• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Plastik enjeksiyon çevre izni

Uğur Meşeci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Ağustos 2017
Şehir
İzmir
Firma
Envirotek Ekolojik Sistemler San. ve Tic. Ltd. Şti.
Yakın zamanda İSO'nun dile getirdiği; "Plastik enjeksiyon işlemlerinin “Çevre İzni” kapsamı dışında tutulması ancak ekstrüzyon prosesinin kapsam dahilinde değerlendirilmesi doğru değildir. Geri dönüşümle uğraşmayan, ikincil plastik üreten (hazır hammadde ile) firmaların tek bir ekstrüzyon prosesi ile Çevre İzni Kapsamına sokulduğu görülmüştür." diye bir ibare var. Konuyla ilgili detaylı bilgisi olan var mı?
 
4.19 kimyasalların ve ara ürünlerin işlenmesi başlığı altında çevre iznine sokulabiliyor. Bazıları da 4.1.9 temel plastik maddelerin üretildiği tesisler.

Bu konu hakkında zamanın izin şube müdürü ile yaptığım görüşmede, böyle bir protokol var ama kimyasal kullanılıyor mu ne yapılıyor gelen mühendis arkadaş değerlendirir gibi bir yaklaşımı olmuştu. O yüzden çevre izni kapsamında değerlendirilmesi durumunda çok irdelememek gerektiği kanısındayım...
 
4.8 Kapasitesi 25 kg/saat veya üzerindeki doğal ve/veya sentetik reçinelerin ergitildiği tesisler kapsamına alınıbilir mi peki? Veya enjeksiyon makinelerinin kapsama girdiği net bir ek maddesi yok mudur?
 
Merhaba, fabrikamız ek bir şube olarak plastik enjeksiyon firması açacaktır. Yönetmeliği incelediğimde EK-2 listesi "5.3.2 Plastik madde kulanım kapasitesi 25 kg/saat ve daha fazla olan tesisler" kapsamına giriyor gibi görünüyor fakat emin olamadım. Tesiste plastik hammadde kullanımı saatte 25 kg mı geçecek ve plastik enjeksiyon yapılacak. Sizler kapsam dışı mı kaldınız yoksa çevre iznine tabi miydiniz? Konuyla ilgili yardımcı olabilir misiniz?
 
Plastik enjeksiyon yapan tesislerde genelde granülden plastik masa veya sandalye üreten firmalar kapsam dışı olarak değerlendirilir. Herhangi bir emisyon kaynağı, atıksu deşarjı yoksa. Ancak tekstil sektöründe granülden iplik üreten firmalar oluyor ve bunlarda emisyon çıkışı olmaktadır. Bu tür tesisler eğer hammadde kullanımı 25 kg/saat ve üstünde miktar kullanılırsa dediğiniz madde kapsamına girmektedir.
 
Çok teşekkür ederim geri dönüşünüz için. Herhangi bir emisyon çıkışı ya da atıksu deşarjı olmayacak dolayısıyla çevre iznine tabi olmayacağız o zaman.
 
Merhaba, Bu maddenin üst başlığına bakınca kapsamda olup / olmadığınızı daha iyi anlayacaksınız.
"5.3 Cam elyaf, mineral elyaflar veya profil ve tabaka biçimindeki malzemelerin kimyasal tabaka, plastik maddeler veya lastik ile kaplandığı, emprenye edildiği, doyurulduğu ve arkasından kurutulduğu tesisler. "
Bu madde de geçen işlemler için plastik hammadde kullanımı söz konusu ise 25kg/sa sınırını dikkate almanız gerekir. Aksi halde kapsam dışı olarak değerlendirilir.
 
Üst