• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Pik dökümü yapan tesiste açığa çıkan curuf atık kodu belirlenmesi çalışması

Batuhan Aşcı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Haziran 2012
Şehir
Ankara
Firma
Çınar Mühendislik
Pik döküm ve Sfero döküm yapan bir tesisim var. Bu tesiste proses sonucunda curuf meydana geliyor. Atık kodunu 10 09 03 (ocak curufları) (10 09 demi döküm işlemlerinden kaynaklanan atıklar)olarak belirledim. pik döküm konusunda fazla bilgi sahibi değilim. Sizce kod doğru mu? Pik döküm 10 08 demir dışı ısıl metalurjisinden kaynaklanan atıklara yada başka bir gruba girer mi?
 
Merhaba Batuhan Bey,

Bu tarz döküm teknolojileri ve endüstrisi hakkında pek fazla bilgiye sahip değilim ancak döküm işlemi demir metali olarak yapılıyorsa 10 09'lu kodlara bakmak en doğrusu hatta tanım itibariyle 10 09 03 kodu atığı birebir karşılamakta. Yönetmelikte sektör ve atığın tanımı verilmişse başka bir kod aramanıza gerek yok diye düşünüyorum.
 
@Oğuz DEDEHAYIR
Merhaba Oğuz Bey;
Sanırım süreko da görevlisiniz. Tesisiniz bu tür atıkları alıyor mu? Analiz yaptırmamız gerekiyor mu?
 
Merhaba Batuhan Bey,

Süreko'da görevliyim ancak atık koduna baktığımızda hem Süreko'nun GFB'si içinde bulunan atık kodları içerisinde mevcut bir kod değil, hem de bağlı bulunduğumuz Çimentaş Grubu'na ait ve diğer tüm çimento firmalarının ek yakıt ya da alternatif hammadde kabul listesinde olan bir kod değil. 10 09 03 kodu esasen teste tabi tutulmadan tehlikesiz atık sınıfında ama bence bu aşamadan sonra il çevre müdürlüğünden görüş sormanız çok daha doğru olacaktır.

İl Çevre bu atığı tehikesiz olarak kabul edeceklerini yazılı olarak belirttikleri taktirde, EK2 analizi yaptırarak inert çıkması durumunda, ki muhtemelen inert çıkacaktır, bölgenizde bulunan düzenli depolama tesislerine gönderebilirsiniz.

Bu atık türü için konu derinleştikçe benim açımdan belirsizlik artıyor :) Sizi de sonrasında zor durumda bırakmak istemem eğer direkt olarak bu konu hakkında buradan ya da çevrenizden net bir bilgi bulamıyorsanız güvenli tarafta kalmanız adına İl Çevre'ye görüşmenizi öneririm.

Saygılarımla
 
@Özlem Oğuzeş

Teşekkürler Özlem Hanım...

Özlem Hanım'ın bu mesajına istinaden sonu 08'li kodlar bağlı bulunduğum firmanın Alternatif Hammadde listesinde bulunuyor. Kodları bu şekilde revize etmek isteseniz bile ilgili atık kodlarına ait (M) türünde tehlikeli de olabilecek atık kodları da olduğundan 08'li kodundan çıkış yapabilmeniz için Tübitak'ta EK3 analizini yaptırmanız gerekecektir ya da atığı 10 10 07 veya 10 09 07 olarak kabul edip tehlikeli nitelikteymiş gibi değerlendirmek üzere numune mukabilinde alternatif yaratabilirsiniz. Ancak birebir baktığınızda bu kodların atığınızın karşılığı olup olmadığı tartışmaya açık olacaktır.

Son söz her zaman size ait olacak :)

Saygılarımla
 
Üst