• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Peynir altı suyu arıtımı

orhannbjk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ağustos 2012
Arkadaşlar bir peynir fabrikası tarafından peyniraltı suyu arıtma tesisime verilmek isteniyor.Tesise verilmeden önce firma nasıl bir işlem uygulayıp peyniraltı suyunda arıtma gerçekleştirebilir.Kaçak olarak tesise verilirse ne gibi sorunlar oluşabilir???
 
peynir altı suyu duyduğum kadarıyla ileri arıtma ile aşılabilen bir durum. Danışmanlığını yaptığımız bir tesiste (süt fab.) biyolojik atık su arıtma tesisi var ancak proesesten çıkan peynir altı suları buraya verilmiyor. ortamdaki mikrobiyal yaşamı etklediğini ve arıtmanın verimini düşürdüğünü biliyorum.
 
Burda ki işletmeler küçük ölçekli, dolayısıyla herhangi bir arıtma tesisleri yok.Çevremizde ileri arıtım yapan bir tesiste yok.Bölgede tek arıtma tesisi ilçemizde mevcut.
 
Belediyede görev yapıyorum.İleri arıtma gerçekten ciddi yatırım gerektiren sistemler farkındayım.Ülkemizde arıtmalara yeni yeni önem verildiği için sıkıntılar çok malesef. Şöyle bir durum çıkıyor ortaya peyniraltı suyu tesise alınsa tesisi mahvedecek, doğrudan deşarj yapılsa çevre kirliliği oluşacak.Tek çözüm firmaya arıtma tesisi kurdurmak.Tez için teşekkür ederim....
 
benim çalıştığım organize sanayide süt tesisleri var, peyniraltı sularının kirlilik değerleri çok yüksek. Bunların toplanıp peyniraltı suyu işleyen tesislere verilmesi en uygun çözüm. Eğer bunlar arıtmaya verilirse sadece biyolojik arıtımla başa çıkamazsınız.
 
yukarıda arkadaşlarında bahsettiği gibi peynir altı suyu kesinlikle arıtma tesisine gelmemesi gerekmektedir. peynir altı suyu ayrı toplanarak bu suları ayrıca değerlendirilmelidir. bu suları işleyerek toz haline getiriğp değerlendiren firmalara verilmesi gerekmektedir. bir nevi geri dönüşüm firması gibi düşünebilirsiniz. çalışmakta olduğum firma yaklaşık olarak 20 ye yakın süt ürünleri üretimi yapan firmalara arıtma kurmuş ve bende bu projelerin bir kaçında bulundum..tüm firmalar belirtmiş olduğumuz gibi ayrı bir şekilde toplayarak değerlendirmekteler. yoksa klasik kimyasal + biyolojik sistem ile arıtılmasının mümkünatı yoktur. arıtma tesisine gelmesi durumunda biyolojik sisteminize toksik etki yaratacak ve sistemin verimli çalışmasını engelleyecektir.
 
peynir altı suyunu arıtma tesisine veremezsiniz. Bu tür atıksuları tutanaklar karşılığında çevre il müdürlüklerine sunulmak üzere alan yerler var onlar kendileri değerlendirip yan ürünlere çevrimini sağlıyorlar firmalarda bu sorumluluğunu böylece yerine getirmiş oluyor.
 
Peynir altı suyu arıtma tesisine verilemez, hem proje dosyasında veriliyor gibi gösterseniz onaylayan birim izin vermez hem de, arkadaşların dediği gibi değerli bir üründür ne arıtmayı zorlamaya değer ne, kötü bir çıkış suyu elde etmeye, ne de değerli bir ürünü hiç etmeye.
Süt işleyen firmalar bu peynir altı sularını alıyorlar, Astosan diye bir firma bildiğim, yardımcı olurlar diye düşünüyorum.

