• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ötl piroliz yağ ve elektrik üretimi

Ahmed Arif Çelik

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Temmuz 2013
Firma
Naspa Plastik Geri Dönüşüm
Merhabalar Ömrünü tamamlamış lastiklerden piroliz yağı ve elektrik enerjisi üretimi hakkında bilgisi olan var mi?
 
Kurulum maliyeti nedir? Elde edilen ana ve ara ürünlerin satışı kolay mı? Devlet destek veya hibe veriyor mu? Ayrıca üretilen elektrik alımına devlet garanti alım sözü veriyor mu? Bunun gibi birçok soru kısacası genel olarak bilgi almak istiyorum
 
Yani sorunuz çok detay ve burada yanıt bulabileceğinizi sanmıyorum. Daha ziyade işin çevre boyutu (izin,lisans, atık vs..) konularında yardımcı olabilirim.
 
Merhabalar Ahmed Bey, ÖTL geri dönüşüm firması ile öğrenebildiğiniz birşey varsa bunu benimlede paylaşabilir misiniz ?
 
Malzeme Geri Kazanım (Piroliz)
PİROLİZ (YÜKSEK ISIDA GERİ KAZANIM)
ÖTL’lerin malzeme olarak geri kazanımında önemli bir diğer yöntem olan “PİROLİZ-PYROLYSIS” kimyasal bir işlemdir. Bu yöntem diğer geri kazanım yöntemlerine göre tesis kurulumu olarak daha pahalı ve daha zahmetli ve yüksek enerji maliyetlidir. Ancak sürekli üretim yapılabilir uygun bir tesis kurulabildiği takdirde geri kazanım tekniği ve ekonomisi itibariyle en verimli yöntemdir. Bu yöntemle, ÖTL içindeki “gazlar”, “yağlar”, “çelik tel” ve “is karası” ayrıştırılmakta ve ekonomik değeri çok yüksek maddeler elde edilmektedir. Bu yöntemle elde edilen yüksek kalorifik değeri olan yağ’lar, olduğu gibi kullanılmakla beraber bir rafinaj işlemi sonrasında mazot ve benzeri akaryakıt olarak da kullanılabilmektedir.

Ayrıca yağlar,

hiçbir değişikliğe gerek kalmadan “elektrik” üretiminde yakıt
veya çimento fabrikalarında alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Piroliz yönteminin diğer çıktısı olan gazlar ise yanıcı olma özelliği nedeniyle istenirse kendi tesisinin enerji ihtiyacını karşılamada istenirse gaz olarak kullanım sağlanarak alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Diğer ürün olan “is/karbon karası” ise kauçuk bazlı bir çok ürün için hammadde olarak kullanılabilmektedir.

Bu yöntemin en zorlayıcı yanı belirttiğimiz üzere yukarıda sayılan ürünleri elde etmek için kurulan tesislerde kullanılan enerjinin çok yüksek miktarda olmasıdır, ancak bazı tesislerin kendi enerjilerini üretebilmesi de mümkün olabilmektedir.

Bu teknolojide, işlemin yapıldığı reaktörün her işlem sonrasında soğutulması, boşaltılması ve yeniden doldurulması gerekeceği için zaman ve enerji kaybı çok yüksektir. Son birkaç yıl içinde Kore, Rusya, Ukrayna gibi ülkeler “continuous-sürekli” bir üretim sistemi bulduklarını ve enerji maliyetlerini çok aşağılara çektiklerini iddia ediyor iseler de henüz sağlıklı bir uygulaması yoktur.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Yukarıdaki bilgiler sonrası bu geri kazanım yöntemlerini işleten tesisler var mıdır?
ÖTL alımını nasıl gerçekleştiriyor ve LASDER'in anlaşmalı tesisleri dışında alım yapma yetkileri var mıdır?

Bu konularla ilgilenen arkadaşlar bilgilendirme yapabilirlerse faydalanmış oluruz.

Teşekkürler,
 
Üst