• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

reynolds sayısı

aykut odabaşı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ekim 2011
Firma
yetkay inşaat
borulu kaplarda, karıştırmalı kaplarda ve dolgulu kaplarda reynolds sayısı nasıl hesaplanır? bu konuda bilgi paylaşımında bulunursanız sevinirim:)
 
hesaplanmaz. reynolds sayısı dairesel bir enkesitte ( yani çapa göre tanımlı), viskozitesi, özkütlesi bilinen bir akışkanın değişen hızlarda türbülanslı, geçiş(transient) ya da laminer akım koşullarında olup olmadığını anlamaya yarar. bu sayının standartlaşması için hep aynı geometrik şekildeki enkesitte ölçülmesi şart. yoksa boyut analizi yöntemleri falan uygulamak gerekiyor sanırım. ama bu sayı standartlaşmalı çünkü bu sayı rasyonel değil ampirik bir sayı.

bahsettiğin reynolds sayısı değil de sürtünme katsayısı olmasın?

basit bi soru oldu tamam ama bunu sormamın sebepleri var, öncelikle borulu kap hayal edemedim. eşanjörlerdeki gibi borulu kaplar mı yani? karıştırmalı kap ne onu da anlamadım. karıştırmanın türbülans oluşturmadaki etkisi mi göz önünde tutulacak? karışan bir kapta doğal türbülans zaten olur. karıştırıcının amacı türbülansı arttırmak için hız gradyanı üretmektir. hıza göre tanımlanan bir reynolds sayısından bahsetmek ise bu durumda zaten gereksiz yani. dolgulu kapta reynolds sayısı başlı başına ileri fizik konusu. dolgudan kasıt boşluklu bir filtre hacmi falan ise filtrelerde zamana bağlı yük kaybını veren pratik ergun denklemi varken reynolds sayısı falan zaten gerekli değil ki.

velhasıl soruyu anlamadım :(
 
içme suyu arıtımı dersinde hoca böyle bir soru sordu. tam olarak benimde bir fikrim yok ama kap dediği içme suyu arıtma tesisindeki tanklar olabilir. :eek:
 
abi en azından karıştırmalı tankta hesaplaması zor olmalı. literatürde laminer karıştırıcı, türbülanslı karıştırıcı için bildiğimiz reynolds sayısı tanımı kullanılıyor. d için pervane çapı deniyor sadece kalan her bir şey aynen yerli yerinde. akşam bir bakayım eldeki kaynaklara.
 
bende biraz araştırma yaptım ama hiçbir yerde bulamadım. hep bildiğimiz formulle karşılaştım farklı birşey yoktu. kaynaklara baktıktan sonra beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum en azından bir yol göstermiş olursunuz.
 
Hanife Hocam her zamanki performansında... ;) Stokes ve Reynolds teorilerini incelemende fayda var. İkisini bir düşün. Bir de Hanife Hoca'nın kitabı vardır. Tüm fotokopicilerde...
 
Üst