• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Plastik Geri Dönüşüm

Yasemin Karadiş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Nisan 2009
Firma
SÜREKO ATIK YÖNETİMİ A.Ş.
Merhabalar,
Tehlikesiz atık ve ambalaj atığı geri döünüşüm için başvuruda bulundum ve GFB mi aldım. Nihai lisans için bazı belgeler istenmekte. Bunlar;
1)Emisyon ölçüm raporu
2)Teknik uygunluk raporu (tehlikesiz atık)
3)Geri dönüşüm sonunda elde edilen ürünün standardına ve ürünün satışa uygunluğuna ilişkin izin belgesi

benim burada sormak istediğim
1)Emisyon raporu bizim için gerekli mi? Sonuçta emisyon kaynağımız yok. İl çevre görüş vermesi yeterli olur mu?2)Teknik uygunluk raporu nereden alınmakta. Bazı yerlerde TSE diye okudum ama doğruluk derecesi nedir bilmiyorum.
3)Satışa uygunluk belgesi nedir? bununla ilgli hiç bir şey bilmiyorum.

yardımcı olan arkadaşlarıma şimdiden teşekkürler.
 
ahşap için geri kazanım ürün uygunluk belgesi için il ürün belgelendirme müdürlüğüne başvurmuştuk.

cevabı:

dilekçenizde belirtmiş oldugunuz geri kazanım ürün uygunluk belgesi gibi bir belgelendirme mevcut değildir.

müdürlüğümüzce ürün belgesi verilmektedir. ilgili yazınızda behsi geçen ürüne ait TS EN 13698-1/mart 2006 standardı mevcut olduğundan . ancak bu standarddan marka müracatında bulunabilirsiniz.

Bu cevabı il çevre yeterli buldu...
Plastik için nasıl bir belge isterler bilmiyorum ama bir yol göstermesi mahiyetinde yardımcı olur belki.
 
Geri dönüşüm sonunda elde edilen ürünün standardına ve ürünün satışa uygunluğuna ilişkin izin belgesi evet arkadaşlar bana lazım bu plastik hammadde üretiyoruz plastik geri dönüşüm tesisi bu belge lazım TSE'ye başvuru yapılması gerekiyor sanırım ama bana yapılacak işlemleri yapan birisi anlatması lazım ve ne kadar süremizi alır bu işlem acaba?
 
Teknik uygunluk raporunu danışman firmalarda hazırlayabilir,
Emisyon kaynağınız yoksa eğer, akredite olmuş laboratuvardan emisyon raporu düzenlenemez yazısı alarak çözebilirsiniz,
bilginize arkadaşlar, kolay gelsin
 
Arkadaşlar değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. İzin lisasns şubesinden Yalçın Karaca ile görüştüm. PE granül için Tübitak a gerek Yok TSE den uygunluk raporu almanız yeterli olur dedi. Tübitak ta bu raporu verebiliyor ama gereksiz bir sürü analiz yapıyor ve bunun fatura 3000 tl falan ama Tse sadece bize gerekli olan analizleri yapıyor ve faturası sadece 400 tl. Yanlız bu söylediğim durum sadece plastik granül için geçerli. Diğer ürünler için ne gibi bir prosedür izler bilemiyorum.

@Mustafa Güvenç

analizin çıkması 1 hafta kadar sürüyormuş. tse gebze kimya laboratuvarı yapıyor bu işi. pe pp ps gibi plastik türleri için ayrı standartlar var. 1kg numune ile deney talep formunu dolduruyosunuz parayı yatırdığınıza dair dekontu ekine kouyosunuz. gönderince 1hafta içinde analiz sonuçlanıyor.
 
teşekkür ederim yasemin hanım görüştüm gebze ile dediğiniz gibi numune ve dekont başvuru formu hepsini birden kargo ile gönderip sonucunu alacağız inşallah...
 
ilk olarak ambalaj atığı geri dönüşümü lisans aşamasından bahsedeyim; Üretilen PP ve PE granüllerinden 100 gr örnek alınıp PETKİM e analize gönderiyorsunuz. veya bu işi yapan başka kuruluşa. analiz sonucu sizin satışa uygunluk belgeniz oluyor.

