• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Rekor için dikilen 10 milyon fidan kurudu

Erdoğan'ın katılımıyla 'Geleceğe Nefes' sloganıyla dikilen fidanların yüzde 90'ının kuruduğu belirlendi.

166631_814x458.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla 11 Kasım'da 'Geleceğe Nefes' sloganıyla dikilen fidanların yüzde 90'ının kuruduğu belirlendi.

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş "Mevsim itibarıyla yeteri kadar yağışın olmadığı dönemde, sırf Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek adına böyle bir kampanyanın yürütülmesinin yanlış olduğunu söylemiştik. Ayrıca dikilen fidanların usulüne uygun ve ehil insanlar tarafından dikilmediği de ortadaydı" dedi.


Uzmanların uyarılarına karşın Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek adına yanlış zamanda dikilen milyonlarca fidan kurudu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından 11 Kasım 2019’da ‘Geleceğe Nefes’ sloganıyla, Türkiye’nin farklı illerinde eşzamanlı olarak 11 milyon fidan dikildi. Ankara’daki dikim etkinliği de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yapıldı.

Dikimlerin yapıldığı zaman diliminde meslek kuruluşları ve uzman orman mühendisleri, ‘toprağın yeterli nem doygunluğuna ulaşmadığını ve bu nedenle tutma oranlarının yüzde 10’un altında olduğunu’ belirterek uyarıda bulundu. Ancak bu uyarılar dikkate alınmadı.

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, fidanların dikiminden 2 ay sonra, sahada yapılan araştırmaları değerlendirdi. Cumhuriyet’ten Sena Yaşar‘ın haberine göre Durmuş, sendika tarafından Çanakkale Ayvacık’taki uygulama alanında yapılan incelemelerde, fidanların kuruduğunu belirlediklerini anlattı. Uygulamanın ‘popülist ve tahribatın üstünü örtme operasyonu’ olduğunu söyleyen Durmuş, bakanlığın ve Orman Genel Müdürlüğü’nün yasalar gereğince, fidanlama yapmasının zorunluluk olduğunun da altını çizdi.


DURMUŞ: BU BİR CİNAYETTİR

Durmuş, açıklamasında şu eleştirilerde bulundu

“Bu çalışmaya yönelik, ormancılık bilim insanları ve bizler, koşulların uygun olmadığını bildirmiştik. Mevsim itibarıyla yeteri kadar yağışın olmadığı dönemde, sırf Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek adına böyle bir kampanyanın yürütülmesinin yanlış olduğunu söylemiştik. Ayrıca dikilen fidanların usulüne uygun ve ehil insanlar tarafından dikilmediği de ortadaydı. Keşke o dönemki iddialarımızda biz yanılmış olsaydık. Birkaç alanda yaptığımız araştırmada yüzde 90’ın üzerinde fidanın öldüğü görülmektedir.

Bu bir cinayettir. Tarım Orman Bakanı ve Orman Genel Müdürlüğü yetkililerini bir kez daha uyarıyoruz. 17 yıldır binlerce hektar orman alanını çokuluslu şirketlere maden sahası olarak peşkeş çektiniz. Bu şirketlerin yarattığı tahribatı değil 11 milyon fidan dikmek, asırlarca uğraşsanız düzeltemezsiniz. Bu uygulamalar geleceğin nefesi olmak yerine gelecek neslin soluğunu kesmiştir.”
 
bize yapmayın demiyorlar doğru zamanda yapın diyorlar biz hobi olarak yine yapalım kafasıyla fidan dikilmiş anlaşılan.
 
türkiye de projeler öyledir hele bir yapak ta sonra düzeltiriz ...
 
su ihtiyacı yüksek olan neden çam ağacını ekeriz hala anlamış değilim. Türkiye'deki ormanlar sürekli çam ormanı. Sanki çam harici ağaç ektik mi dünya tersine dönecek. Katırtırnağı ekselerdi o zaman. 11 milyon çamın tutmayacağını söylüyorsun o zaman alternatifini de söyle arkadaş. 1 böle kuru muhalefete kıl oluyorum 2 aynı cümleleri defalarca kullanarak bir sayfa haber yaptım diyen gazetecileri ifrit oluyorum. Koca haberin içerisindeki ana olay 3-4 satır. Okuduğumuz 1 sayfa :mad:
 
3-5 cümle ile durumun alternatifini adam nasıl anlatabilir ki? Sonuçta çok teknik bir konu, çam ağacı veya başka bir ağacın neye göre dikilmesi veya dikilmemesi gerektiği başlı başına bir uzmanlık alanı. Genel olarak bir kuru muhalefet problemimiz var ama bu örnekte değil bence. Ayrıca vatandaş alternatif olarak mevcut ormanları koruyalım, maden sahasına çevirmeyelim önerisinde bulunmuş:)

...Tarım Bakanlığı yaptığı açıklamada fidanların %95 oranında tuttuğunu açıklamış, çok enteresan. Hangisi doğru?
 
Yenilenebilir enerji istiyorsun hammadde maden, yeli otomotiv istiyorsun hammadde maden, yerli motor istiyorsun hammadde maden, yol istiyorsun hammadde maden, ev almak istiyorsun hammadde maden bu liste uzadıkça uzar gider... Et döner yemek istiyorum ama ben vejeteryanım.
 
SEO yapıyor galiba. Aramalarda çıkmak için konu hakkındaki en çok arananları 30 kez yazıyor. Sonra da böyle Okumaya Başlıyorum kitabı okuma parçası gibi her paragrafı tekrar eden haber çıkıyor. Sanırım çam ormanları Orta Anadolu'da iyi yetişiyor. Kurak da derler ama belki kış mevsiminin sert geçmesinin etkisi vardır. Kuru muhalefete ben de sinir oluyorum bu arada.
 
Katır tırnağı çok sıcağa, çok soğuğa, kuraklığa, dona karşı çok dayanıklı bir ağaç. niçin illa çam anlamış değilim.
 
Yukarıdaki cümlelerde kimse maden düşmanlığı yapmadı ki, ne demek istediğiniz anlaşılmıyor. Bir cümleyi alıp niyet okuyuculuğu yapmak, bütün herkesi aynı kefeye koymak sonra da hepsine tümden sallamak... Bu en az et döner yerken kendini vejeteryan olarak kabul etmek kadar sıkıntılı.
 
Size ithafen yazdığım bir cevap değil. Genel yazdığım bir cevap.
 
Şey desek olur mu? Çilek yicem ama muz tadı gelsin olmamı ? ?
 
bigbabo diye ciklet vardı. iki tatlı olanları vardı. muzlu-çilekli. ondan versek olur mu :)
 
bakalım başka neylere girecekler de dolaylı dolaylı anlatsınlar ..
 
Üst