• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Radyoaktif atıklar

Y.Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Temmuz 2012
Arkadaşlar radyoaktif maddeleri bertaraf eden lisanslı firmalar biliyor musunuz? Bunların listelerine nerede ulaşabilirim?
 
faaliyet konusu termik santralde faaliyet konusuyla alakalı bir şey değil. iki adet radyoaktif paratonerimiz var ömrünü tamamlamış. onu bertaraf ettirecektik
 
Merhaba,
Radyoaktif atiklar ulkemizde sadece Kucukcekmece Nukleer Arastirma Merkezi tarafindan alinmakta ve depolanmaktadir. TAEK tarafindan yayinlanan liste kapali radyoaktif kaynaklari alan firmalarin listesidir, birbiri ile karismasin.

Radyoaktif kaynaklar. Veya radyoaktif atiklar verilirken UATF kullanilmamaktadir. Kapali radyoaktif kaynaklari verirken, kendiniz tutanak tutabilirsiniz (ben kendi calistigim yerde boyle yapiyorum), radyoaktif atik verirken ise zaten TAEK ten bir yetkili gelecegi icin onlar ozel olarak bir belgeleme islemi yapiyorlardir saniyorum.
 
Hastaneden kaynaklanan radyoaktif atıklar için Hastanenin TAEK ile sözleşme yapma zorunluluğu var mı? Endüstriyel Atık Yönetim Planında yalnızca bu sözleşmeyi eklesek ve radyoaktif atıkların TAEK in sorumluluğunda yönetildiğini yazsak yeterli olur mu acaba?
 
@Nihal Ş. Aksoy
Radyoaktif madde tedavisinden kaynaknaklanan sıvı atıkların nasıl işlem gördüğünü yazarsınız (tanklrda biriktirilip bekletilmesi vs.), katı atıkların da bekletilerek yarılanma ömrünün doldurlduğunu ve sonrasında nasıl işlem gördüğünü yazn.
Bunun dışında bi de radyoaktif kaynakların (tedavi için kullanılan cihazların reaktörleri) nasıl TAEK e gönderildiğinden bahsedin yeterlidir sanırım. Bu kaynaklar genellikle tedarik edilen firmalara geri verilir, onlar TAEK'e teslim eder, bu işlemlerden bahsedin.
 
hastanelerden kaynaklanan radyoaktif atıkların yarı ömrünü doldurmALARI İÇİN RADYOAKTİF ATIK DEPO ALANI OLUŞTURULMASI GEREKLİ MİDİR?
 
@morgul

Ayrı bir depo oluşturulmasına gerek yok diye biliyorum. Bu tarz atıklar için kullanılan birimin en uygun yerinde kurşun kaplarda bekletilebilir. Biz öyle yapıyoruz. Ortalık bir yerde de durmamış oluyor.
 
Merhabalar;

Fabrikamızda kullandığımız bir radyoaktif cihazın (sabit proses kontrol cihazı olarak geçiyor, ağırlık ölçümünde kullanılıyor) , yarılanma ömrü dolmak üzere. Cihazın kullanım süresi bittikten sonra nasıl bir yol izlemem gerekir? Sökülmesi işlemini de mi lisanslı firmaya yaptırmak gerek? yada atık sahibi bunu taek'e gönderir vb. gibi bir yönetmelik maddesi var mıdır?
 
@hersanlioglu , daha önceden bu konuda çalışma yapmıştım, notlarıma ulaşamadım ama hatırladığım kadarı ile; tesisinizde radyoaktif madde içeren bir cihaz varsa zaten TAEK'ten eğitim almış personel olmalıdır. Atıklar ve cihazlar konusunda da TAEK ile bağlantıya geçmeniz gerekmektedir, ekte tarife ve yönetmelik mevcut, kendilerine ulaşıp sormanızda fayda var. Kolay gelsin...
 

Ekli dosyalar

  • radyasyon_guvenligi_yonetmeligi.pdf
    456.9 KB · Görüntüleme: 12
  • temel_mal_ve_hizmet_ucret_listesi_revize13.pdf
    602.2 KB · Görüntüleme: 11
Teşekkürler @SenayKS,

Tesiste bulunması gereken Radyasyondan Korunma Sorumlusu Eğitimine katılacağım, 2016 yılı takviminin açıklanmasını bekliyorum.
Dediğiniz gibi TAEKe ulaştım, ama taşıma/depolama kısımlarına pek değinmeden sadece ücret kısmı ile ilgili bilgilendirme yaptılar. Yönetmeliklerde de bu konular hakkında pek detay bulamıyorum malesef.
 
Üst