2. ise teknik uygunluk raporu tehlikesiz atıklar için 8 maddelik bir rapor hazırlıyorsunuz. Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği.. Lisans aşamalarında bulabilirsiniz.

EVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİĞİN EK-3C SİNDE YER ALAN TEKNİK UYGUNLUK RAPORUNUN KAPSAMINDA OLMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER

1-Geri kazanım verimi
2-Atığın temin edileceği yerler
3-Tesiste atık işlemede kullanılan kimyasal maddelerin isimleri, miktarı (ton/ yıl) ve depolama şekilleri
4-Hammadde ve ürün stok alanlarının kapasiteleri ile stok alanlarında alınacak güvenlik tedbirleri
5-Geri kazanım sonucu elde edilecek ürünler, ürünlere ait etiketleme ve ambalajlama bilgileri
6-Geri kazanılamayan atıkların, bileşimi, miktarı ve nasıl bertaraf edilecekleri
7-Geri kazanım tesislerinden elde edilecek ikincil ürünün özellikleri ve bu ürünün kullanılabilirliğini içeren teknik bir rapor ve/veya Geri kazanılan ürünlerinin piyasaya ürün olarak sürülebilmesi için ilgili kurum/kuruluşlardan alınacak belge ve/veya Geri kazanılan ürünlerin standartları, ticari isimleri ve üretim miktarları (ton/ yıl)
8-Tesise gelen atıkların Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik Ek-IV ünde verilen atık kodları ve tahmini yıllık miktarları aşağıda yer alan tabloya göre detaylı olarak belirtilir.
Ayrıca olarak belirteyim tehlikesiz atık dediğiniz halı kenarı harman hallaç kirli meydan elyaf gibi tekstil ürünlerinden oluşuyorsa bu teknik uygunluk raporunu hazırlamanız gerekmektedir. Eğer tehlikesiz atıklarınız çuval fireleri, non woven kumaş kenarları... gibi ambalaj üretiminden kaynaklanan fireler ise teknik uygunluk raporunu oluşturmanıza gerek yoktur.
Ben sizin tehlikesiz atıkların tekstıl atıkları oldugunu düşünerek, 7. madde de yapmanız gereken üniversitelerin tekstil mühendisliği bölümünden atıklarınızın analizlerini yaptırabilirsiniz bu da Bilirkişi Raporu olarak geçmektedir.

emisyon kaynağı yoksa eğer, bir dilekçe ile bulundugunuz ilin müdürlüğüne emisyon konusunda değerlendirilip değerlendirilmediği hususunda bir dilekçe yazabilirsiniz. GFB almış iseniz zaten emisyondan muaf oldugunaza dair bir belgeniz olması gerekir. çünkü GFB aşamasında emisyon görüş yazısını sisteme yüklemeniz gerekmektedir.
 
@Mustafa Güvenç
benim analiz sonucum 14.07.2012 de elime ulaştı hiç bir sıkıntıda yok. 1 hafta sonuçlandırdılar. gayette hızlılar

@erl_dlklnc
tekrardan emisyon ölçümü yaptırıyorsunuz ve valilik tespit raporu veriliyor. 1 hafta önce onuda edindim.
 
Yasemenin Hanım Merhaba

Bende plastik geri dönüşüm firmasında çalışıyorum ve sizin bahsettiğiniz tüm dosyaları hazırladım. Size yardımcı olmaya çalışayım. öncelikle sorduğunuz soruların sırasına göre yanıt vermeye çalışacağım.

