• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Paket Atıksu Arıtma Tesisi (Boyar Madde İçeren)

erknslli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Temmuz 2018
Firma
Bilim Mühendislik
Merhaba boyar madde içeren bir endüstriyel tesis için paket arıtma yapılması gerekiyor. Bunun için daha önce çalışma yapmış arkadaşlarımız varsa örnek bir proje iletme şansı var mıdır acaba ? Akımşeması atıksu, özellikleri ve deşarj özellikleri ektedir. Deşarj, denize derin deşarj şeklinde olacak.

Klasik Paket arıtma tesisi havalandırmalı çöktürme tankı yeterli olmayacaktır diye düşünmekteyim. Öncesinde koagülasyon ve flokülasyon için ayrı bir tank gereklidir diye düşünüyorum. Bilgisi olan veya örnek proje olan arkadaşlarımız varsa yardım edebilirse çok sevinirim iyi çalışmalar.

Atıksu Debisi 75 m3/gün
Tesis günde 16 saat çalışacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.png
    Adsız.png
    68.1 KB · Görüntüleme: 26
  • AKIM ŞEMASI.docx
    50 KB · Görüntüleme: 30
  • DEŞARJ STANDARTLARI.xlsx
    11 KB · Görüntüleme: 16
Ayrıca atıksuyunuz kimyasal + biyolojik bir sistemde rahatça arıtılabilir. Hatta sadece o dediğiniz klasik sistemle de arıtılabilir. Yani sadece biyolojik arıtmada işinizi görebilir. Çünkü yağ gres analizin deşarj standartlarının aldtında. Ama sonuçta end. atıksu olduğu için her ihtimale karşı biyolojik önüne koagülasyon+ flokülasyon + çöktürme seti eklenebilir. Ama borulama gerektiğinde kimyasal artıma by-pass edilecek şekilde düzenlenmelidir. Bu sadece gereksiz enerji sarfiyatından gereksiz kimyasal kullanımından tasarruf edilmiş olur.
 
Öncelikle soru çok güzel sorulmuş. Ekler, proses özeti ve şema için tebrik ederim.

BOİ5/KOİ oranı 0,35 seviyesinde. Biraz düşük. Biyolojik arıtmaya ek olarak kimyasal arıtma düşünmek lazım. Ancak hangi kimyasal arıtma en uygundur anlamak için laboratuvar şartlarında denemeler yapılmalı. Kullanılan boyar maddeler su ile etkileşime giriyorsa koagülasyon flokasyon ile giderilemeyebilir.

Kaplama ünitesindeki kimyasal atıklarını arıtma tesisine vermemelisiniz. Birkaç kimyasala baktım biyolojik sistem için öldürücü olacaklardır. Tekstil fabrikalarında RAM ve boyama ünitelerinin atık suları arıtma tesisine rahatça verilirken, sizdeki kaplama ünitesi gibi ünitelerde kullanılan zararlı olabilecek kimyasallar ise ayrı toplanır ve lisanslı bertaraf firmalarına verilir. Siz de öyle yapabilirsiniz. Kimya mühendisi iş arkadaşıma da danıştım; kaplama ünitesinde kullanılan bazı kimyasallar biyolojik arıtma için hoşunuza gitmeyecek sonuçlara sebep olabilir. Sarfiyat miktarını bilmiyoruz. BOİ5/KOİ oranın bu kadar düşük olmasına o kimyasallar sebep olmuş olabilir.
 
Son düzenleme:
Üst