• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Paket Arıtma Sistemleri

Paket arıtım ile diğer arıtma tesislerinin işletimi arasındaki farklar nelerdir?Teorik olarak değil ama pratik olarak göze çarpan (hatta bu konu üzerinde bizzat çalışmış arkadaş varsa) temel farklılıkları ve hangisinin kontrolünün ve işletiminin kolay olduğunu öğrenmek istiyorum.
 
selam arkadaşlar yaklaşık 1000 kişilik bir sitede paket arıtma isteyeceğiz belediye olarak bu konuda bana maliyeti özellikleri ve dezavantajları hakkında bilgi verebilecek arkadaşlarla
görüşmek istiyorum şimdiden teşşekkürler kolay gelsin
 
mrb. eylem arkadaşım işim gereği hem betonerme hem de paket arıtma tesisleri dizayn ettim müşteriye teklif hazırladım ve iş yaptım her iki sistemin de avantajları kadar dezavantajları bulunmakta öncelikle betonarme sistemler için konuşayım yeraltına yapılacağı için harfiyat çalışmaları yönünden demiri betonu derken uzun sürüyor bu açıdan maliyetli bir başka problem de sızdırmazlık problemi eğer betonarme yaptıracaksanız gerçekten bu işten anlayan bir bilene yaptırmanız gerekir sonradan başınız ağrımasın ama bu demek değildir ki betonarme arıtmanın dezavantajları çoktur yaptığımız hiçbir betonarmede herhangi bir sorunla karşılaşmadık müşteri memnuniyeti herzaman ön planda oldu ben betoarme arıtma tesislerini sürekli sistem olarak dizayn ettim dolayısıyla işletimi paket arıtmalara göre biraz daha maliyetli çünkü arıtmanın başında sürekli bir eleman tutmanız gerekiyor ama enbüyük avantajı ki bu benim fikrim yerin altında olacağı için görüntü kirliliği oluşturmuyor. üzerini çim kaplayabilir sandalye koyup üzerinde oturabilirsiniz iyi işletildiği zaman koku problemi olmaz verimi çok iyidir paket arıtmalar gibi betonarmesine herhangi bir bakım yapmanıza gerek yok dayanıklı olduğu için ilk yatırım maliyetiniz bir süre sonra elimine edilecektir. yerüstünde yapılan modelleri de vardır duvarlarına çocuklar boyayla resimler yapabilir bu şekilde bir çok arıtma tesisi örnekleri vardır ( güvenlik önlemleri alındığı sürece ) ayrıca betonun ömrü çok uzun olduğu için de arıtma tesisi uzun bir süre işinizi görür kapasite artırımı söz konusu olduğunda da tekrar harfiyat çalışmaları demir beton işçilik maliyetleri ortaya çıkacaktır bunu gözardı etmemelisiniz.

Paket arıtmaları da kesikli sistem olarak dizayn ettim çelikten imal edildiği ve yerüstünde olduğu için beton kadar uzun ömürlü değil dolayısıyla paslanma nedeniyle bir süre sonra atık arıtma tesisi olabilir en büyük dezavantajı budur ama her yıl bakımını boyasını yaparsanız normal sürecinden bir kac yıl daha sizin işinizi görür. işletimi sürekli sisteme göre biraz daha kolaydır bünyenizde herhangi bir eleman eğitildiği sürece belli periyotlarda sistemi kontrol edebilir sürekli başında bulunması gerekmez ayrıca imal edilmesi betona göre daha kısa sürede bitiyor. nakliye firmadan firmaya değişir bazen müsteriye ait oluyor bazen firmaya yerine montajı daha kolay yerini beğenmezseniz taşınabilir özelliği var tabi arazi yapısı uygunsa. ayrıca kesikli sistemin bir avantajı da şu ki arıtma tesisinizi 500 lük paketler halinde de yaptırabilirsiniz bu işinize şu şekilde yarar mesela atıyorum yazın 1000 kişi kışın 500 kişi olduğunuzu varsayalım böyle bir durumda kışın sadece bir tanesini yazın ikisini birden çalıştırırsınız dolayısıyla işletim maliyetiniz kışın biraz azalır. yada farzedelim paketlerden birinde arıza sözkonusu arıza giderilirken diğer paketiniz çalışmaya devam eder. kesikli sistemin de verimi yüksektir. zaten çıkan sular bahçe sulaması için kullanılıyor. daha detaylı bilgileri firmalardan öğrenebilirsiniz. umarım yardımcı olabilmişimdir...
 