1- Firma plastik geri dönüşüm işi yapıyorsa muhakkak granül makineleri vardır. Eğer aynı zamanda bu gelen plastikleri seçmek için bölüm varsa oradada emisyon kaynağı vardır. Örneğin bizim tesisimiz 2 katlı. alt katta gelen plastikler cinslerine göre ayrılır ve kırılır. Üst kattada granül haline getirilir. İl çevreden geldiklerinde alt kata kırma işlemi olduğundan toz için bir sistem koymamızı söylemişlerdi. Bizde bu sitemi yaptırıp baca seviyesini yönetmelikte belirtilen düzeye getirdik. Aynı zamanda granül makineleri içinde bir sistem (bizdeki davlumbaz tipli) kurulup ki bu zaten vardır onuda yönetmelikteki şekilde (1,5 m) bacasını ayarlıyorsunuz. Bu geri dönüşüm tesislerinde genelde vardır ama bacalar çatıya çıkarılmamıştır. Zaten bu bacalardan havayı kirletecek herhangi bir kirletici çıkmamaktadır. Emisyon olarak sadece toz ve VOC ölçümüne baktırıyorsunuz ve bunlarda zaten standartlara uygun çıkıyor. İl çevre istemesede olur aslında çünkü bu tip yerlerde standartların üzerinde herhangi bir parametre çıkmaz. Ancak iş çevreden gelen arkadaşlar granül makinesi proses bacası, kırma işlemlerinden dolayı havalandırma bacası olarak emisyon kaynağı gösteriyorlar. Ben bu konuyu sormuştum ancak proses bacası olarak bunun ölçümünün yaptırılması gerektiği söylenmişti.

2- Teknik Uygunluk raporunu bildiğim kadarıyla TUBİTAK yapıyordu ancak tek bir malzeme cinsi için 3600 gibi bir rakam istemişlerdi. Ama burada dikkat edilecek konu Tubitakın sizin göndereceğiniz numunelere uygulayacağı analiz metodları orijinal maddelere uygulanan türden. Bu nedenle pek uygun olmaz. Sizin burada yapmanız gereken şu: Öncelikle tesiste hangi malzemelerin geri dönüşümü yapılıyor, hangi malzemelerin analizi yapılacak bunu belirlemek. Örneğin bizde Polietilen, polipropilen, polistiren, ABS malzemeleri için analiz yapıldı. Bu analizi TSE yapıyor. Yalnız bu malzemelerden bazıları için (örneğin polipropilen ve polistiren) özel olarak çubuk yaptırmanız gerekiyor. Bu çubuklar 8 cm uzunluğunda 1 cm genişliğinde 04-05 cm kalınlığında 15-20 adet olacak. (tam ölçüleri TSE söylüyor) bu çubuklar tesisin geri dönüştürdüğü (granül haline getirdiği) malzemeden yapılıyor. Darbe dayanımını ölçmek için gerekiyor. Polietilen ve ABS de bu çubuklar istenmiyor.

Daha sonra gönderdiğiniz numunelerin analizi yapılıyor ve size gönderiliyor. Bu sonuçlardanda herhangi bir sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum. Daha sonra tesisiniz elde ettiği malzemeleri kime satıyorsa o firmadan bir yazı alıyorsunuz o yazı örneğide şu şekilde

'' ....................................................................... adresinde bulunan bulunan ............................................................... unvanlı firmamız ..................(sizin firmanız)..................... firmasından Polistiren (PS) granül alıp askı imalatı yapmaktadır. Firmamızca yapılan analizde garanüllerin spesifikasyonlarında herhangi bir uygunsuzluk bulunmamıştır. Granüller kullanıma uygundur. (Kaşe-İmza)

Bu yazıyı granülleri sattığınız firmaya yazdırıp gönderiyorsunuz. Tüm müşterilerinize yazdırmanız gerekmiyor. Hangi malzemelerin (PE,PP,PS vb) geri dönüşümü yapılıyorsa o malzemelerin herbirinden bir tane yeterli olur. Bu iki bilgi (TSE de yapılan analiz sonucu ve firmalardan alınan yazı) ile 3)Geri dönüşüm sonunda elde edilen ürünün standardına ve ürünün satışa uygunluğuna ilişkin izin belgesi hazırlanmış oluyor. Bu yazıları bilgisayara taratıp düzenli bir şekilde rapor oluşturabilirsiniz.

