• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Klasik Hatalar Nelerdir?

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Özgeçmişiniz üzerinde yanlış yapmak korkutucu şekilde kolay, fakat bu özgeçmiş bir firmanın eline geçtiğinde bu hatayı düzeltmek de bir o kadar zordur. Böyle hataları önlemek kritik bir durumdur, bu yüzden biz de sizi yapılması çok olağan, belli başlı hatalarla ilgili bilgilendirmek istedik.

  • İmla ve Dilbilgisi – Başvurduğunuz pozisyon yazı yazma yeteneğinizin çok gelişmiş olmasını gerektirmese bile, yazım hataları yapmanız dikkatsiz biri olduğunuzu gösterir ve hiçbir yönetici takımında böle birini bulundurmayı tercih etmez. Bilgisayarınızın imla hataları denetimine asla güvenmeyin ve gözünüzden kaçmış olabilecek hataları bulabilmek için özgeçmişinizi mutlaka başka birine okutun. Dilbilgisi hataları da yazılanların yüksek sesle okunmasıyla ortaya çıkabilir – eğer kulağa hoş gelmiyorsa bir hata var demektir.

  • Çok şey yazıp, gerçekte hiçbir şey söylememek – 5 kelime işinizi görecekken neden 20 kelime kullanasınız ki? Firmalar, önceki hayatınızda yapmış olduğunuz her şeyi anlatmanızı beklemezler, bir kaç önemli noktayı açıklamanız, o işi yapabileceğinizi göstermek için yeterli olacaktır. Firmaların dikkatini uzun ağdalı cümleler kullanmak yerine nokta vuruşu yaparak toplayın.

  • Gerekli değişiklikleri yapmamak – Her duruma uyacak, basma kalıp bir özgeçmiş hazırladığınız takdirde, firmalar tarafından ihmal edileceksinizdir. Her firma kendi sunduğu pozisyona uygun farklı bir özgeçmiş ve niyet mektubu beklentisindedir. Her firmanın sunduğu boş pozisyon birbirinden farklı olacağından, özgeçmişinizde bu pozisyonun özel gerekliliklerini yerine getirebileceğinizi gösteren küçük değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Sizden istenilenin tam olarak ne olduğunu anladığınızı onlara gösterin.

  • Üzerinize aldığınız sorumluluklar yerine gösterdiğiniz başarılar vurgulamak – Daha önceki işinizin size yüklediği sorumluluklar yerine, ordayken neler başardığınızı göstermenin bir yolunu bulmaya çalışın. İşinizde aldığınız bütün roller sayısal verilerle ifade edilemeyebilir fakat firmalar asla size sadece orda oturasınız diye maaş ödemezler – o firmaya kattığınız bir şeyler mutlaka vardır. Sebep olduğunuz zaman kazandırıcı aktiviteleri, yeni prosedürleri, yürüttüğünüz başarılı kampanyaları ve satış performansındaki yükselişleri düşünün ve fırsat buldukça bunların ne oranda arttığına dair yüzdeler vermeyi unutmayın.

  • İki sayfa kuralını yıkmak – Potansiyel firmanızı bir iş görüşmesine çağrılmaya değen biri olduğunuza dair ikna ekmek için A4 büyüklüğünde iki sayfa yeterlidir. Özgeçmişinizi gözden geçirecek olan kişiler meşgul insanlardır ve kariyer tarihinizi anlatan beş altı sayfalık bir yazıyı okumaya vakitleri yoktur. Özgeçmişinizi hazırlarken, okunmasını mümkün olduğunca kolaylaştırmak için yeterince satır aralığı bırakın, bütün bölümlerin belirgin bir şekilde ayrıldığına emin olun ve sadece işi kapmanıza yarayacak olan bilgileri dahil edin. Sizin gözünüze az gözüken şey muhtemelen fazla bile olacaktır.

  • Eksik bilgi vermek – Bazı insanlar, sadece öyle tercih ettikleri için ya da unuttuklarından daha önceki bazı işlerini özgeçmişlerine eklemezler, bu da çalışma hayatınızda bir boşluk varmış gibi görünmesine sebep olur. O sırada neler yapıyor olduğunuzu tahmin etmeyi patronunuza bırakmayın çünkü hep en kötüsünü düşünecektir. Hâlbuki siz, o sırada çalışmıyor dahi olsanız, çalışma hayatında şansınızı arttıracak vasıflar kazanmış olabilirsiniz.

  • Klişe kalıplar kullanmak – “Çok iyi iletişim kurarım”, “En önemli özelliklerimden beri takım içinde çok iyi çalışmamdır”, “İşine bağlı biriyimdir” – bunları kanıtlayacak bilgiler sunmadığınız takdirde oraya “Kem, küm, kem, küm” de yazsanız pek bir farkı olmayacaktır. Eğer özgeçmişinizin geri kalanında gösterdiğiniz başarıları etkili bir şekilde listelemişseniz, bu vasıflara sahip olduğunuzu zaten kanıtlamış olacaksınız. Eğer bu cümleleri mutlaka kullanma ihtiyacı hissediyorsanız, en azından gerçekten göstermiş olduğunuz başarılarla bağlantı kurun. Mesela “İletişim yeteneklerimi bir müşteri veri tabanı kurmak ve bunun devamlılığını sağlamak için kullandım” diyebilirsiniz.

  • Belirsiz olmak – “Profesyonel gelişimime yardımcı olacak zor bir pozisyon arayışı içerisindeyim” gibi etkisiz cümleler okuyana hiçbir şey ifade etmez. Onlara hem firmanın hem de sizin ihtiyaçlarınıza uygun özel bir şey sunmalısınız. Mesela “Başlangıç için vasıflarımı geliştirebileceğim ve bana yardım amaçlı bir vakıf için çalışma deneyimi kazandıracak bir pazarlama pozisyonu arıyorum” diyebilirsiniz mesela.

  • Kötü bir Tasarım – Eğer tasarımcı olarak başvurmuyorsanız, özgeçmişinizin tasarımı içeriğinden sonraki ikinci aşamadır. Eğer özgeçmişinizin saçma bir tasarımı varsa ve her paragraf farklı büyüklükte ve şekilde karakterlerden oluşuyorsa, okuyanların başı çok ağrıyacak demektir. İhtiyacınız olan sadece temiz bir tasarım ve beyaz üstüne siyah bir texttir, yani fazla abartmayın. Gerekli yerlere göndermeden önce özgeçmişinizi başkalarına okutun ki, firmalarda kötü bir izlenim bırakmayın.

  • Hatalı kişisel detaylar – Harika bir özgeçmişiniz olduğu halde hiçbir geri dönüş almıyor musunuz? Bunun çok basit bir sebebi olabilir, mesela telefon numaranızı yanlış yazmışsınızdır! Artık e-mail daha çok kullanılan bir iletişim teknolojisi olduğundan bu çok büyük bir problem olmayabilir, fakat yine de e-mail adresinizi ve ev adresinizi doğru yazdığınıza emin olun. Eğer pastasever@myhouse.co.uk gibi bir e-mailiniz varsa, özgeçmişinizde daha profesyonel görünen bir e-mail kullanın.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst