• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Paket biyolojik atıksu arıtma tesisi işletilmesi

O

oseflek

Merhaba.
Şantiyemiz içerisinde 150 kişilik ve 500 kişilik olmak üzere iki adet evsel nitelikli atıksu arıtma tesisi var. bunların işletilmesi ile ilgili tecrübeleri olanlar varmıdır?
Bir çevre müh. olarak çalıştığım yerde atıksu arıtma tesisinde sorun olması sinirlerimi bozuyor. ayrıca arıtma tesisini kuran firma deşarj izni almamış o yüzden deşarj limitlerini tutturmam lazım. ancak şimdilik koi,boi değeri olarak limitleri üzerindeyim.
Arıtma tesisini tamamen boşaltıp yeni bakteri kültürü satın alıp aşılama yaparak işe en baştan başlamayı düşünüyorum.
Deşarj limitlerine ulaşmak için ne gibi oynamalar ya da müdahaleler yapabilirim?
Günlük bakımları nasıl yapmalıyım?
 
@EG08 sayın meslektaşım;
AKM sorunu için bir şey dememiştim, orada bakteriler ölüyor deyince direk aklıma gelen örneği paylaştım. nacizane tavsiyem; projesini şuan bilmediğim bir AAT üzerinden konuşacağım özür dilerim ama, ilk dengeleme havuzu ya da bölümlü havuzlarım küçük olabilir. bölmeli olması her zaman iyidir ancak buraya gelen ham su evsel nitelikli olduğundan çamur yükü havuzda birleşir ve bütünlülük özelliği gösterir. sisteme ham atıksuyu alan dalgıç pompanızda en son havuzdadır büyük ihtimal. asıl problem buradan kaynaklı diye düşünüyorum. çünkü, ilk yada son havuz olması arasında paket AAT lerde pek fark yok; çamur gün gün dipte çoğalmakta ve ciddi seviyede sağlam bir tabaka oluşturmakta. çok gözlü (dinlendirmeli) bir fiziksel AATler gibi sürekli göz önünde olan ve düzenli periyotlarla müdahale yapılan havuzlar olmuyor genelde paket sistem havuzları. denemediyseniz eğer şunu deneyin derim; vidanjör ile dengelemenin tüm çamurlarını aldırın, mümkünse havuzları yıkayın. dalgıç pompa şu anda biriken çamura ya çok yakın ya da içine gömülmek üzere olabilir. pompayı yükseltin. havuzları yıkamasanız dahi pompayı yükseltmeniz sonucunda akm de bir kaç günde verimlilik gözleyeceksiniz. nacizane tavsiyem yanlış anlamayın. kolay gelsin.

bu arada köpüklenme konusunda tam teknik bilgi hakimiyetim yok, sadece evsel nitelikli su dışında ham su yükü de malum var. havuza önerdiğim müdahale yapıldığında geçiçi olarak köpüklenme gidecektir ancak evsel dışında temiz su yüklemesi olan suyun içeriğini incelerseniz çözüm bulabilirsiniz diye düşünüyorum.
 
Sayın @E.Kaya,

Verdiğiniz cevaptan dolayı çok teşekkür ederim. Benim de aklımda olan tek konu ön dengelemenin temizlenmesiydi. Dalgıç pompayla seviye oynamalarını yeri gelince yapıyoruz. Ancak ilimizdeki vidanjörlerin hortumları kısa olduğu için çektiremiyoruz. Temizlenmesi işlemi de biraz riskli olduğu için ekipman araştırması yapıyorum. Adam sokmadan havuzları temizleme şansımız var mıdır?
 
bu konuda sahada inceleme yapılmadan bir şey diyemem. çünkü bu tür problemlere işletmelerde rastlayıp, çözüm bulup, sonunda inceleme yapıyoruz. kişisel olarak sorumluluk aldığım bir AAT olmadı böyle müdahale edebileceğim. burada çalışan güvenliği de devreye giriyor. tecrübesi olan arkadaşlar bu konuda cevap yazarsa bende takip ederim. ancak vidanjör bir şekilde temin edilebilir. vidanjör en sağlıklı yöntem bence. bu konuda ısrarcı olun derim.
 
Bu ön dengeleme havuzları yerin min 6-8 m altında olduğu için vidanjör yetersiz kalmakta. Ayrıca çökelmiş ve katılaşmış parçaları da ortadan kaldırma konusunda vidajörler yetersiz olduğu için bu yöntem istenilen performansı vermeyecektir. @E.Kaya nın da belirttiği gibi kanalizasyon temizliği konusunda tecrübeli bir arkadaş varsa onun görüşlerini almak en doğrusu olacaktır.
 
arkadaşlar merhaba. yeni işletmeye alınan paket arıtma sisteminde tam arıtma verimi ortalama nekadar sürede sağlanır. bakterinin sisteme tam olarak uyum sağması nekadra zaman alır.
 
@hülyaçevre benim yaklaşık 5 ay gibi bi süremi aldı tabi debiniz az ise bu süre dahada kısa olabilir.
 
@hülyaçevre o zaman hiçbir mekanik sıkıntınız yoksa daha kısa bir sürede sonuç alırsınız.daha hızlı sonuç almak isterseniz başka arıtmadan da atıksu alıp aşılama yapabilirsiniz.
 
100 kişilik bir konuta paket arıtma sistemi koymak istersek Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğünden bir proje onay veya çevre izni almak gerekir mi ? Veya herhangi bir yerden onay izin alınıyor mu?
 
@hülyaçevre projenin fotoğrafı varsa atabilirmisiniz daha kolay yardımcı olurum.
 
@ahmet2172 proje denüz hayata geçirilmedi. Özetle bahsedeyim size. kamp alanı için paket arıtma sisteminin kurulması isteniyor. fakat sistem sadece yaz döneminde 4 ay çalıştırılacak. kış döneminde ise sistemi kapatmamız gerecek. sadece 4 ay için paket arıtma sistemi kurmak bana pek mantıklı gelmiyor. çünkü sistem tam rejime girmeye başladığında sistemi devre dışı bırakmam gerekecek.
 
Hülya hanım paket arıtma tesisi tasarımınıza bağlı olarak,çamur çekme ve geri devir oranları ile havalandırma süresini doğru ayarlamak şartıyla gerekmesi halinde aşı aktif çamur kullanarak 1-1,5 ayda tesisi devreye alabilirsiniz. Burada sitenin doluluk oranı önemli, yeterli miktarda atıksu oluşmuyorsa tesisi devreye almanız zorlaşır.
 
@Selma Akdoğan peki çamurun oluşmssı bu kadar kısa mı sürüyor normal arıtmalar için soruyorum örnepin debisi 500 m3 olan bi tesis içn
 
Böyle kısa dönemler için hazır bakteri kültürü almanızı tavsiye ederim. Piyasada atıksu arıtımı için özel hazırlanmış bakteri karışımları mevcut. Hem daha kısa sürede devreye alırsınız hem de daha temiz iş olur.
 
10_15 günde sistem atık su gelmesi durumunda düzene giriyor. Paket atık su arıtma tesisleri genellikle kesikli sistemlerdir. Faal olan bir biyolojik atık su arıtma tesisinden aktif çamur aşılayarak veya hazır bakteri kültürü alarak bu süreci kısaltabilirsiniz
 
Üst