Çiğdem hanım çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için inannın işime yarayacaktır.Paket arıtma ile ilgili hiç çalışmmadığım için avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi oldum biraz teşekkürler kolay gelsin çiğdem hanım
 
Evet çiğdem hanım gayet güzel açıklamış .. benimde şu an şantiyelerde çalışan aktif 400 ve 600 kişilik iki adet çelikten imal edilmiş paket arıtma sistemi mevcut hatta şu an onların birini başka bir şantiyeye nakil etmek için çalışmalar başladı foseptiklerin yapılması (ızgaralar ön çöktürme ve dengeleme hazneleri) paket arıtmanın üzerine oturacagı zemin betonun dökülmesi falan ... şimdi bu konuda imalatcı firmadan montaj ve demontaj için teklif istedim 1800+KDV gibisinde bir ücret istendi ayrıca Proje onayı içinde 1000+ KDV tutarında bie ücret söylendi.
şimdi çiğdem hanım sorum size nakliyesini biz yapacağız zaten bu montaj ve demontajı biz yapabilirmiyiz zor olmasa gerek sadece pompalar bağlantı boruları falan sökülüp gidecegi yerde tekrardan monte edilecek ..
ayrıca proje onayları alınmış yer değiştirecegi için muhtemelen yine alınacak bu işlemide biz yapamayacagımıza göre yetkilendirilmiş bir danışmanlık firmasından yardım alacağız diye düşünüyorum ..


"bir arkadaşımız fazla çamurdan bahsetmiş foseptikler doldumu 6 ayd bir vidanjör çağırıyorsun gelip alıyorlar tabi bu süre arıtmanın büyüklüğüne göre değişir .. sistem içerisindede çok fazla çamur oluşmamakta yani 6 7 ayda bir anca bir iki kova kum gibi bir katı atık oluşuyor onuda imalatcı firma gelip temizliyor."
 
Merhabalar;
Kesikli sistem paket arıtmalarda biyolojik reaktörden önce ön çöktürme ve ön dengeleme havuzları yer alır. Eğer sizin bahsettiğiniz biyolojik reaktörden sonra son çöktürme ünitesi varsa onun çamur çekimi daha farklıdır. Ben aşağıda kesikli sistemi örnek verdim.

Ön çöktürme havuzu
Arıtma tesisine cazibe ile iletilen atıksulardaki biyolojik olarak arıtılamayacak katı maddelerden çökebilenleri haznenin tabanında, yüzenler ise haznenin yüzeyinde toplanır. Çöken ve yüzen maddeler içinde biyolojik olarak çözünen maddeler varsa zamanla çürüyerek suya karıştıklarından hazne tabanında veya yüzeyinde aşırı birikmeye yol açmazlar. Biyolojik olarak arıtılamayan ve haznede biriken katılar yılda 1 kez vidanjörle çekilerek hazneden uzaklaştırılır. Katı madde içermeyen atıksu, hazne yarı kotundan ön dengeleme haznesine alınır. Yüzeyde biriken kaba maddeler ise arıtma tesisi görevlileri tarafından belirli zaman periyotlarında temizlenerek bertaraf edilir.

Ön dengeleme havuzu
Atık sular bu haznede toplanır ve homojen bir atık su karışımı sağlanır. Ayrıca pik debilerle aşırı atık su gelişini dengeleyen bir haznedir. Ön dengeleme haznesine biriken atık suları biyolojik arıtma ünitesine iletmek için, hazneye fosseptik tip açık fanlı dalgıç pompa montajı yapılır.

