• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÖTA (ömrünü tamamlamış arac)

Orhan Şeker

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2012
Firma
ÇAK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. (LTB)
Öncelikle konuyla alakalı bır yer aradım fakat ilgili yeri bulamadım ve en uygun yerin burası olacağını dusundum o yuzden kusura bakmayın. ÖTA hakında bır kac sorum olacaktı malum daha yenı yenı ortaya cıkıyor ve arastırmalarıma ragmen gereklı bılgılere ulasamadım ve tecrubelı abılerım, ablalarım veya kardeslerımden bılgıalmak ısteedım. Sorularım madde madde verırsemdaha ıyı anlasılacagını dusunuyorum.

1. 3. Bu işe başlanılabilmesi için gerekli belgeler nelerdir ? (Fiziki şartlar dışında) 2. ÖTA için kaç çesıt lısans turu var depolama, işleme gibi işlemler için ayrı ayrımı lisans alacaz? 3. Bu lisanslar için kriterler nelerdir nereye başvuracaz?

Bunlar temelsorularımdı bır kac ayrıntılı sorularım daha olucak cevaplarınızı beklıyorum şimdiden cok teşekkür ederim.
 
Eğer Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik gereği istenen fiziki şartları (Ek 1) sağladıysanız Çevre Lisansı almak için bakanlığa müracaat edeceksiniz.
Gerekli Belgeler ÇKAGİL Yönetmeliğinde belirtilmiştir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


İlk önce Geçici Faaliyet Belgesi için gerekli olan ortak belgeleri ve özel belgeleri tamamlayın ve GFB için internet ortamından bakanlığın e-izin sayfasından müracaatta bulunun. 6 ay içinde de lisans almak için gerekli olan evrakları temin edip lisans müracatında bulunabilirsiniz.

Tek bir lisasn belgesi alıyorsunuz. Lisansınız içinde hangi faaliyetleri yapıyorsanız onları bildiriyorsunuz.(ara depolama,işleme) Belgeniz ona göre düzenleniyor.

Lisans için kriterler demişsiniz; ÖTA yönetmeliğine göre tesisinizin fiziki şartlarını ve ÇKAGİL yönetmeliğine göre de ibraz edilecek belgelerinizi hazırlarsınız. Ve başvurunuzu çevre görevliniz veya hizmet satın alırsanız çevre danışmanlık firması sizin yerinize bakanlığa
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sayfasından gerçekleştirir.
 
Cevabınız için çok teşekkürler.. Dediğiniz gibi gfb vs yapılacak işlemlerde sırası belli zaten. Danısmanlık sırketınde calısıyorum bu arada.

Şimdi olaya işletme yerı örnek olarak hurdacı gozunden bakarak sıze bırkac soru yoneltmek ıstıyorum.

Konseptı soyluyorum kı hurdacıların cogu sadece bu konseptı uygulayacak dıye dusunuyorum. ÖTA alınacak parcalanacak ve parcaları satılacak. hurdacılar ın ıstedıgı bu. tehlıklelı atıkmıs gerı kazanımmıs bılmedıklerı seyler. Zaten kalan ıslemlerı dansmanlık sırketlerı halleder su su su ekipman( akü gübü ) yonetmelıge uygun su tesıse gonderılecek ve orda bertaraf edılecek gıbı.

Sonuc olarak ben bu konsepti hurdacıya yasaya uygun bır hale getırmek ıstıyorum. Ne gibi belgeye ıhtıyacım var bunlar ıcın duzenlı depolama ve ısleme lısansı yeterlı olurmu ve bu ıslemler ıcın baska mercılerden belge gereklımı mesala ıso bılmem kac bın gıbı :)

Şimdiden sabrın ve cevapların ıcın tesekkurler. Burada bedavadan bılgı alma dusuncesınde degılım arastırıyorum kac gundur fakat yonetmelık bıle tam bır acıklama yapamamıs yada ben daha onu anlıyacak duruma gelemdım :)
 
Aracın teslim alınmasında yapılması gerekenler;