Kolay Gelsin,
 
Genel olarak süt tozu üretiyorlar. Direk süt pastorize edip satan firmalar bu işe pek girmiyorlar. Yukarıda da anlatıldığı üzere direk peynir altı suyunu hammadde olarak kullanan tesisler var. Ancak bu tesislerde zaman zaman mesafe ve bölge yada mevsim şartları itibariyle artan süt girdisi yüzünden bunları almaya pek yanaşmıyor. Peynir altı suyundan süt tozu vs.. eldesi de girdi ve üretilen mamul bakımından değişse de ilk yatırım ve işletme masrafları yüksek tesisler. Her bölgede rahatlıkla bulunmuyor o yüzden
 
Ben Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Peyniraltı suyunun efektif mikroorganizmalar kullanılarak arıtılması hakkında bir laboratuvar çalışması yapacağım bitirme tezim olarak. Laboratuvar çalışmasına henüz başlamadık, benim bu arada literatür araştırması yapmam gerekiyor. Peyniraltı suyunun normalde nasıl arıtıldığı ya da efektif mikroorganizmalarla ilgili benim bitirme tezimin literatür kısmına yardımcı olabilecek bir tez var mı acaba elinizde. Mühendis abilerimden ablalarımdan isteyeyim yardımcı olurlar dedim :)
 
Merhaba,
Ekte yer alan makalede metanojenik bakteriler kullanılarak bir araştırma yapılmış. Yardımcı olabilir.
Birçok makale inceleyip laboratuvar şartlarında uygulayabileceğiniz türü belirlemeniz önemli, ki danışmanınız da size yardımcı olacaktır bu konuda.
İyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • PEYNİRALTI SUYU ARITIMI-BİYOGAZ.pdf
    191.8 KB · Görüntüleme: 304
  • METAN ÜRETEN MİKROORGANİZMALAR.pdf
    296 KB · Görüntüleme: 181
Merhaba;

Peynir altı suyu oldukça asidik (pH:5 civarlarında) ve KOI si 50000 mg/l ile 60000 mg/l olan tehlikelili bir atıksudur.
Biyolojik olarak arıtımı tabi ki mümkün. Tabi klasik aerobik arıtma tesisi bu işi çözmez. Anaerobik arıtma tesisi gerekmektedir. uygun HRT şartlarında KOI değeri 5000 mg/l seviyelerine düşürülüp ardından aerobik sistem ile KOI 1000 mg/l den daha düşük seviyelere düşürülebilmektedir. Laboratuvar şartlarında peynir altı suyunu 3 ay kadar çalıştım sanıldığı gibi arıtılmayan bir atık su değildir.
Peynir altı suyunu süt tozuna dönüştüren firmalar mevcuttur ve bu atıksuyun süt tozu olarak tekrar kullanımı tabi ki çok daha iyidir. ancak bu süt tozu firmaları da peynir altı suyu kadar KOI değeri yüksek atıksu oluşturmaktadır.

Genellikle yatırımcı firmalar ilk yatırım maliyeti yüksek olacağından bu anaerobik arıtımı tercih etmemektedir. Bu niteklikte bir atık suyu arıtabilmek için HRT, sıcaklık ve Alkalinite oldukça önemlidir. Bu durum Anaerobik havuzların hacimlerini büyütüyor, ısıtma maliyeti çıkarıyor ve alkalinite ihtiyacı için de kimyasal gerektiriyor. Anaerobik reaktör adaptasyon aşamasını atlattıktan sonra Alkalinite ihtiyacı ortadan kalkıyor çünkü ihtiyacı olduğu alkaliniteyi kendisi üretiyor.

Burada oluşan biyogaz da tesisi ısıtmak için kullanılabilmektedir.
 
Arkadaşlar Merhaba... Çevre danışmanlık faaliyetini yürüttüğüm bir firmamda peynir altı sularını ayrı toplamak için çalışma başlattık fakat ANKARA'da peynir altı suyunu teslim edebileceğim bir firma aramaktayım. Sizlerin bildiği Ankara'da yada bölge şehirlerde peynir altı suyunu alabilecek firma söyleyebilir misiniz?
Yardımlarınız İçin Teşekkür ederim...
 
@Dgnklc25
Firma ile görüştüm ve günlük 10 ton peynir altı suyu gerekiyormuş. bizim o kadar çıkıyor ama uzak olduğu için firma çok sıcak bakmadı.
Daha yakın olabilecek ANKARA firması önerebilirseniz çok sevinirim.
önerdiğiniz firma için ayrıca teşekkür ederim..
 
Üst