• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Örnekleme yerleri?

Taylan Bunarbaşı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Şubat 2014
Firma
ACAR OTOMASYON ÇEVRE ANALİZ ÖLÇÜM LABORATUVARI SAN VE TİC A.Ş.
Merhaba arkadaşlar,
Bir ilde, il çapında amonyak ve hidrojen sülfür gazlarının derişiminin belirlenmesi için proje yazacağım. Pasif örnekleme tüplerine difüzyonla 2 ay boyınca toplanan numuneler anlaşmalı olduğum bir laboratuvar tarafından analiz edilecek. Sormak istediğim konu şu, bu pasif örnekleme tüplerini nerelere koymam gerektiğini nasıl belirlemem gerekir,?
 
değişik faktörler var;
kaç tüp kullanacaksınız, ilin büyüklüğü nedir, rüzgar yönü ne tarafta, çevrede kümülatif etki yapacak tesis varmı, modellemeyi etkileyecek çok faktör var bence önce faktörleri belirleyip sonra nerelere koyacağını düşün..if money increases, it will increase in accuracy
 
Aydın ili için yapacağım 100 tüp kullanacağım, bu saydığınız verileri nasıl kullanacağım, biraz açar mısınız

SM-J700F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Merhabalar, bir liman tesisinde çalışmaktayım. Limanımızda emisyon oluşturucu bir kaynak yok ve emisyon izninden muafiyet belgemiz bulunmakta. Kullanılan tüm ekipmanlar, elektrik enerjisiyle çalışmaktadır. Konteyner limanı olmasıyla beraber, herhangi bir toz kaynağı da bulunmamaktadır. Fakat, yönetim bizlerden hava kalitesi modellemesi ve yakın olduğumuz yerleşim yerlerindeki hava kalitesi ne durumda veya bizler onları ne denli etkilyoruz gibi bir soru sordular. Ölçüm yaptırmak istediğiniz ne metodu kullanacağımızı hangi parametrelere bakılacağını? cihaz mı almak mantıklı yoksa pasif örnekleme yapılması mı gibi konular var ve yarın akşam saat 17:00'a kadar cevap beklemektelerdir. Ben birkaç lab ile bağlantıya geçtim ve teklif aldım. Bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi acaba?
 
Emisyon/İmisyon kaynağınız bulunmuyorsa sizin onları etkilemeniz söz konusu olmayacağından aslında ölçüm yapmaya gerek yoktur. Yönetim bunu ne gerekçe ile istemiş, bence önce onu bir öğrenin(illaki bir sebep sunarlar).
İllaki ölçüm yapılacaksa, PM10 ölçümü yapmak mantıklı olur düşüncesindeyim.
 
Ben de aynı kanıya vardım aslına bakarsanız. Yönetim Kurulu Başkanımız'la pek irtibata geçemediğimizden soru yöneltemiyoruz. Gemilerin yaydığı emisyon desem onların modellemesi zaten yapılamaz uzun süreçte dahi olsa sonuçta gemi trafiği aydan aya değişim gösteren ve gemi özelliklerine göre emisyonların değişimler gözetmektedir. PM10 dışında ne ölçebiliriz? Aslında başkanın istediği biraz sosyal sorumluluk duygusu gibi geldi bana. yerli halka kendini kanıtlamak gibi. PM10, çöken toz ve SO2 CO ölçülebilir mi ?
 
Muaf olmasına rağmen özel yaptıranlar olabiliyor emisyon kaynağı olmamasına rağman Botaş da pasif örnekleme ve Emisyon ölçümü yaptım :) adamlar muafız diyor bakanlık istemiş gene de
 
Zaten yönetmelikte de geçen bir ibare var, muaf olan tesislerden bakanlık isteyebilir diye, ama tabi ki bir kaynak gördüğünde ve denetleme sırasında tespit istedğinde yaptırmalarını isteyecektir. Doğrudur, en uç noktada ne varsa bulup getirip koyarlar önüne :)
 
O zaman şöyle yapın, partikül madde olarak pm10, gaz ve buhar olarak pasif örnekleme ile Voc, btex, vs.

SM-J700F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Gemi kaynaklı emisyonları da tespit etmek isterseniz NOx emisyonlarını da hesaba katabilirsiniz. Ama yönetim hava kalitesini izleme konusunda ısrarcı ise. Tesis etki alanının çevresine hakim rüzgar yönünü de dikkate alarak sabit bir hava kalitesi izleme istasyonu veya istediğiniz noktada istenilen süre içinde ölçüm yapabileceğiniz mobil bir hava kalitesi izleme istasyonu kurdurabilirsiniz. İstasyonunun içinde ölçülecek parametrelere bağlı olmak koşulu ile sabit bir hava kalitesi izleme istasyonunun maliyeti kurulum dahil 200.000-300.000 TL arasında olur. Mobil için bu fiyat 400.000 TL ye kadar çıkabilir.
 
Üst