• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

reçineli arıtma sistemleri

umut özdemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mart 2012
arkdaşlar reçineli arıtma sistemi nedemektir?sadece iyon değişimi ilemi alakalı bu reçineli arıtma sistemleri? reçineli arıtma sistemleri ile ağır metal geri kazanımıyla ilgili konuda azda olsa bilgi vericek olan varmı lütfen yardım edin????
 
Reçineli Sistemler genel bir kavramdır. Reçine bir petrol yan ürünü olarak çıkar çeşitli yöntemlerle işlenerek sektörde kullanırlır hale getirilir. Böyle sistemlerde ağır metal geri kazanımı diye bir şey söz konusu değildir. Genellikle Su Yumuşatma proseslerinde ve Demineralizasyon sistemlerinde kullanılır.

Su Yumuşatma sistemlerinde Sodyum formunda kuvvetli katyonik reçineler kullanılır. Bu reçineler Sudaki Ca+2 ve Mg+2 iyonlarını tutarak iyon denkliğini korumak için suya Na+1 iyonu verir. Reçine adsorbsiyon kapasitesine ulaştığında tuzla rejenerasyon yapılır. Bu şekilde Ca+2, Mg+2 iyonları NaCI çözeltisindeki Na+1 iyonu ile yer değiştirerek reçine tekrar aç hale gelir.

Demineralizasyon sistemlerinde anyonik ve katyonik reçineler kullanılır. Bu reçineler ise sudaki + ve - yüklü iyonları alırlar. Yumuşatma reçinelerine göre farklı yapıdadırlar ve asit - kostik ile rejenerasyona girerler. Günümüzde bu sistemlere alternatif Elektrodeiyonizasyon sistemleride vardır.
 
Tam olarak öyle değil yukarıdaki anlattığım sistemlerde böyle bi durum yok ama sudaki bazı ağır metalleri (değerli metalleri ) almak için polistiren şelasyon reçineleri gibi özel reçineler var. Ancak bu uygulamayı ben hiç pratikte görmedim, pahalı bi uygulama yada verimi düşük bi uygulama olabilir. Bildiğim kadarıyla da hala deneme aşamasında olan bi uygulama bu.
 
Üst