MADDE 13 – (1) Aracın; araç sahibince araç teslim yeri, lisanslı işleme tesisleri ya da lisanslı geçici depolama alanlarına teslimi sırasında aşağıdaki belgeler ibraz edilir;
a) Kayıtlarında haciz, rehin, tedbir gibi şerhlerin bulunmadığına dair trafik tescil kuruluşlarından alınmış belge,
b) Trafikten çekilmiş araçlar hariç, ilgili vergi dairesinden alınmış, motorlu araçlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezası, trafik idari para cezası, geçiş ücreti ve idari para cezası borcu bulunmadığına dair ilişik kesme belgesi.
(2) Ömrünü tamamlamış araçların trafik kaydının silindiğinin ve çevreyle uyumlu olarak bertaraf edildiğinin belgelenebilmesi için, Ek-3’te örneği yer alan “Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu” kullanılır. Bu form, seri numaraları Bakanlıktan alınmak suretiyle ekonomik operatörler tarafından bastırılır ve araç teslim yerleri ile lisanslı geçici depolama alanları tarafından araç sahibine bir bedel alınmadan verilir.
(3) Araç kayıttan düşme ve bertaraf formu beyaz, pembe, yeşil ve mavi renkler olmak üzere dört nüshadan oluşur ve aşağıdaki şekilde kullanılır;
a) Formun (A) kısmı aracı teslim alan tarafından doldurulur.
b) Formun (B) kısmı araç sahibi tarafından doldurulur.
c) Araç, araç sahibinin müracaatı üzerine Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 39 uncu maddesi hükümlerine uygun olarak hurdaya ayrılır. Hurdaya ayırma işlemi sırasında “Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu”nun ibrazı zorunludur. Hurdaya ayırma işlemi tamamlandıktan sonra formun (C) kısmı onaylanır. Onaylanan formun pembe nüshası işlemi yapan trafik tescil kuruluşunda kalır, beyaz, yeşil ve mavi nüshalar araç sahibine teslim edilir.
(4) Beyaz nüsha ile birlikte aracın hurdaya ayrıldığına ilişkin araç tescil belgesi araç sahibinde kalır. Mavi ve yeşil nüsha aracı teslim alana verilir. Yeşil nüsha geçici depolama alanında kalır. Mavi nüsha araç ile birlikte işleme tesisine gönderilir. Mavi nüshalar işleme tesisince 20 nci maddede belirtilen belgelerle birlikte yıl sonunda toplu halde Bakanlığa gönderilir.
(5) (Değişik:RG-21/12/2010-27792) Geçici depolama ve işleme tesisleri tarafından yeniden kullanım amacıyla satışa sunulacak ön ve arka kapılar, bagaj kapağı, motor kaputu, torpido ve iç göstergelerin bulunduğu konsül, motor bloğu, diferansiyel, tavan sacı, patlamamış hava yastıkları, vites kutusu, ön ve arka tamponlar Bakanlığın veri sistemi doğrultusunda barkodlanır.

Ayrıca Madde 15'in 2.bendine göre de

İşleme tesislerinin TS EN ISO 14001 çevre yönetim sistemine sahip olması zorunludur. Tesisler lisans aldıktan sonra bir yıl içinde çevre yönetim sistemini kurmak ve Bakanlığa belgelemekle yükümlüdür.

Kolay gelsin.
 
Bu form, seri numaraları Bakanlıktan alınmak suretiyle ekonomik operatörler tarafından bastırılır ve araç teslim yerleri ile lisanslı geçici depolama alanları tarafından araç sahibine bir bedel alınmadan verilir.
seri numaraları nerden ve nasıl almalıyız
 
iyi günler,araç üretici firma eğer her ilde öta teslim noktası bulundurmazsa ceza alıyor mu?alıyorsa bu ceza ne kadar bilgisi olan varsa paylaşabilir mi?

merhaba;bir öta teslim noktası 2 veya daha fazla firmayla anlaşma yapabilir mi acaba?
 
@behsattugrul

Yeni öğrendiğime göre gfb alınca bakanlıkla görüşüyorsunuz onlar çevre online sistemde ömrünü tamamlamış araç veri kayıt sistemini aktif hale getiriyor. araç kayıt kısmındaki formun dolu halinden normal printer ile alacağınız çıktılar da yönetmelikte tarif edilen formun ta kendisi oluyor. hatta emniyet müdürlüğünün sistemine de online düşüyormuş araç kayıt formu :)
 
merhabalar benim sorum ömrünü tamamlamış araçlar için ek1 dediğimiz fiziki şartlar tam anlamıyla açıklayıcı değil alanın ne kadar büyüklükde olması gerektiği yok sadece hangi alanlar bulunacak o yazıyor
 
Üst