Biyolojik reaktör
Evsel nitelikli atık suların biyolojik olarak arıtımının sağlandığı bölümdür. Havalandırma, çöktürme, dezenfeksiyon biyolojik ünitede ardışık olarak gerçekleşir. Bu bölmeye giren atık sudaki organik maddeler havalandırma safhasında aktif çamur kütlesi tarafından karbondioksit, su ve diğer metabolik ürünler ile yeni aktif çamur mikroorganizmalarına çevrilecektir. Sistemin ihtiyacı olan oksijen, hazne tabanındaki dağıtıcı borular aracılığı ( ya da difüzörler ) ile blower tarafından sağlanır. Çöktürme evresinde aktif çamur biyolojik olarak temizlenen arıtılmış sudan ayrılarak haznenin tabanına çökecektir. Yüzeyde kalan arıtılmış su dalgıç pompa ile alınır, klorlanarak temiz su deposuna iletilir. Bu işlemler seviye kontrollü ve kumanda paneli aracılığı ile otomatik olarak tekrarlanır. Sistemde çamur yaşı uzun olduğundan çamur mineralize olur. Kesikli sistemlerde bu yüzden ayrıca çamur uzaklaştırma sistemi düşünülmez. çamur direkt sistemden (tabana kadar uzatılmış pompa yardımıyla ) alınabilmektedir.

Gelelim çamuru nezaman ve ne sıklıkla çekeceğimize;
1/3 oranında denir kısaca. Bunun için öncelikle günlük oluşabilecek çamur miktarınızı m3/ gün cinsinden bilmeniz gerekiyor. Daha sonra biyolojik reaktörünüzün hacmini üçe bölün. 1/3 lük kısmın hacmini de günlük çamur miktarına bölün o bölümün kaç günde dolacağını bulursunuz. Ortalama olarak çıkan günde teorik olarak çamurunuzu çekmeniz gerekmektedir. Difüzörlerin tıkanma olasılığına karşı. Ancak bu söylediğim hesaplama teorik olarak mantıklıdır. Proje onay dosyalarında kontrol mekanizmaları formülasyon ve kaynak istiyorlar. Kaynaklarda bu şekilde gösteriliyor. Ancak kesikli sistemlerde çok fazla çamur oluşmaz bu yüzden de burada iş size düşüyor işletme mühendisliğinin önemi burada başlar prosesi iyi bilmeniz yeterli olmuyor nezaman ne yapacağınızı ve sonucunu kestirebilmelisiniz. difüzör hattında tıkanmalara maruz kalmamak için çok sık olmamakla beraber iki çamur çekimi arasındaki zamanı da çok uzatmamakta fayda var. Gereksiz yere çamur çekmeniz nasıl ki arıtma veriminde düşmelere sebep oluyorsa geç çekmeniz de aynı şekilde verimde düşmelere sebep olur. Çevrenizde işletme mühendisliği yapanlar tecrübelerini sizinle paylaşırsa işiniz kolay olur. Mesela arkadaşımız 6 ayda bir diyor. olabilir. Bu biraz da arıtma ünitenizin büyüklüğü ve tam dolu oranında çalışmasıyla alakalı. biraz deneme yanılma yapmanızın bir zararı olmaz düşüncesindeyim çünkü biyolojik reaktörler sisteme çabuk adapte olurlar. kimyasal ya da anaerobik sistemlere benzemezler.

Sayın ülküdadaş ;
Bünyenizde makine mühendisi (ki bence gerek yok tekniker de olur her ihtimale karşılık) montaj ve demontaj ustanız ve elektrikçiniz varsa ve mademki nakliyesi size ait bunu firmalar olmadan yapabilirsiniz. Çok zorlanacağınızı düşünmüyorum. Yalnız merak ettiğim bir konu var götüreceğiniz yerde alt yapıda bir problem yok değil mi? ön çöktürme ve dengeleme ünitelerini yapıyormuşsunuz zaten. Taşıdığınızı ve montajı yaptığınızı düşünelim. İleride bir aksilikle karşılaştığınızda imalatçı firma hiçbir şekilde sorumluluk almaz öyle ki ilerde bakıma da gelmeyebilir. Başka danışman firmadan yardım alacağınızı düşünüyorsanız bu işi yapabilirsiniz.

