• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Paket arıtmada çamur çekimi

sagol2535

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Kasım 2017
Firma
dhmi
150 metreküp/gün arıtma yapan evsel paket arıtma tesisinde çamur çekimi yapacağım. arıtmada terfi, dengeleme ve biyolojik arıtma havuzu var. biyolojik havuzun sonunda ise kçükü bir havuz daha var (çamur haznesi sanırım) biyolojik arıtımdan yaklaşık 4 yıldır çamur çekilmemiş ve ben yeni başladığım bu işte çamur çekmeyi düşünüyorum. pompayı biyolojik havuzun dibine indirip yandaki küçük havuza mı çekim yapmalıyım yoksa direk çamuru dışarı mı vermeliyim? 2) biyolojik havuzun yanında bulunan bana göre çamur haznesi olan kısımdan mı çamır çekip dışarıya (çamur kurutma alanı) mı vermeliyim? bilemedim. ayrıca kaç metreküp çekmeliyim? imhoff hunisi var ama etüv filan yok
 
Paket arıtmada türüne değişebilen bir şey bu. Sana göre çamur haznesi olan kısım ön çöktürme ya da dengeleme haznesi olabilir. Paket arıtma uzun havalandırmalı mı yoksa ardışık kesikli sistem mi ?
 
ardışık kesikli

paket arıtma dizaynımız; terfi (ön çöktürme)--dengeleme--havalandırma (havalandırma ve çöktürme aynı tankta)...bunun bitişiğinde ise çamur haznesi bulunuyor. sistemde havalandırmadan çamur haznesine aktarılmayı sağlayan çamur pompa hortumları var. hazneden de çamur kurutma yatağına giden pompa hortumları var. acaba havalandırmanın tabanından direk çamur kurutma yatağına pompayı bağlasam daha sağlıklı bir sonuç almaz mıyım?
 
sistemden çamur çekmeden önce prosesi çok iyi öğrenmeniz daha uygun olacaktır. yapacağınız bir hata sıkıntı oluşturabilir. bu yüzden akım şemasını paylaşırsanız yardımcı olabiliriz ;)

@sagol2535

4 yıldır sistemden çamur çekilmemiş bir AKR'den çamur çekimi zor işlem olabilir. Çünkü birikmiş bir çamur yoğunluğu dipte bulunmaktadır. Benim tavsiyem bir dalgıç pompa ile en dipteki çamuru alın. Daha sonra proseste bulunan çamur pompaları ile çamuru azaltmaya çalışın. ancak dikkat etmeniz gereken bir husus belli bir çamur yoğunluğu havalandırmada bırakın ;)
 
@sagol2535

Direkt olarak çamur haznesi bölümünden alım yapamıyor musunuz ? Aslında bu işlemi havalandırma tabanından yapabilirsiniz fakat ben sağlıklı olmayacağını düşünüyorum. Ayrıca kendi sisteminiz biyolojik arıtma olduğu için dengesini bozabilir su değerlerini de olumsuz yönde etkileyebilirsiniz. Değerlerini düzenli olarak kontrol edebilecekseniz deneyin ama siz bilirsiniz.
 
Şemaya göre direk çamur haznesinden alabilir ya da kurutulduktan sonra da alabilirsiniz. Bence Havalandırmayı karıştırmayın. Eğer sonuçlarınız da kötü çıkıyorsa arıtmaya bakım yapacağınızı il çevreye bildirin ve komple sistemi temizleyip baştan çalıştırın bence. Sizin direk havalandırmadan almak isteme sebebiniz çamur pompasının arızalı olmasından dolayı mı ?
 
@sagol2535

bu prosese göre sizi çok fazla zorlamayacak bir çekim olacağından eminim. bir önceki yorumumu dikkate alarak çamur çekimini yapmanızı öneririm...
Kolay gelsin...
 
