• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Öta için lisans çelişkisi

erman

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Nisan 2011
Soruma ilk önce tanımları yazarak başlayayım

Geçici depolama alanı: Ek-1’e uygun olarak, ömrünü tamamlamış araçların arındırıldığı, söküldüğü ve işleme tesisine gönderilinceye kadar geçici olarak bekletildiği ve 15 inci maddeye göre çevre izin ve lisansı alınmış alanları,
İşleme: Ömrünü tamamlamış araçların bir tesise teslim edildikten sonra arındırılması, sökülmesi, kesilmesi, parçalanması, parçalama sonrası oluşan atıkların geri kazanıma veya bertarafa hazırlanması için yapılan her türlü faaliyet ile ömrünü tamamlamış araçlar ve bunlara ait aksam parçaların geri kazanımı veya bertarafı öncesi gerçekleştirilecek diğer işlemleri,
İşleme tesisi: İşleme tanımı kapsamında yer alan kesme, parçalama, parçalama sonrası oluşan atıkların geri kazanıma veya bertarafa hazırlanması, ömrünü tamamlamış araçlar ve bunlara ait aksam parçaların geri kazanımı veya bertarafı öncesi gerçekleştirilecek faaliyetlerden birini veya bir kaçını gerçekleştiren ve 15 inci maddeye göre çevre izin ve lisansı alınmış tesisleri

Tesisimizin işleyişi şu şekilde; hurda,pert,kazalı araçlar tesise geliyor,parçalara ayrılıyor. (arındırma ve sökme şeklinde gerçekleşiyor.herhangi bir makina ile kesme işlemi yapılmıyor.)Bu noktadan sonra bu çıkan kullanılabilir parçalar (sağlam kapı,kaporta,torpido) alıcıya,direkt olarak müşteriye satılıyor.Kullanılamayacak hale gelen parçalar hurdacıya gönderiliyor.

Böyle bir tesise lisans almak istiyoruz. Geçici depolama alanı için lisans almak yeterli olacak sanıyorum. Lakin orada da şu ifade geçiyor : işleme tesisine gönderilinceye kadar geçici olarak bekletildiği yerler.. Bu durmda müşteriye ilk elden parça satılamaz mı? Çıkan sağlam dahi olsa parçaların işleme tesisine mi gönderilmesi gerekiyor?
Ve yine lisans için ÇKAGİL EK 3B ve EK3C ye göre işleme lisansına mı müracaatta bulunmalıyız ?
Yoksa Bazı tehlikesiz atıkların geri kazanımı tebliğine göre metal hurdalar için toplama ayırma yaptığımıza dair bir belge mi düzenlemesi gerekir ?

Bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok memnun olurum, şimdiden teşekkürler...

 
bu konuda birçok tesise hizmet vermekteyiz. edindiğim bilgiler paylaşmak isterim.
öncelikle evet Geçici Depolama Lisansı alacaksınız. Araçları parçalayıp değerli yani para edecek parçaları piyasaya (müşteriye) vb. satacaksınız. doğru.
Temmuz ayında çıkan tebliğe göre alanlarını değerlendirilecek. ancak dikkat edeceğiniz husus 2011 temmuz ayı öncesi bu işi yani eski tabirle Hurdacılık yaptığınızı belgelemeniz gereklidir. Mevcut tesislere göre değerlendirileceksiniz. eğer ispatlayamazsanız bazı il çevreler gibi ısrarla yani tesislere göre değerlendirilirsiniz bir sürü iş çıkar başınıza.
lisans için eve Ek-3b veEk-3c 'ye göre çalışma yapmanız gerekli. istenen evrakları sağlamalısınız.

bu arada siz çıkardığınız hurda parçaları hurdacılara demişsiniz. burdan kastınız ara depolama tesisleri veya geri kazanım veya bertaraf tesisleri ise doğrudur. ancak hurda toplayan lisanssız işletme ise bunu yapmamanız gerekmektedir.
 
