz. Eğer miktarı azsa dengelemeye de verilebilir ama yüzeyde çamur oluşturuyor mu kontrol edilmeli. Her halükarda sızıntı suyunu ön çökeltim havuzuna devrettirmek doğru gelmiyor. Çünkü hem içerisindeki polimerden kaynaklı hem de -eğer biyolojik çamursa- zamanla aynı son çökeltim havuzundaki gibi alt kısımdaki anaerobik şartlar nedeniyle çamur kabarması problemi oluşturabilir. Hatta sızıntı suyu olmasa bile aynı nedenle çamur kabarması olabilir. Özellikle sıcak havalarda...

Mevcut yüzeye çıkmış çamur konusundaysa havuzlar ufak olsa çözüm kolay ama iş büyüyünce çözüm de zorlaşıyor :)
Yüzen çamurlar miktarına göre kürekle ya da iş makinesiyle alınabilir mi? %38 KM demek neredeyse kuru çamur demek. Böyle durumlar için monopomp ya da loblu pompa gibi bir pompayla temizlik yapılabilir mi? Çamur alım şeklinden bahsetmemişsiniz, onu mu değiştirmeli?
Ön çökeltimden önce atıksuya havalandırma yapılabilir mi? Aklıma gelen sorular bunlar. Umarım yardımcı olabilmişizdir.

Not: Mesajı gönderdikten sonra bişey farkettim de, yahu debi 2000 m3/gün ön çökeltim 1600 m3! O su neredeyse bir gün boyunca orda kalıyor. Hatta zaman zaman bir günden fazla bile kalıyordur. Tabiki çamur yüzmesi olur bu sürede. Paralel çalıştırmayıp ayrı ayrı dönüşümlü çalıştırsanız bile bu bekleme süresi çok fazla. Tesisi işleten sizsiniz tabiki daha iyi bilirsiniz ama bence bekleme süresini düşürecek bir çözüm bulunmalı.
 
Merhaba,
Öncelikle %38 katı madde içeriği ciddi oranda yüksek bir rakam.Öncelikle deneyi tekrarlamanızda fayda olduğunu düşünüyorum.Eğer rakamda bir hata yoksa o kuruluktaki çamuru havuzun sıyırıcısının süpürmesi biraz zor.Muhtemelen dipteki sıyırıcılar çamurun üzerinden atlıyordur ya da yamulmuştur.Aksi takdirde sıyırcınızın raydan çıkması gerekiyordu.Fotodan sıyırıcı tipini anlayamadım.Sifonlu yada üzerinde dalgıç pompa varsada %38'lik çamuru zor çeker.

Çamurun %38'lik olmadığı kabulüne gelirsek.Özellikle AKM içeriği fazla endüstriyel atıksuların arıtımında doğrusal sıyırıcılı ön çöktürme havuzlarında büyük sıkıntılar oluyor.Ya dip sıyırıcı dipteki çamuru sıyırırken zorlanıyor ya da sıyırıcının uzun git gel periyodunda aşırı çamur yığılması oluyor.

Tesisinizdeki problem bence çamuru havuzdan hızlı bir biçimde uzaklaştıramıyorsunuz.Havuzun tabanında çamur çok fazla bekliyor ve çürümeye başlıyor.Çürüme sonucunda açığa çıkan gazlar çamurunuzu kaldırıyor. Size tavsiyem ön çöktürme havuzuna giren atıksudan bir numune almanız 2 saat(alıkonma süresi kadar beklerseniz daha sağlıklı olur) çöktürmeniz. Atıyorum debiniz 100 m3/sa,çökelme sonucunda aldığınız numunenin %10'u çamur.Sizin sistemden saatte 10 m3 çamur uzaklaştırmanız gerekiyor.Siz 10m3 değil 8 m3 uzaklaştırıyorsanız çamur havuzda yığılır ve zamanla çürüme başlar.Aklıma gelen çamur uzaklaştıramama nedenlerinizi yazıyorum,tesisinizde seçenekleri eleyerek gidersiniz.

-Ön çöktürme çamuru uzaklaştırma pompalarınızın debisi yeterli mi(çöktürme deneyine göre)?
-Havuzdaki dip sıyırıcınız sağlam mı?
-Havuzda dip sıyırıcının sıyıramadığı ölü bölgeler var mı?
-Pompa kapasiteniz yeterli olsa da pompa yoğun çamur yerine su mu çekiyor?

Yukarıdaki maddeleri gözden geçirin,tekrar konuşuruz.İyi çalışmalar.
 
@hakanme
@M. Çağrı Karabuğa

%38 çamurun beltpressten çıktıktan sonraki kurumaddesi.
35ton/günlük miktardaki kuru çamur hakkında bilgi vermesi amacıyla yazmıştım. Havuzdan çekilen çamur sulu bi çamur yani.

Süzüntü suyunu dengeleme tankına veremiyorum (dengeleme tankının sistemdeki farklı bi görevinden dolayı), havalandırmaya direkt olarak verdiğimde ise oksijen yönünden sıkıntı yaratıyor, dolayısıyla en uygun yer ön çökeltim.

Bekleme süresi süresi fazla evet; ama arıttığımız proses suyunun karakterinden kaynaklı bu. kağıt elyafının ön çökeltim çamuruna dönüşebilmesi için bu şekilde çalışıyoruz ve daha önce böyle bi sorunla hiç karşılaşmadık.

Gezer küreme köprümüz dip ve yüzey sıyırıcılı, en son 3 hafta önce tank temizliği sırasında havuzu boşaltmıştık. Köprü ve pompalarda bir sorun bulunmuyordu. Köprüye ait çamur çekme pompaları (her köprüde 1 adet) 35m3/h.

Bu sabah atık suyu bir havuza, süzüntü suyunu bi havuza vermeye başladık.

Bahsettiğiniz çöktürme işlemini deneyip tekrar yazacağım teşekkürler.
 
Üst