• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Paket arıtma yüksek koi

Yasemin Karadiş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Nisan 2009
Firma
SÜREKO ATIK YÖNETİMİ A.Ş.
İşletmemizde evsel atıksuların arıtılması için paket arıtma bulunmakta. kapasitesi 10m3/gün. deşarj standartlarımız 21.1 e göre. yapılan analizlerde özellikle koi değerim çok yüksek çıkmakta. en son analizimde 1000 civarındaydı. bir analizimde boi koiden yüksekti ve bir analizimde çıkış girişten daha yüksekti. dolayısıyla laboratuvarda bir sorun olabileceğini düşündüm değiştirdim ama sonuç gene değişmedi. hiç bir şey yapmamış olsam sadece bekletsem bile doğal arıtmaya girecek ve çıkış değerleri daha düşük olacaktır. birde çamur miktarı var tabi uygun olanı nedir? şu an tesisi tamamen boşalttım yeniden işletmeye alacağım. değerli yorumlarınızı bekliyorum.
 
Aritmaniz biolojik sanirsam. Baslangic icin bakteri uremesinde ne kullanacaksiniz. Cunku eger seker kullanirsan KOİ degerlerin yine yukselir. Ben sizin gibi bir paket aritmayi sifirdan baslattim. Bakteri uremesini once dogal surece biraktim. Fakat eger surec uzarsa bakteri ekimi yap. Eger KOİ inde yine yukselis varsa giren su kalitesini dikkate al derim. Fazla detarjanli su girdisine dikkat et.
 
@Yasemin Karadiş

Yasemin arkadaşım, senin giriş suyunda problemler olduğunu düşünüyorum. Bir yerden yağ, mazot,yoğun deterjan, kimyasal vb gelme ihtimallerini araştırdın mı ? Bakterilerin ölmüş zaten çıkışının yüksek çıkması da bu yüzden, ekstra kirlilik ölü bakteri ortamından geliyor. Sen giriş suyuna gelebilecek atıksu bağlantılarını baştan sona kontrol etmelisin. Mutfağına da ayrıca bir seperatör yerleştirmen lazım, varmı bilmiyorum. Arıtmaya Atölye veya laboratuvardan bağlantı varmı kontrol etmelisin. Varsa hemen kesmelisin. İlk etapta giriş suyunu bir hafta boyunca analiz ettir. İçeriğine detaylı bak , yağ da baktır. Daha bir çok parametrede baktırabilirsin ama tesisini tam bilmediğim için birşey diyemem. Sebepleri bulup önlemini aldıktan sonra havuzlarını komple boşaltıp tekrar aktif hale getirmen ve bakteri aşılaman gerekiyor.

10m3 tesis küçük bir tesis, bunu kontrol altına almak zor olmasa gerek. Diğer bir soru olarak şunuda sorabilirsin kendine; acaba gelen atıksu miktarı için bu kapasitedeki bir arıtma tesisi yeterli mi? Bunuda eşdeğer nüfus hesaplarıyla bulabilirsin. Eğer kapasite yeterli değilse , atıksu geldiği gibi gider ...
 
Fatih Çoban bey Arıtmaya mutfak tuvaletler çay ocağı yer yıkama bağlı. Mutfakta herhangi bir pişirme işlemi yok ama bulaşık yıkama işlemi yapılmakta. İşletmede hemen hemen her gün temizlik yapılmakta. Deterjan girişi olmakta dolayısıyla. Atölye v.b. yerlerde herhangi bir bağlantı yok. Kullanma suyu olarak kuyu kullanıyoruz onuda analiz ettirdim değerler gayet normal çıktı. Herhangi bir atıksu karışması varmı diye bağlantı hatlarını açtırıp kontrol ettirdim o da yok. Aşı çamuru alıp yeniden işletmeye alacağım. Nagihan Arat hanım şeker ile besleme mi arıtma tesisini yapan arkadaşlar tavsiye ettiler.
 
Yasemin. Hanim evet seker kullanilan bir yontem ,etkilide . fakat dozunu iyi ayarlamadiginizda kalici KOİ ye neden olur.
 
@Yasemin Karadiş

Direk şeker yerine ; şeker fabrikalarından "melas" almayı deneyin. Bakteriler için daha besleyicidir. Aşılama yapmadan önce tüm havalandırma bölümünü boşaltmanız iyi olacaktır ayrıca.

Yoğun deterjan girdisi tesisinizi etkileyebilir, ama bana göre : Tesisin kapasitesi sanki işletmedeki kullanımlar için yeterli değil gibi . Hesaplama yaptınız mı ? Kaç kişi çalışıyor işletmenizde ve kaç vardiya ?
 
@Fatih Çoban
İsletmede toplam 130 kisi civarinda. 90-100 arasi gunduz 30 35 civari gece calisiyor. İzsu ya dilekce yazdim. Asi camuru istedim. Asi camuru gelince yeniden isletmeye alicam.
 
Personel sayısı çok değilmiş. Tesisi tam kafamda canlandıramadığım için fazla birşey söyleyemem. İşletmeye alınca umarım düzene girer. Kolay gelsin.
 
A.A.T. Akis Semasi.JPG @Fatih Çoban
Teşekkürler Fatih Bey. Bende düzene girmesini umuyorum. Ekte atıksu akış şemam var. Basit bir sistem aslında.
 
10 m3/gün kapasiteli arıtma 100 kişi için çok küçük, 10 m3 max 50 kişiyi kaldırabilir. KOI si 1000 çıkan evsel atıksu hiç görmedim, kaçak giriş olması muhtemel. Mutfakta kullanılacak dezenfektan ve deterjanları arıtmayı olumsuz etkilemesi muhtemel. Bir keresinde tesisimizde her şey olması gerektiği gibiyken sürekli problem çıkıyordu, meğer yüksek miktarsa klor girişi oluyormuş temizlikten ötürü.
 
@İbrahim Uysal
Bizde şüphelendik yetmiyor mu acaba diye ama hesaplamaları tekrar yaptık yetiyor. Zaten proje onay dosyasında da 10m3 yazıyor.
 
kişi başı su tüketimini ben genelde 200 lt/kişi.gün alıyorum. 100 kişiden hesaplanırsa arıtma tesisi kapasitesi 20 m3 olması lazım. bence :)
 
@Yasemin Karadiş

Yasemin Hanım , akım şemasına bakınca sisteminizin kesikli olması gerektiği görülüyor. Sizde öylemi kullanıyorsunuz, yoksa akış sürekli mi ?

Kesikli sistemde; bekletme havuzundan belli bir süre su alacak, daha sonra havuzdan su alma duracak havalandırma belli bir süre çalışacak, daha sonra havalandırmada duracak aktif bakterilerin çökmesi beklenecek, sonrasında ise belli bir süre aktif çamur çökme yüksekliğinin üstündeki bir pompadan atıksu deşarjı yapılacak. Bu sistemin efektif uygulanması için atıksu bekletme havuzunuzun yeterli büyüklükte(atıksuyun taşmaması için) olması ve ayrıca havalandırma havuzu deşarjı içinde pompa gerekmekte. Umarım yazdıklarım anlaşılmıştır :)
 
Üst