• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Plastik Yıkama Tesisinin Atıksuları

AYŞENUR DAŞCI

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Nisan 2020
Şehir
Kahramanmaraş
Firma
ÖZEL
Merhabalar arkadaşlar ambalaj atığı geri dönüşüm tesisiyiz. Biz firma olarak yeni bir yıkama tesisi kurduk. Bu tesisinden çıkan atık sularımızı kanalizasyon sistemine vereceğiz. Kanalizasyona vermeden önce suda oluşan akm'yi düşürmem ve küçük naylonları tutmam gerekiyor; ayrıca suyun debisi yüksek. Bu noktada nasıl bir yol izlemeliyim. Böyle bir tesise nasıl bir sistem kurmalıyım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. İyi günler, iyi çalışmalar...
 
AYŞENUR DAŞCI
Merhaba,

Yalnızca AKM ve küçük naylon ise probleminiz ızgara, elek ve yüksek bekletme süreli çöktürme ünitelerinde çözebilmeniz lazım. Özellikle çöktürme ünitesi önem arz ediyor. Askıda Katı Maddeler ideal bekletme süresinin altında çökemiyorlar, haliyle savaklardan kaçaklar oluşuyor. Ama tüm bunlar bir arıtma tesisi ünitesi. Direkt olarak kanalizasyona verdiğiniz sürece çözmenizin zor olduğu konular.

Debi kısmına gelecek olursak; "debisi yüksek" kısmını anlayamadım. Zaten atıksu debiniz bilinen bir özellik değil midir? Debi aniden artış gösteriyorsa, çözümü kanala vermeden önce bekletme ünitesine almakta çözebilirsiniz. Örneğin kuracağınız 30 metreküp hacimli bir bekletme ünitesine dalgıç pompa sistemi kurulabilir. 20-25 metreküp seviyesine ulaştıkça deşarj yapabilir. Ya da manuel olarak deşarj işlemi gerçekleştirilebilir. Belirli bir deşarj seviyesinin üzerine çıkmaması içi otomatik olarak deşarj pompası durdurulabilir. Tercih size kalmış.
 
Teşekkür ederim. Bu Yöntemler üzerinde çalışacağım. Alan olarak çok yerim olmadığı için bunları nasıl faaliyete geçirebilirim, bilmiyorum.
 
tambur elek içerideki katı maddelerinizi almaya yarar plastik vb malzemeleri alır ayrıca çok yer kaplamaz. Gerekirse sadece dengeleme ve tambur elek sistemi yaparsın. Çöktürme havuzunu yapmazsın. Tambur eleğin çıkış suyuna bakarsın AKM oranı düşükse çöktürme havuzu yapmana gerek kalmayabilir.
 
Geri dönüşüm yıkama tesislerinin atıksuyunun çok karakterli olacağını bilmeniz gerekir. Çünkü kum, organik kalıntı, çamur , inorganik maddeler ve organik maddeler barındırır. Kaba elek , ince elek( disk elek veya tambur elek olabilir. Verimi tartışılabilir.) Yıkama tesislerinin akmden ziyade BOİ ve KOİ oranın da yüksek olacağını söyleyebilirim. Yapacağınız çalışmada , belediyenin kanalizasyona deşarj parametlerine bakmanızı öneririm. En kesin yolu suyunuzun analizidir. Analiz yapıp ona göre çalışma yapmanızı öneririm. Sadece çöktürme yetmeyebilir. Suyunuzun debisi yüksek ise o debiye göre tasarım yapmanız gerekir. Debi ve su analizi en dikkat etmeniz gereken iki nokta.
 
arkadaşın dediği küçük naylonları tutmam gerekiyor cümlesinden naylon yıkama üzerine çalışıyorlar. Ve AKM yi düşürmem gerek ibaresinden de analiz yapılmış ve akm sınır değerinin üzerinde kalmış ve bu sorunu nasıl çözebilirim diye sorduğu anlamı çıkartıyorum :D

Yoksa uyduruyor muyum :D

BOİ ve KOİ ağırlık olarak yoğurt kovaları gıda ambalajlarında yıkandığı atık sularda çıkıyor
 
Geri dönüşüm yerinde yıkanacak olan ürünlerin nereden geldiğini bilemez ki. :) Ya da AKM düşümeyi ve naylonu tutmayı hedefliyor da olabilir. Ama asıl kirleticilerin ne olduğunu da gözden kaçırmış olabilir. Baştan uyarmada yarar vardır.
 
Yaptırmadığınızı varsayarak yorum yaptım , diğer parametrelerin üst limitte olduğu atıksuların da olduğunu gördüğüm için uyarmak istedim.İyi çalışmalar.
 
Merhaba arkadaşlar plastik, çuval ve naylon kırma sonucu çıkan atık suyum parametrelerin üzerinde çıkıyor.Kimyasal kullanarak sonucu değiştirebilir miyim ?
 
Üst