Soruyu tam olarak hangi başlıkta belirtmem gerekir emin olamadım ve burayı seçtim. Muğla bölgesinde çıkış suyu bahçe sulamasında kullanılan bir paket arıtma tesisi için atıksu konulu çevre izin sürecinde çamur bertarafına dair resmi belge olarak sisteme ne yüklemem gerekiyor. Arıtmadan çıkan çamur sulu olduğu için kimse almak istemiyor arkadaşlar bu konuyu nasıl aştınız tecrübeli olanlar varsa şimdiden teşekkürler.
 
Yıl içerisinde çektiğimiz çamuru kuruttuk. Yaklaşık 20-25 kg ağırlığında olacak şekilde çuvallara doldurup; atık firmalarına elden teslim ettik. Kanıt olarak MOTAT üzerinden 50kg altı talebi açabiliyorsunuz. Ama anahtar nokta kurutabilmeniz. Zaten kapasite düşükse, çamur da cidden az çıkacaktır.
 
Çamur cidden az çıkıyor ama geniş zamanda değerlendirildiğinde biriktirerek bu yolu uygulayabilirim. Ancak şuan kısa zaman da evrak yüklemem gereken tesisler var.
 
Şafak Bey daha önce bu konuda tecrübem olmadı o nedenle; vidanjör çekimi sırasında %50 oranını nasıl sağlayabilirim. Sağladıktan sonra arıtma tesisi ya da bi bertaraf tesisine teslim edebilir miyim. İzin yenileme sürecinde sisteme çamur bertaraf yöntemi hakkında belge yüklemek açısından. Teşekkürler
 
tesisin büyük bir tesis değil. o yüzden çektirmeden önce bir imhoff ölçümü yap. bunun için illaki imhoff hunisi de gerekmez. 5 lt lik şeffaf pet şişeye havalandırmdan blower çalışırken al suyu 20-30 dk sonra dipte çamur üstte duru su birikmiş olmalı. aksi bir görüntü varsa sıkıntı vardır. üstte çamur varsa ölü bakteri veya azot sorunu vardır. tam çökme olmuyorsa bakterin genç veya ipliksi vardır. burayı geçiyorum. 30 dk sonra aldığın örneğin yarısından fazlası çamursa çamur uzaklaştırman gerekir. aksi halde hem blowerın sağladığı hava yetersiz kalacak hem besin yetersiz kalacak ve bakteri ölümleri olacaktır. ideali aldığın numunenin 2/5 lik kısmının çamur olmasıdır. 1 vidanjör çektikten sonra tekrar blower çalışırken ölçüm yap. hala yarıdan fazlaysa tekrar çektir. tamamen deneme yanılma olacak. çektirirken muhakkak blower çalışsın aksi halde vidanjör yüzeyden alırsa hep suyu çeker dipten alırsa bu sefer hep iyi kalite bakteriyi alır. biz çevre izninde bu tip tesislerde vidanjör ile merkezi atık su arıtma tesislerine götürülüyor ve oradaki çamur susuzlaştırma ünitelerinde bertaraf ediliyor diyoruz. belge olarak da vidanjör döküm fişini yüklüyoruz. fatura değil buna dikkat et döküm fişi belediyeden vidanjör firmaları her döktüğünde alır. işlem bu kadardır.;)
 
arkadaşlar merhaba,
Paket arıtma ünitesi olan bir gıda firmamız var. 200 lt/gün sulu çamur oluşmakta arıtmayı yapan firma vidanjör ile belediyenin alabileceğini iletti ama belediye endüstriyel atıksu alamayız dedi. arıtma firması analiz yaptırıp verebileceğimizi ısrarla söylüyor ama belediyeye biz mi anlatamıyoruz bilemedim. bu konuda hakkında nasıl bir yol izlemeliyim yardım ederseniz sevinirim.
 
Gülşah AlbayrakArıtmayı yapan firma malını satmak için size öyle demiş. Tamam o zaman buyrun gelin anlaşmamızı yapın derseniz geri vites yapacaklardır. Belediye almıyorum derse zorla mı vereceksiniz? Sizi kandırmışlar. Arıtmadan çıkan çamur tehlikeli atıktır ve belediye almak zorunda değil. Lisanslı bertaraf firmalarına verebilirsiniz ama önce suyunu alsanız işinize gelir. Sulu olduğu için çok ağır gelir.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üst