• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Piyasaya süren bildirim yükümlülüğü

Mehtap Işık

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2009
Şehir
İzmir
Firma
AREL Müşavirlik
Merhaba Arkadaşlar

Danışmanlığını yapmakta olduğumuz bir firma için il çevre müdürlüğünden gelen yazı da kullanıcı adı ve şifre kullanarak piyasaya süren bildirimi yapmamızı istemişler. Ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliğini(eskisini veyenisini) ve forumdaki yazılanları okudum. Ancak kafama takılan bir iki soru var. Firmanın piyasaya sürdüğü ambalaj 3000 kg altında olduğu için eski yönetmeliğe göre bildirim ve belgelendirme yükümlülüğü yoktu. Yeni yönetmelikte ise
MADDE 36 – (1) Bu Yönetmeliğin;
a) 18 inci maddesi 1/1/2012 tarihinde,
b) Diğer hükümleri ise yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
ifadesi yer alıyor.

Piyasaya sürenlerin belgelendirme yükümlülüğü
MADDE 18 -
(11) Yurt içinde piyasaya sürdüğü ambalajların toplamı yıllık üçbin kilogram ve üçbin kilogramın altında kalan işletmeler, belgeleme yükümlülüğünden muaftır.


Bu durumda sadece piyasaya sürülen ambalaj 3000 kg ve altında ise bildirim yükümlülüğümüz var ancak bu da önümüzde ki sene itibariyle başlıyor. 2012 de 2011 yılına ait bildirim yapacağım.

peki il çevre neden böyle bir şey istiyor? il çevreden ilgili kişilere ulaşamadım bir türlü.
 
Mehtap hanım ambalaj atıkları konusunda bakanlığın yaşadığı en büyük sıkıntılardan bi tanesi piyasaya sürenlerin kayıt altına alınamamış olması.piyasaya sürülen ambajların toplanmasındaki maliyette (kirleten öder prensibi) bu atıkların oluştuğu ambalajları piyasaya sürenlerden karşılanması olduğu için piyasaya sürenlerin sisteme kayıt olmasını özellikle istemekteler. yıllık 3000 kg dan fazla ambalaj piyasa ya sürenlerin belgelendirme yükümlülüğü bundandır.(ödedikleri belgelendirme ücreti toplama maliyetidir diyebiliriz.) 3000 kg dan az olanlardan bildirim yani ne kadar ambalaj piyasaya sürdüklerini belirtmelerini istemektedirler.bu da piyasa ya sürülen ambalaj atığını en doğru şekilde tespit etmek için istenmektedir. Birde şöyle izah edeyim örneğin eski istatistiklere baktığımızda atıyorum bir senede 500 ton kağıt ambalaj piyasaya sürülmüş diyelim bunun %35 i toplanması gerekirken 750 bin ton kağıt toplanmış.yani bakanlıkta kayıtlı piyasaya rsüren sayısı o kadar az ki piyasaya sürülen ambalajdan çok daha fazlası toplanmış.
 
Müjdat bey cevabınız için teşekkür ederim. Ama sanırım ben soruyu doğru soramadım. Yeni yönetmeliğe göre ben bildirimi 2012 yılında yapacağım ama il çevrenin gelen yazısında bildirimi yapıp çıktısını aldıkdıktan sonra il çevreye onaylatmam gerektiği belirtilmiş. anlayamadığım bildirimi şimdi istemeleri. ayrıca ürünlerin tamamı ihraç ediliyor. iç piyasaya ambalaj sürülmüyor yani.
 
bence genel olarak yazılmış bir yazı o zaman.bildirimi şimdi istemelerini bende anlayamadım.
geçici madde 3.1 de 31.12.2011 tarihine kadar eski yönetmelik uygulanacak denilmekte.burda 3000 kg dan az olanlardan bildirimde istenmediği için siz durumu acıklayan bi dilekçe yazın bence..ek olarakta kullanıcı adı ve şifre talep edersiniz olay biter. (bu benim fikrim tabi.en doğru cevap yine il çevrede.) ihracat olayına gelince.bi taraftan da siz ambalajı nerden alıyosanız onlarda ambalaj üreticisi olarak sisteme kayıtlı olacakları ve sizin aldığınız ambalajları sisteme girdikleri için sizden nereye gittiğini öğrenmek amaçlı bildirim yapılması istenir.
 
@mujdat_41

Merhaba müjdat bey aradan uzun bi süre geçmiş ama benimde bugün karşılaştığım bir soru ihraç edilen ambalajlarında belgelendirmesi yapılıyormu acaba bu konuda bilginiz varmı?? teşekkürler
 
Yurt dışına çıkışı olan ambalaj miktarıyla ilgili bildirim yapılıyor fakat stokta olan ya da yurtdışına sürülen ambalajlarda belgelendirme yükümlülüğümüz bulunmamaktadır.
 
@Cansu Bağ
Cansu Hanım ben tam anlayamadım konuyu, yurtdışına ambalaj satanların mı yükümlüğü yok, yoksa ambalajlı ürün satanların mı?
 
Üst