• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Paket atıksu arıtma tesisi

Berfu Çelik

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ekim 2017
Firma
-
Herkese merhabalar,

Okuldaki projem gereği 1200 kişinin atıksuyunu arıtabilecek bir paket evsel atıksu arıtma tesisi tasarlamam gerekiyor.
Bu konuda inceleyebileceğim kaynak ya da proje önerisi olan varsa yardımcı olursa çok memnun olurum.

Eğer elinizde bir kaynak yoksa da tasarıma nasıl başlamalıyım, paket aat de normal aat tasarımından asıl fark biyolojik arıtım tasarımının farklı olması mı? Diğer ünite tasarım prensiplerini debiye göre ölçeği küçültüp uygulasam başarılı bir sonuç alır mıyım?

Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Çevre Mühendisliğinde Temel İşlemler ve Süreçleri Reynolds kitabına baka bilirsin orada tüm proseslerin tasarlanması ve tasarım kriterleri yazıyor yardımcı olabilecek bir kitap
 
Şimdi şöyle yapalım. İlk aşamada nelerin belirlenmesi yada kabul edilmesi gerektiğine bir bakalım. Bu tasarımı yapabilmemiz için gerekli şeyler;

- 1200 kişilik atıksu AAT sinin debisi ne ? Bu standart kabuller yardımı ile çıkar zaten 90-150 lt/kişi*gün olarak seçilebilir. Oradan Debiyi buluruz.
- Atıksu kirlilik yükü kabulü. BOİ kaç ? KOİ kaç ? TN ? TP? . Bunları da standart bir evsel atıksu kirlilikleri ne ise onu seçebilirsiniz.
- Deşarj stantları neler ? Alıcı ortama mı ? Dereye mi ? Kanala mı ? Ödev olduğu için hocanızla görüşüp gerçek deşarj standartları seçebilirsiniz .
- 10 torba çimento :D ( audhgauıdha )

Bunlar tasarım olarak olmazsa olmazlar. Bunları bulduktan sonra kirlik yüklerinizi deşarj standartlarınız ile karşılaştırıp neleri arıtmanız gerektiği bulacaksınız.

Sadece karbon mu yoksa karbon + Amonyum/Amonyak azotu mu ? Siz gerekli şartları sağlayın. Bir sonraki adıma geçelim. Zaten gerisi doğru kaynaktan alınmış formüllere verilerimizi koyup havalandırma + çökeltim havuzunu boyutlandırmak kalıyor.
 
Kubilay Bey Merhaba,

Cevabınız için teşekkür ederim. Normal bir AAT tasarlamak için ilk yapmamız gereken prosedürlerle aynı sanırım, bu kısmı ben de bu şekilde tahmin etmiştim. Ama belirtmeyi unutmuşum çok teşekkür ederim hatırlattığınız için, deşarj suyunu içerideki tesiste sulama suyu olarak kullanacağız.
Bahsettiğiniz hesaplamalarda debi hesabını dediğiniz şekilde yaptım ama sulama suyu olarak değerlendireceğim için karbon ve azot giderimi yapmam gerektiğini düşündüm.

Formüllere verilerimizi koymak kalıyor demişsiniz. Bu durumda şunu mu anlamalıyım, paket aat tasarımının proses hesapları olarak aslında normal büyük ölçekli kentsel aatden çok bir farklı yok mu? Aynı formüllerle tasarım yapabilir miyim? Özellikle göz önünde bulundurmamı tavsiye ettiğiniz kritik bir nokta var mı? Ya da bahsettiğiniz "doğru kaynak" için önerileriniz neler?

Detaylı cevabınız ve samimi yaklaşımınızdan dolayı çok teşekkür ederim.
İyi çalışmalar diliyorum.
 
AAT boyutlandırması ile aynı bu çıkan suyu sulama suyu olarak kullana bilmeniz için normal AAT çıkışı ek olarak kimyasal bir proses uygulamanız gerekir bunun sebebi ise evsel bir atık suyun içerisindeki temizlik ürünlerinde kaynaklana orto fosfota gidermek için kalsiyum karbonat ile çöktürme yapmanız gerekecek onun haricinde bir kirletici kalmaz
 
@Ömer Ensar Kovar Ömer Bey Merhaba,
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Bunun için son çökeltme tankına kalsiyum karbonat dozlaması yapıp ve sonrasında da klor ile dezenfeksiyon yapılıp sulama için çıkış suyunu bir depoda toplasam uygun olur mu o halde?
İyi çalışmalar diliyorum, tekrar teşekkürler.
 
tabiki formüller aynı Paket AAT denmesinin sebebi havuzlar arası mesafe yok havuzlar bitişik ergenomik ( anlamını biliyorum ) yani bir tırın kasasını düşünün adamlar o buyutlarda arıtma tesisi tasarlıyorlar havuzlar bitişik bununda adına paket AAT diyor mevzu bu
 
Doğru kaynak ATV 131-E yada metcalf&eddy buradan tüm detaylara ulaşabilirsiniz zaten sadece biyolojik havalandırma havuzu ve çökeltim havuzu tasarlayacaksın anladığım kadarı ile yardımcı oluruz. Siz verilerinizi paylaşın
 
Projenin oluşturulması konusunda farklı bir yaklaşım daha önerebilirim. 1200 kişilik atıksuyun arıtılması için iki adet 600 kişilik SBR mantığında çalışacak paket arıtma da kullanabilirsin. Böylelikle alan tasarrufu da sağlarsın. Bir diğer nokta, arıtılmış suyu sulama suyu olarak kullanmak istediğinizi belirtmişsiniz. Zirai sulamamı yapılacak yoksa bahçe sulaması mı ? Eğer zirai sulama yapılacaksa bu noktada Teknik Usuller Tebliğini incelemen gerek. Her bir zirai ürün için farklı su kalite parametreleri mevcut. Ayrıca deşarj parametrelerine göre de uygun filtrasyon sistemi tasarlaman gerekecek.
 
Levent Bey Merhaba,
Farklı bir perspektif oluşturduğunuz için teşekkür ederim. SBR tasarımı benim de seçeneklerim arasındaydı. Uzun havalandırma, SBR, MBR ve biodiskler arasında kalmıştım. 600 kişilik olma sebebi tam olarak nedir?
Arıtılan su oturum alanındaki tesisin bahçe sulaması için kullanılacak zirai herhangi bir amaç yok. Klor ve Ömer Bey'in bahsettiği gibi kalsiyum karbonat dozlaması yaparak deşarjım yeterli olur mu?

İlginiz için teşekkürler.
 
Merhabalar arkadaşlar paket arıtma tesisi lazım bize ikinci el, yardımcı olacak varsa yazabilir mi , tşkrler
 
Merhabalar Sümeyye hanım;

nasıl bir su arıtacaksınız. Detayları '' mcyaritma@outlook.com '' adresine yazarsanız yardımcı olabilirim.
[automerge]1589908835[/automerge]
iletişim için 0553 234 47 79 abdulmenaf başkaya
 
Üst