• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Otellerde piyasaya süren beyanı

Oze

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Ekim 2015
Firma
Doğa çevre ve danışmanlık Şti
Merhaba ; 2017 de yönetmelikte yapılan değişikliğe göre oteller de piyasaya süren kapsamında beyan yapmak durumunda kaldı. Ancak ambalaj bilgi sistemini yeni açtırdığımız için firmanın kuruluş yılına 5-10 yıl gibi bir sürecin beyanı açıldı. Yeni dahil oldukları için (eski yönetmelikte durum belirsizdi ve beyan yapmamıştık) eski yılların beyanını yapmadık, yönetmelik kapsamında değil diye düşünerek. Önceki yılların yapılıp yapılmayacağı konusunda hala net bir bilgiye erişemedim. Otellerde bu beyanları yürüten ve yardımcı olabilecek var mı ?
 
Otelinizle ilgili bir ürünü piyasaya sürme durumunuz mu var? Benim bildiğim yönetmelik otellerde ambalaj atığını ayrı biriktirme ekipmanı istiyor:

Ambalaj atığı üreticisinin yükümlülükleri

(5) Otel, restoran, hastane, üniversite, terminal, spor kompleksleri gibi işletmeler tarafından ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi amacıyla biriktirme ekipmanlarının yerleştirilmesi zorunludur.
 
Yazdığınız madde haricinde ;

ğğ) Piyasaya süren: 27/11/2014 tarihli ve 29188 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği kapsamındaki mesafeli sözleşmeler ile yapılan satışlar da dâhil olmak üzere, satış yöntemine bağlı olmaksızın, bir ürünü bu Yönetmelik kapsamındaki ambalajlar ile paketleyen gerçek veya tüzel kişiyi, üretici tarafından doğrudan piyasaya arz edilmemesi durumunda ise ambalajın üzerinde adını ve/veya ticari markasını kullanan gerçek veya tüzel kişiyi, üreticinin Türkiye dışında olması halinde, üretici tarafından yetkilendirilen temsilciyi ve/veya ithalatçıyı,

maddesinde geçen yukarıdaki maddede geçen tanıma istinaden otelde sadece otelin logosu olan ambalajların beyanını piyasaya süren kapsamında yaptık.
 
@Ozgebilgic6526

O zaman burada dikkat edilmesi gereken, ürünlerini ürettirdikleri firmaların piyasaya süren beyanı yapıp yapmadıkları tam anlamıyla öğrenmek mi? yanlış anlamadıysam eğer.
 
@Ozgebilgic6526

Ben burada bir kaç noktaya dikkat çekmek istiyorum:

- Oteliniz bir ambalaj üreticisi mi?
- Oteliniz bir ürün üreticisi mi?
- Oteliniz bir ürünü piyasaya sürüyor mu?
- Oteliniz var olan bir ürünü alıp üzerine kendi logosunu basıp piyasaya sürüyor mu?
 
@Melih Coşar


bu yazdıklarınızdan sadece son madde bütün oteller için geçerlidir. Ürün üzerine logo bastırıp, odalar da hijyenik olması amacı ile ambalaj içerisinde sunmaktadır. Bu dediğim arasında en çok dikkat çeken terliklerdir. Bunlarında dışında bazı oteller kişisel temizlik malzemeleri de bulunmaktadır.

Bunlara istinaden arkadaşımızın dediği yönetmelik kapsamınca tabii olabilmesi mümkündür.

Tabi ürünleri fason üretim olarak farklı firmalara yaptırıp ambalajlı olarak oteller de müşterilere sunuluyor.
 
@MAUNVAN


Bu noktada ben ambalaj beyanı yapılmasının doğru olacağını düşünmüyorum. Zira kullanılan terlik, temizlik eşyası vb daha çok otelde konaklayan kişiye sunuluyor ve otel içinde kullanılıyor. Ve yine otelden çıkan atıklara veriliyor. Bir anlamda piyasaya tam da sürülmüş olmuyor.

Benim aklıma piyasaya sürmek derken otel tarafından ayrıca müşteriye satılan bornoz, havlu vb ürünlerin ambalajları gelmişti.
 
@Melih Coşar


Ben de dediğinize katılıyorum, sadece arkadasın demek istediğini yönetmelik bunu kapsıyor olabilir diye yorumu mu söylemek istedim.
 
benim fikrim de otellerin kapsam dışında kaldığı yönünde olacak. oteller öncelikle piyasaya sürmüyorlar, yukarda da bahsedildiği üzere otel içerisi kullanım sağlanıyor sadece ve kullanıldıktan sonra atık oluyorlar yine otel içerisinde.
ikincisi de, sonucta bu ambalajları üreten ve üzerine amblemleri basan otel değil. otellerin adı geçiyor olabilir ama üreten ve piyasa süren başka firma, otel onlardan satın alıyor bu ürünleri üstlerinde otel isimleri basılı olarak. ve sanırım ki o ambalajın kıyısında köşesinde o üretimi yapan firmanın adı da yazıyordur, asıl piyasa süren o bence. bu nedenle oteller kapsamın dışında kalır diye düşünüyorum.
 
Yönetmelikte piyasaya sürenler "27/11/2014 tarihli ve 29188 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği kapsamındaki mesafeli sözleşmeler ile yapılan satışlar da dâhil olmak üzere, satış yöntemine bağlı olmaksızın, bir ürünü bu Yönetmelik kapsamındaki ambalajlar ile paketleyen gerçek veya tüzel kişiyi, üretici tarafından doğrudan piyasaya arz edilmemesi durumunda ise ambalajın üzerinde adını ve/veya ticari markasını kullanan gerçek veya tüzel kişiyi, üreticinin Türkiye dışında olması halinde, üretici tarafından yetkilendirilen temsilciyi ve/veya ithalatçıyı" tanımlamaktadır.

Piyasaya arz tanımı ise: "Ambalajlanmış ürünün, tedarik veya kullanım amacıyla bedelli veya bedelsiz olarak piyasada yer alması için yapılan faaliyeti" tanımlamaktadır.

Ayrıca piyasaya süren tanımında yeni Yönetmelik ile çok fazla bir değişiklik olmadı. Oteller, eğer kullanıma sundukları ürünleri ambalaj ile paketliyor ise veya ticari unvanını kullanıyor ise piyasaya süren olarak tanımlanmaktadır.

Otelin atık üretici olması piyasaya süren olmayacağı anlamına gelmez. Aynı şekilde, bu atıkları lisanslı bir firmaya teslim etmesi de bunu değiştirmez. Lâkin oteller geri kazanım yükümlülüğünü depozito uygulaması ile gerçekleştirebilir. Nihayetinde ürünü kendisi geri topluyor.
 
Üst