• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Organ Bağışı ve Kan Bağışı Hayat Kurtarır !

Kan Vermenin Başlıca Faydaları
  • Kan verince kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir.
  • Kan hücreleri yenilenir.
  • İnsan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder.
  • Daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar.
  • Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır, bu da bir yarar olarak düşünülebilir.
  • Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır.
 
Ve kök hücre bağışı da kesinlikle hayat kurtarır :harika: Halk arasında "ilik nakli" "donör olmak" gibi terimler için de fazlasıyla ön yargı var. Halbuki hayat kurtarmak CAN kurtarmak bu kadar kolayken; keza organ ve kan bağışında da olduğu gibi, sadece "önyargılarımız" yüzünden nice insan hayatını kaybediyor. Hepimiz birer ihtiyaç adayıyken @Fatih Koçak beyin dediği gibi duyarlı olmakta ve hatta çok geç olmadan harekete geçmekte fayda var. Böyle önemli bir konuyu açtığınız için çok teşekkür ederim Fatih bey. Kökhücre bağışı konusunda da tüm soruları cevaplamaya hazır olduğumu söylemek isterim. ACİLCANARANIYOR.jpg
 
Rica ederim.

Üniversite döneminde yaz okulunda iken Bursa 'da verme fırsatım olmuştu. Önyargıların ve korkuların giderilmesi adına söylüyorum ki korkacak veya çekinecek hiçbirşey yok kan verir gibi yaklaşık 70-90 dk arası makine kanınızı alarak @Aybike Sarıçiçek arkadaşımızın da dediği gibi ayırım yapıyor ve sonra normal yaşantınız devam ediyor.
Kek ve meyve suyu da cabası :)
[automerge]1562850071[/automerge]
 
Kanınızdaki GÖNÜLLÜLÜKe sağlık @Fatih Koçak bey ? Bu arada o zamanki bağışınız trombosit bağışı olabilir mi Fatih bey :) her ikisi de hemen hemen aynı işlem ama kök hücre bağışı için önce bir hastayla eşleşmeniz gerekiyor, dolayısıyla daha uzun bir süreç ondan sormak istedim :)
 
@Aybike Sarıçiçek Bağışım trombosit bağışıydı mevcut makinanın korkutucu olmadığını belirtmek için paylaştım :) Henüz kök hücre bağışı yapmadım. Yani o süreçle ilgili bilgi veremiyorum maalesef :) Onun içinde artık size başvurabilir arkadaşlar :)
 
Arkadaşlar çok güzel ve anlamlı bir konu olmuş. Çok teşekkürler. Kan bağışı, organ bağışı ve kök hücre bağışında herkesin duyarlı olması ve elimizden geldiğince katkı da bulunmamız lazım. Bu hayatta başımıza ne geleceği belli olmaz. Bugün belki verdiğimiz bir kan hayat kurtaracak ve belki gün gelecek ( inşallah böyle birşey kimsenin başına gelmez) bizlerin başınıza gelecek aynı durum. O yüzden bu konular da elimizden geldiğince öncülük etmemiz ve herkesi bu konuya teşvik etmeliyiz. Tekrardan teşekkürler böyle bir konuyu açtığınız için.
 
Şunu belirtme de fayda var. Bazılarımız kan grubumuzun ne olduğunu bilmiyoruz ya da yanlış biliyoruz. Ben yıllardır kan grubumu A Rh (+) pozitif olarak biliyordum ve askerde kan verirken 0 Rh (+) olduğunu öğrendim. Acil kan verirken bu tür durumlarda zaman kaybı olabiliyor. Bence herkesin kan grubunu öğrenmesinde fayda var. Şöyle bir yazı paylaşmakta fayda var. Kan grubu kalıtsal olarak belirlenen özelliklerimizden. Kırmızı kan hücreleri üzerindeki antijenlerin ve kan plazmasındaki antikorların türüne göre kan grubu sınıflandırma çeşitleri var. Bunlardan en bilineni ABO sistemi ile Rh sisteminin birlikte kullanıldığı sınıflandırma.

Kan hücrelerinin büyük kısmı bazı kemiklerin içindeki boşluklarda bulunan ve süngerimsi bir yapıya sahip olan kemik iliği tarafından üretilir. Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir. Kemik iliği nakli, bazı kan ve kemik hastalıkları ile bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Kemik iliği naklinde hastaya önce yüksek dozda kemoterapi ya da radyasyon verilerek kendi kemik iliğinin işlevini kaybetmesi sağlanır ve hastalıklı kan hücreleri yok edilir. Daha sonra vericiden alınan kemik iliği kök hücreleri hastaya nakledilir. Kan hücreleri nakilden sonra vericiden gelen kemik iliği tarafından üretildiği için hastanın kan grubu birkaç hafta içinde vericinin kan grubuna döner. Kemik iliği nakli için hasta ile verici arasında doku uyumu olması çok önemlidir. Bunun için kan gruplarının değil, beyaz kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan antijenlerin (HLA) uyumlu olup olmadığına bakılır. İlik naklinin yanı sıra çok nadir olsa da bazı hastalıklar kan grubunun değişmesine neden olabilir. İlaveten, sonuçları 2015 yılında Journal of the American Chemical Society dergisinde yayımlanan bir araştırmada bilim insanları kırmızı kan hücrelerinin yüzeyindeki A ve B antijenlerini uzaklaştıran bir enzim keşfetti. Bu gelişme gelecekte kan grubunun yapay olarak değiştirilebileceği anlamına gelebilir.
 
Üst