Teknik Uygunluk raporunuza siz hazırlayabilirsiniz. Yönetmelikte içeriğinin nasıl olacağı yazılmış. Zorbirşey değil. zaten TSE den aldığınız analiz sonuç raporunuda bu rapora ekleyeceksiniz. Üniversitede hazırladığımız tez gibi bir rapor sunacaksınız. Başlangıçta firmanın tanıtımını yapmanızı tavsiye ederim. kısa bir tanıtım ve firmanın kendi yermi kira mı olduğunuda belirtin. daha sonra yönetmelikte belirtilen içerikleri yazmaya başlayın örneğin verimi soruyor. Verimi il çevrenin gelip ölçeceği yok. kaldı ki büyük bir tesisse bunu sizde ölçemezsiniz. Çübkü granül aşamasında plastikler takoz haline geliyor ve bunlar tekrar kırılıp granül oluyor yani atık değil. Bu nedenle şurada br kayıp oluşuyor, sistem içerisinde % şu kadar kayıp oluşuyor diyip ortalama bir değer yazın. En mantıklısı bir yılda giren mallarla satılan malları oranlayın %85-93 idealdir. PET geri dönüşümünde biraz daha az %80-90. tabi yüksek gibi durabilir ancak biz tesise geri dönüştüremeyeceğimiz malzemeleri almadığımız için ve mal seçerken işimize yaramayan malı iade ettiğimiz için kaybımız az oluyor. verimimiz daha yüksek gözüküyor. yönetmelikte belirtilen 7. madde yani istedikleri teknik rapora hem TSE den alınan analiz sonucunu hemde firmalardan aldığınız yazıyı ekleyin. yani teknik uygunluk raporunun 7 maddesi aynı zamada geri dönüştürülen ambalaj atığının satışa uygunluğuna dair rapor olmuş oluyor. teknik uygunluk raporunu rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Yoksa TSE den aldığınız yazıya hiçbir ilave yapmadan siteme yükleme yapmıyorsunuz çünkü onlar sadece rapora koyacağınız birer parça. Bu süreci bende yaşadığım için yaptığım tüm işlemleri burada yazdım. Lisansı alalı yaklaşık 8-9 ay oldu. Gönül rahatlığıyla yazdıklarımı uygulayabilirsiniz ki reddedilme gibi bir durum söz konusu değil. sadece eksik evrak yüklenmesin yeterli il çevrede sizin yazdığınıza yanlış demez zaten eksik evrak olup olmadığına bakar. Siz teknik uygunluk raporunu süsleyin yeter. şu kadar depolama kapasitemiz var, yerler beton zeminli, 3 metreden yüksek istifleme yapmıyoruz vs diyeher maddeye belirtilen içeriğe uygun yazı yazmanız yeterli olacaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
@Mustafa Güvenç

özmüşler a.ş.

@Levent Şahin

çok teşekkür ederim levent bey çok yardımcı oldunuz. bende bütğn adımları tamamladım zaten birtek teknik uygunluk raporu kaldı. onuda hazırlayınca işlemeim bitmiş olacak.
 
Merhaba arkadaşlar,
Ambalaj atığı toplama ayırma tesisinde çalışıyorum ve tesisimizde ayrılan plastikleri göndermek için plastik geri dönüşümü yapan lisanslı bir firmaya ihtiyacım var. Böyle firmalarda çalışan arkadaşlarla iletişime geçebilirsem sevinirim :) Sakarya ve çevresinde olursa çok iyi olur..
 
atıkambalaj bildirim sisteminde zaten bütün lisanslı tesisler...o sistemden araştırarak bulabilirsin...sitelerine bak, olmadı ara

bu arada hayırlı olsun özcan kardeşler
 
Üst