Proje onay dosyasına gelince öncesinde elinizde onaylı proje onayı varsa (cd ortamında olması işinizi kolaylaştırır) biraz revize ederek projenizi ilgili müdürlüklere sunabilirsiniz. İmza kısmında en az üç imza olmalı hazırlayan bölümünde dosyayı göndereceğiniz müdürlükle görüşmenizde fayda var. Biz hazırlasak olur mu gibilerinden fikir alabilirsiniz. yönetmelikler çok hızlı değişiyor. hızlarına yetişemiyorum. Şuanda da atıksu dışında atık yönetimi ile ilgili çalışıyorum. o yüzden yönetmeliklere ve prosedüre biraz uzak kaldım. firmalardan istenen gerekli evraklar var.mesela büro tescil belgesi ve imza atanların oda kayıt belgeleri diploma ve sigorta belgeleri isteniyor. Sizde bir tek büro tescil belgesi yoktur sanırım olmadan dosya hazırlayabiliyor muyuz diye sorun bence eğer böyle bir yetkiniz varsa firmalara gerek yok. Şöyle bir durum da var aslında ben hazırlar diye düşünüyorum. Çünkü bazı mühendisler var evden yürütüyor proje işlerini. Eğer ki siz yapmayıp başka firmaya verecekseniz aklınızda olsun eski proje ile ilgili evrakları teslim etmeyin çok fazla detay vermeyin kopyala yapıştır için 1000 TL + KDV biraz fazla madem ki o kadar para istiyorlar gelip incelesinler sıfırdan yazsınlar projeyi.
herkese iyi çalışmalar dilerim.
saygılarımla...
 
Çiğdem hanım verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. bahsettiğim sürekli çalışan bir paket arıtma sisteminin son çöktürme tankında oluşan çamurdu. birde paket tesislerin ünitelerini boyutlandırırken bizim klasik aktif çamur prosesinde kullandığımız formüllerimi kullanıyorsunuz. yoksa farklı hesaplamalar yapıyormusunuz?
 
merhabalar;
bu da sürekli sistemlerde çamur çekimi ile alakalı umarım işinizi görür.

Havalandırma Havuzu biyolojik arıtımın meydana geldiği prosestir. Sabit debi ile Havalandırma Havuzu Ünitesine giren atıksu burada aktif çamur ile temas ettirilir. Aktif çamur ile temas eden atıksuda bulunan organik maddeler, aktif çamur tarafından H2O, CO2 ve yeni hücrelere dönüştürülür. Aktif çamurun ihtiyacı olan O2, Blower tarafından sağlanacak olup, verilen hava havuz tabanındaki Difüzörler vasıtası ile homojen olarak ve küçük kabarcıklar halinde havuza dağıtılır. Böylece Havalandırma Havuzunda tam karışım sağlanır. Havalandırma Havuzundan çıkan arıtılmış su ve aktif çamur karışımı Kesikli sistemden farklı olarak Çökeltim Havuzuna geçer.

Çökeltim Havuzuna giriş, merkezde bulunan dağıtım yapısından olup, ( küçük tesislerde kare büyük tesislerde daire şeklinde yapılır çoğunlukla. merkezinde silindir bir yapı vardır. ve konik şeklindedir.) çok düşük bir hızla olacaktır. Çökeltim Havuzunda, aktif çamur fazı ve temiz su fazı uygun alıkonma süresi sonunda faz farkından yararlanılarak birbirinden ayrılır. Yapısı ağır olan aktif çamur fazı Çökeltim Havuzunun konik yapıda projelendirilmiş olan taban çukurunda toplanır. Temiz Su ise Çökeltim Ünitesi savak yapısında toplanarak Klorlama ve temizsu havuzuna alınır.