Tebliğ yayımı tarihinden önce hurdacılık yaptığımızı şu şekilde belgeleyebiliyoruz: Maliye denetimleri sırasında tutulan yoklamada araçların söküldüğü ve çıkma parça satıldığı geçiyor. Ayrıca vergi levhasında hurdacılık ibaresi bulunuyor. Bu yeterli olur herhalde değil mi?

Dediğiniz gibi çıkan hurdaları vereceğimiz yer lisanslı hurdacılardır.

Ayrıca ömrünü tamamlamış araç deposu olarak kullanılan yer ile söküm yapılan yere uzaklık bakımından bir sınır var mıdır ? 200 m ilerde bir yeri depo olarak kullanabilirmiyiz ?
Eğer tebliğ yayımı tarihinden önce çalıştığımızı belgelersek 180 m2 alan içerisinde idari büro,atölye ve depolar için m2 sınırı var mı,yoksa sadece olması yeterli mi ?

Sorular biraz fazla oldu herhalde. Kusura bakmayın.

Teşekkürler
 
tebliğ yayınlandığı tarih itibariyle mevcut tesislerde alan sıkıntısı yaşamadık. ancak değerlendirmelerde il çevreler bazı sıkıntılar yaşıyordu; şöyleki; tebliğ m1 ve n1 için 180 m2, m1 ve n1 ve kamyonlar vb araçlar için 225 m2 diyor.
bizim hiçbir tesisimiz bu kriterin altında değil. tabi hesaplamalara kpalaı alan içerisinde yer alan tüm katları kattık. bahçeler (Araç depolama alanları) olarak beyan ettiğimiz için.

sizin tesisinizde sadece m1 ve n1 yapılıyor ise 180 yeterlidir.

lisans tek bir adrese verilir. araç deposu da bize gelen il çevrelerde tek bir alanda istendi. yani aradaki mesafeden çok tek bir dükkan veya tek bir alan istediler. sizde de bu sorun olabilir.
tebliğden önce verdiklerini söyleyen tanıdıklarım var. ancak bizim tesislerimizde bu durum tek alana indirgendi.

Tebliğ ekinde mevcut tesis olarak belgelerinizi kabul ettirir iseniz Madde 4'e göre değerlendirileceksiniz. yazı ekinde gönderdiğim evrağı inceleyin burada birde taahhütname var. 2015 yılına kadar madde 5 'te belirtilen (tebliğ'de de ayrıntılı açıklar) alan büyüklüklerini sağlayacağınız beyan edersiniz.

ayrıca; maliye tutanakla 2011 öncesi faaliyetinizin belgelenmesini sağlarmı bilemem ancak, vergi levhası kurtaracaktır.
bizden işletme belgesi veya belediyeden veya sanayi bölge müdürlüğü'nden alınmış yazıları istediler.

Sizde bu şekilde bir yazı alırsanız daha bağlayıcı olur.
 

Ekli dosyalar

  • otagdp.doc
    149.5 KB · Görüntüleme: 71
Daha önce bu işi yaptığımızı belgelediğimiz durumda, tesisteki alanı düzenlemeden (zemin eğimi,drenaj kanalları,yağ tutucular) ilk etapta bu belge ile il çevreye müracaatta bulunup yeri mi göstermeliyiz? sadece belge ile ilçevreye gidip belgeyi ibraz etsek ve madde 5 e göre tesisimizi düzenleyip daha sonra ilçevreyi çağırsak daha mı iyi olur ?
Bir de iş termin planı olarak sadece bu taahhütnameyi imzalasak yeterli olur mu?

ekteki belge için ayrıca teşekkür ederim.
 
sondan başlayalım;
"Bir de iş termin planı olarak sadece bu taahhütnameyi imzalasak yeterli olur mu?" : evet bakanlığın bilgilendirmesi bu yönde.

