• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Önerileriniz nelerdir?

  • Konuyu başlatan Özge Ulutas
  • Başlangıç tarihi
Ö

Özge Ulutas

Çevre mühendisliğinde biçok alanda kariyer yapmak mümkün görünüyor, endüstriyel arıtma, arıtma tesisi işletme,çevre danışmanlığı, arıtma tesisi projelendirme, kalite güvence, iş güvenliği.

Ben kalite alanına yönelmek istiyorum, mesleki açıdan körelir miyim? seçmeli derslerimi belirleyeceğim tavsiyeleriniz nelerdir
 
Kalite güvence de güzel bir konu tabi ama, ben sadece kalite güvence yapacağım demek istiyorsanız eğer kendinizi kısıtlamış olursunuz. Çünkü bunu akredite kalite denetim kuruluşunda baş denetçi veya denetçi olarak ıso 14001 denetimlere katılarak yapabilirsiniz. Bunu da tabi şehirleri gezmeyi seviyorsanız tercih edebilirsiniz. Çünkü sık sık şehirler arası seyahat ederek firmalara denetime gitmeniz gerekebilir.

Yok eğer bir fabrikada veya kuruluşta kalite yönetim temsilcisi olacağım diyorsanız, onu her halükarda yaparsınız zaten, size kimse o işi tek iş olarak vermez, çevre mühendisliğinizin yanında (atık yönetimi, arıtma işletilmesi vb) yaparken ıso 14001 çalışmalarını da yürütürsünüz.
 
O alanda kariyer yapacaksanız, benim naçizane bilgimle size şunu söylerim doktora yapın, mümkünse bir yandan akademisyenlik yapın, bir yandan (şimdiden) kalite konularında (9001, 14001, 50001 vb konularda) eğitimlerinize başlayın. Örneğin temel eğitim, iç tetkikçi, proses eğitimleri, baş denetçi vb gibi.

İleride komplike bir danışmanlık hizmeti sunabilmeniz için bu altyapılara ihtiyacınız olacaktır. Aksi takdirde bir yerlere yine gelirsiniz ama daha uzun vakit alır ve verimli olmaz diye düşünüyorum.

İş imkanı olarak da, ya kendi danışmanlık firmanızı kurarsınız (eğer geniş bir çevreniz var ise ve doktoranız bittikten sonra belli bir tecrübe üzerine bina edilmiş bir yapı kurabilirseniz başarı seviyeniz çok daha yüksek olur) yada bir denetim firmasında baş denetçi olarak çalışırsınız. Ancak en başında dediğim gibi sadece kalite konusu bence yeterli olmayacaktır. Mesleğinizin detayları ile ilgili de konunuzda uzman olmanız gerekir. Çünkü yukarıda bahsettiklerimi yapmanız için çevre mühendisi olmanız gerekmiyor. Çevre Mühendisi titri altında bu işleri gerçekleştirecekseniz ve Çevre Mühendisliğiniz bu işlerinize değer katsın istiyorsanız mesleğiniz konusunda bir takım bilgiler edinip uzmanlaşmanız gerekir diye düşünüyorum .

Umarım bir şeyler anlatabilmişimdir çok uzun oldu sanırım :)
 
@Özge Ulutas
Pek zannetmiyorum:) Açıkçası Türkiye'de çevre konusunda atılan ilk adımlar arıtma konusunda oldu ve piyasa artık doydu diye düşünüyorum bu konuda. Ben O piyasada ilk mezun olduğumda 4-5 ay kadar çalıştım bu konuda çok daha tecrübeli arkadaşlar vardır burada onlarında aslında yorum yapması ve ona göre karar vermeniz daha doğru olacaktır.
 
@Özge Ulutas

düşük ücretten kastın nedir bilmiyorum. Bir arkadaşım istanbul anadolu yakasında 1300 TL teklif ettiler. Sakarya'da daha da düşük. ne azından başlangıç olarak.

Yerine göre değişiyor yani.
 
@Özge Ulutas

Doğru, ücretler düşük evet, ama ilk bir sene mümkünse maaş konusuna hiç takılmayın. (tabi geniş çevreniz varsa ve rahat koşullarda iş bulabiliyorsanız başka) Bir mühendisin maaşı bilgisi kadardır. O yüzden siz öncelikle bilginizi edinin maaş sonradan gelecektir otomatik olarak. Ben ilk işimde çalışırken aldığım ücret yol parama yetmiyordu, cebimden koyuyordum ve işe gidiyordum, sırf bir şeyler öğrenebilmek için. Danışmanlık firmalarında çok şey öğrenebileceğinizden eminim, çünkü sürekli yönetmeliklerle haşır neşir olacaksınız ki bizim mesleğin özüdür yönetmelikler o yüzden çok faydalı olur diye düşünüyorum.

Ama her zaman ufkunuz açık olsun, bir firmaya girip çalışmaya başladıktan sonra ideallerinizi kaybetmeyin, tek düze düşünmeye başlamayın, şu anda sahip olduğunuz aktifliği her zaman hatırlayın :)
 
Ben çok takılmıyorum ama mühendis maaşları brüt 3000 TL ye yakın belirlenmiş diye duydum, yeni mezunlar için geçerli mi değil mi bilmiyorum tabii. Ben mezun olduğumda maaş konusuna fazla takılmam zaten, ama kariyer çizgimi belirlemek istiyorum. Danışmanlık şirketleri yaygın, pek çok sektörle iç içeler, bu nedenle insanın kendini geliştirmesi açısından güzel diye düşünüyorum. Ama kalite yönetim işleri de beni düşündürüyor. bide itiraf etmem gerekirse, beni çok yormayan bir iş içinde olmak isterim :D

@E.Onur ÖZÇİÇEKCİ
Mühendis için düşük değil mi? işin ağırlığına da bağlıdır ama gördüğüm kadarıyla danışmanlık firmaları çok sayıda çevre mühedisi alıp, çok sayıda işletmeye danışmanlık yapmak istiyor. bunun için işletmelere ucuz hizmet veriyor, bunuda çalışanın maaşından kısıyor. bu hoş bişey değil
 
@Özge Ulutas


:) TMMOB ve SGK arasında yapılan protokole göre brüt 2700 tl ki o da net olarak yaklaşık 2000 tl ye denk gelir. Tabi bu mühendise ve sgk protokolüne değer veren vizyonu ve kazanacı geniş firmalar için geçerli.(Yani yok öyle bir şey :D)
 
@CMNet Okuru

Bildiğim kadarıyla büro tescili olan çevre mühendisinin alacağı ücret 2700 TL. Diğer çevre mühendislerini bağlamıyor.

@Özge Ulutas

Verilen ücretler arz-talep ilişkisine dayalı. İşsiz çevre mühendisi çok olduğu için ücretler düşüyor. Sizin yerinize başkasını rahatlıkla bulabilirler, o nedenle işveren rahat.
 
@CMNet Okuru
nasıl yani normalde olması gereken 2700 değil mi neden daha aşağısını yatırııyorlar. benimki az mesela bi orantısızlık var
 
Üst