Çökeltim Havuzu taban çukurunda toplanan Aktif Çamurun bir kısmı aşı çamuru olarak Havalandırma Havuzu ünitesinin baş tarafına dalgıç tipli çamur pompası vasıtası ile geri devir ettirilir. Bir kısmı ise Çamur Çürütme Havuzuna alınarak stabilize edilir. Oranını soracak olursan daha önce de dediğim gibi mühendisliğini konuşturacaksın.

Havalandırma havuzundan çamur çektirmek istersen de ( eğer çok ağır bir koku varsa ya çamurun çoktur. Ya da çamurun azdır. Sistem ikisinde de koku yapar) imhoff konisi yada küçük bir su şişesi işini görür. Ki her zaman şişeden yanayım pratik oluyor. 1/3 kuralı burda da geçerli Havalandırma havuzundan alacağın numuneyi bir su şişesine koy şişeyi göz kararı 3 e böl. 15 -20 dk bekle ve çamur bir süre sonra çökecek. eğer ki çamurun 1/3 oranındaysa arıtmanda bir problem yok çamurun normal seviyede. Eğer 1/3 ten azsa sisteme çamur ilavesi yapman gerekecek. Öncelikli iş çökeltim havuzundan geri devir yaptırman olur. Eğer çökeltimde de fazla çamurun yoksa dışarıdan benzer türden bir yerden vidanjörle takviye yapacaksın. Eğer şişedeki çamur 1/3 ten fazlaysa havalandırma havuzundan çamur çektirmen gerekecek. Bir vidanjör çağırıp bunu halledebilirsin. İstersen de çektirdiğin çamuru çamur miktarı 1/3 ten az olan bir tesise satabilirsin.

çökeltim havuzunda çamur miktarında bir artma varsa bunu ancak şu şekilde anlarsın savaklardan temiz suyla birlikte çamur da gidiyorsa geri devire de ihtiyacın yoksa çamur çürütmeye alabilirsin tesisin küçükse tek pompa 2 vana ve iki bağlantı hattı ile çamuru vana kontrolü ile istediğin tarafa aktarabilirsin. eğer ki çökeltim havuzunda yüzeyde kalıp şeklinde çamur biriktiyse yine tazyikli su püskürtüp çamurun dibe çökmesini sağlamalısın ama mümkün olduğunca etrafta kimseler yokken yap çünkü temizsu kullanılması seyreltme ve bu gibi durumlarda farkedildiğinde cezai işleme kadar gidebiliyor. benden söylemesi.

Çamur çürütme havuzuna çamur aktarımı sağlıyorsan havuzdaki çamur belli bir seviyeye geldiğinde vidanjörle çektirip temizletmeyi unutma. Vidanjörün çekeceği çamur orta halli sıvı olmalı vidanjör çağırmadan havuzun içindeki çamuru kontrol et katı haldeyse biraz su tutup** yumuşatman lazım genelde vidanjörler min. 10 ton alabiliyor. Daha küçükleri vardır elbet bir fikrim yok tahmini miktarın bu civarda ise vidanjörü çağırıp çektirebilirsin. Burada biriktirdiğin çamur ne yazık ki oksijen olmadığından ölü bir çamurdur. Bu yüzden geri devir olarak kullanılmaz. Bir süre sonra koku yapacaktır. O yüzden ben çamur çürütme yerine geri deviri tercih ederim. En azından dışarıdan çamur getirmeye para vermemiş olurum. Tabi çok çamur oluşursa yapacak bir şey yok çürütme havuzuna depolama yapılacak.

iki sistemi de boyutlandırırken farklı formüller kullanıyorum.
saygılarımla...
 