diğer sorunuza cevabım;

her ahlikarda mevcut ta olsanız yeni kurulacak olsanız dahi "zemin eğimi, drenaj kanalı, yağ tutucu, atık kodları, alan isimleri, atık depolama kapları, 1/3 oranında depolama havuzları, kapların üzerinde yer alacak göstergeler, topraklama sistemi, atık depo alanı havalandırma sistemi, yangın önleyici sistem (itfaiye belgesi) ve aklıma şu an gelmeyen ufak tefek durumları sağlamalısınız.
ayrıca, atık depo alanları aynı alan içerisinde olmalı,
alan isimleri için tabela oluşturacaksınız yönetmelikte yazan hali ile isimler yazılmalı.

il çevreyi şimdi çağırırsanız gelen arkadaş konuya vakıf değil ise başınıza ilave iş çıkartabilir. bu yüzden bence yönetmeliği dökün asgari tesislere göre gereklilikleri çıkartın fiziksel şartları sağlayın. sonra il çevreyi çağırın. daha sonra uğraşmamak için.

umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Bende sondan başlayayım :)
"umarım yardımcı olabilmişimdir." : inanın bu kadar fazla yardım alabileceğimi düşünmemiştim.:harika: çok teşekkürler.

şimdi tesisimiz 200 m2... yan tarafında bir bina daha atıl vaziyette..
Eğer kabul edilme olasılığı yüksek olursa 200m2 içinde M1 ve N1 araçlar için tesisimizi düzenlemeye başlamak istiyoruz.
Fakat kabul edilmeme gibi bir durum olabilirse yan taraftaki kısmı devreye sokmamız gerekecek.
Sizin dediğiniz gibi il çevre önce gelirse,zaten halihazırdaki tesisi görse işimiz zorlaşır.
Acaba 200 m2 içinde tesisi hazır hale getirsek il çevre vergi levhasında hurdacılık ibaresini kabul etmezse daha sonradan yan kısmı depo göstersek problemle karşılaşırmıyız ?
 
şimdi yan kısmı yada tesisin tamamını planlamak için,

- eğer İl Çevre sizi Madde 5 'e göre değerlendirir ise; oradaki metrekareler ve fiziksel yeterliliklere göre dizayn etmeniz gerekli.
- eğer Madde 4 'e göre mevcut değerlendirir ise şimdilik Madde 4 kapsamında değerlendirir ve uygunluk verir.

Fakat burada önemli olan şudur; siz zaten 2015 yılına kadar Madde 5 'te belirtilen metrekareleri sağlayacağınıza dair taahhüt veriyorsunuz.

her halikarda 2015 yılına kadar yönetmelik değişmez ise taahhütünüze göre değerlendirileceksiniz. bu yüzden değerlendirme sizin kararınız.

burada anlamamız gereken şudur;
- mevcut durumda 2011 temmuz ayı itibariyle varlığını ve bu işi yaptığını ispatlayan tesisler Madde 4 e göre uygunluk alır ve Madde 5 'te yer alan alanları 2015 yılına kadar sağlayacağını taahhüt eder.
- yada sıfırdan kurulacaksa eğer direk Madde 5 'te verilen metrekareleri sağlamak zorunluluğundadır.
 
merhabalar kaan bey;
size öta ile sorum olacaktı. kısa keseyim; öta geçici depolama izni almış bir tesisten çıkan hurda araç iskeleti ve işe yaramayan parçaları bazı ethlikesiz atıklar tebliğine göre toplama ayırma izni almış başka bir firmaya verebilirmiyiz. geçici depolayıp o da işleme tesisine verecek sonuçta. bi sıkıntı olur mu ?

2.sorum: öta geçici depolama tesisine gelen araç, söküm arınma işleminden sonra kaç gün tesiste bekletebilir (hurda işlemeye vermeden kaç gün bekletilebilir.)
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
 
Üst