Çiğdem Hanım merhaba, gercekten çok yararlı bilgiler veriyorsunuz. Öncelikle bunun için tesekkur ederim. Arıtma tesislerine hakimiyetiniz süper. tebrik ederim. Ayrıca paket arıtma tesisi ihtiyacı olan veya düşünen arkadaşlara bende elimde geldiğince planı,tasarımı ve temini için yardımcı olabilirim
 
Çiğdem hanım bilgi paylaşımındaki cömertliğiniz gerçekten çok etkileyici.Benimde size eğer zahmet vermezsem sorum olacak.Çiğdem hanım 12 kişilik bir fabrikanın yaklaşım 40m3 lük bir yağ gres oranı yüksek petrol türevli atık suyu var.12 kişilik evsel atıksu için paket ve ayrıca endüstriyel için de ayrıca kimyasal arıtma düşünülüyor.Kimyasal arıtma ve evsel atık ayrılımı uygunmu yaklaşık 100 lt lik evsel atık suyun boisi ne uygun bir ilaveyle kimyasal arıtma ,ilavesi mümkün olabilirmi.Teşekkür ediyorum.
 
merhabalar;
öncelikle su kirliliği kontrolü yönetmeliğine göre 12 kişi için evsel atıksu arıtma tesisi yapma zorunluluğunuz yok. tablo 21.1 de belirlenen min. kişi sayısı 84 tür. isteğe bağlı olarak arıtma tesisi yaptırabilirsiniz. ancak tesis için proje onayı almanız kişi sayısı dolayısıyla mümkün değildir. endüstriyel atık suyunuz için de ham suyun analiz sonuçlarını bilmeniz gerekiyor. su kirliliği kontrolü yönetmeliğine bakarak ilgili tablonuzu bulunuz ve çıkış suyu için hangi parametreler isteniyorsa ham suyunuza o analizleri yaptırmanız gerekiyor. kimyasal arıtmanın verimi hesaplanarak çıkış suyu kriterlerini sağlayıp sağlamadığına bakılmalı. eğer sağlıyorsa sadece kimyasal arıtma yeterli olacaktır. eğer çıkış suyu kriterlerini sağlamıyorsa kimyasal arıtmanın sonuna biyolojik arıtma yapabilir ve biyolojik arıtmanın verimi de hesaplanarak çıkış suyunuzu istenen değerlere düşürebilirsiniz. böyle bir durumda da 12 kişiden kaynaklanan atık suyunuzu da biyolojik kısıma bağlantısını yapabilirsiniz.
 
Çiğdem Hanım,
İçerik olarak verdiğiniz cevapları çok açıklayıcı buldum ve konu ile ilgili tecrübelerinizden faydalanmak istedim.Paket ve beton arıtma tesislerinde sürekli sistemin çalışma prensipleri ve projelendirilmesi ile ilgili esaslar konusunda yardımcı olmanızı rica ediyorum.
 
merhabalar ben tam olarak sorunuzu anlamadım. biraz daha açıklayabilirseniz iyi olur. çalışma prensibi olarak sisteme ne zaman su alacak ne zaman almayacaksınız ne zaman bloweri çalıştıracak ya da kaç saat çalıştıracaksınız deşarjı ne zaman yapacaksınız gibi sorulara mı cevap arıyorsunuz? yoksa akış diyagramını mı istiyorsunuz? projelendirmesiyle ilgili de sanırım proje onay dosyası örneği istiyorsunuz esaslar orada yazar çünkü. yanılıyor muyum?
 
Çiğdem Hanım merhaba,
Cevabını aradığım sorular tam olarak bahsettikleriniz aslında.İlave olarak bekleme süreleri,çöktürme tankında olması gereken ortalama debide yüzeysel yük nedir?Havalandırma tankı ve çamur tutma tank hacmine ait tasarım parametreleri konusunda yardımcı olabilirseniz çok faydalı olur. AKR ile kıyas yapıldığında hangisi daha avantajlı?Sistemin sürekli sistem olması tercihini neye göre yapıyoruz?Proje onay dosyası örneği istemiyorum,ifademde yanlışlık olmuş olabilir.Bu vereceğiniz cevaplar benim için oldukça açıklayıcı olacak.Akış diyagramınız var ise onu paylaşabilirsiniz ama.
Teşekkürler
 
Üst