• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Risk değerlendirmesi

ecenil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Kasım 2012
Yeni mezun çevre mühendisiyim aynı zamanda da mayıs ayı İSG sınavına hazırlamaktayım işverenim risk değerlendirmesi yapmamı istedi henüz belgem yok 2 -3 ay da süre verdi şimdi yap belgeni alınca imzalarsın gibi bir durum oldu ben merak ediyorum bu tecrübesizlikle risk degerlendirmesi yapılabilir mi yapılabilirse nasıl bir yol izlenir yardımcı olursanız sevinirim
 
@Servet Yortumluk
hım iş yerim tuzlada şayet risk değerlendirmesini yapabilirsem hocalarımada gönderip kontrol ettimek istiyorum illaki bi bilene sorarım ihtiyaç duyarsam çagırırım sizi teşekkürler
 
Senin işin kolay çünkü metal kesme ve şekillendirme işinde risk analizi hazırlamak hem zevkli ve hemde tecrübe sahibi olman için çok iyi bir basamak senin için,
Mesela eksantrik pres riskleri;
presle ilgili güvenlik levhaları var mı?
pedal koruyucusu var mı?
çift el kumandası var mı?
volan muhafazası koruma devresi var mı?
havalı kavraması var mı?
yağlaması faal ve çalışıyor mu?
kaması, mandalı ve çekme yayı çalışıyor mu?
pres ayakları altında titreşim kauçukları var mı?
elektrik panosu topraklaması var mı?
elektrik pano altı izole paspas var mı?
sadece pres ile ilgili tehlike noktaları bunlar,
umarım çalışmalarına ışık tutar,
Kolay gelsin, kazasız günler,
 
Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmesi
MADDE 6 - (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Oluşturulan ekipte aşağıdakiler yer alır:
a) İşveren veya vekili,
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri,
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri,
ç) İşyerindeki destek elemanları,
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.
(2) 10`dan az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, risk değerlendirmesini işveren kendisi yapabilir.
(3) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.
(4) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin etmek; bu kişi veya kişiler ise sağlanan bilgi ve belgeleri korumak ve gizli tutmakla yükümlüdür.
Demektedir. Fakat geçici madde de ise

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 6 ncı madde uyarınca oluşturulacak risk değerlendirmesi ekibinde, mezkûr maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde sayılanların bulundurulma zorunluluğu Kanunun 38 inci maddesinde belirtilen sürelere uygun olarak aranır.

yazmaktadır. . Kanunun 38. maddesinde ise

Yürürlük
MADDE 38 –(1) Bu Kanunun;
a) 6, 7 ve 8 inci maddeleri;
1) Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra,
2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra,
3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,
b) 9, 31, 33, 34, 35, 36 ve 38 inci maddeleri ile geçici 4, geçici 5, geçici 6, geçici 7 ve geçici 8 inci maddeleri yayımı tarihinde,
c) Diğer maddeleri yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,
yürürlüğe girer.


38. maddede ise 2. madede de 2013 ün 6. ayından itibaren anlamı çıkmakta.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanları kendileri kazanmak için daha tarihi gelmeden şuan bu işi uzmandan başka kimsenin yapamayacağından bahsetmektedir.Herkes imzayalabilir işveren bile. tarihleri kontrol edin.6. aydan sonra uzman ve hekim şartı başlıyor.öncesinde denetimlerde risk analizim yok dememek için işveren imzası yeterli olacaktır.
 
Tüm makinelerin kullanım klavuzlarını inceleyebilirsiniz ayrıca bu firmaların üretici yada bakım bölümleriyle iletişime geçebilirsiniz. Sağdan soldan bulduğunuz bilgiler sizin makinenizi tam yansıtmıyor olabilir. Bu makineler ile çalışan ustalar ile sohbet edin, mühendis, utabaşı, ekip başı alın yanınıza risk analizini birlikte hazırlayın.

Yalnız şuna dikkat edin direk sorarsanız hepsi tek ağız tehlikesi yok derler :) Siz sonuçta bazı alışkanlıkları değiştireceksiniz. Sohbet esnasında ağızlarından laf almaya bakın.. Mühendis için geçerli değil bu durum tabi :)
 
@CMNet Okuru

çok sıkıntılı bir iş kolu değilse işveren 6. ay a kadar kendi imzasını taşıdığı risk analizi yapabilir .​
 
Risk Değerlendirmesini kim yapar?
- Bu sorunun cevabı şudur; Risk Değerlendirmesine o işletmedeki herkes katkı sağlayabilir.
- Bir işin başındaki usta, bir makinayı kullanan operatörden daha iyi hiç kimse o işin özünü bilemez.
Risk Değerlendirmesi yaptırma sorumluluğu işverene ait olmakla birlikte çalışanların verdiği bilgilere ve geri beslemelere dayanarak iş güvenliği uzmanı yorumunu katar, teknik bilgileri ve puanlamayı yapar. Risk Değerlendirmesi canlı tutulması gereken bir süreçtir, hiç bir zaman yüzde yüz bitti denilemez, kaza veya ramak kala olduğunda, yeni bir makina, tesis, operasyon hatta yeni bir çalışan geldiğinde bile Risk Değerlendirmesi güncellenebilmektedir. Son olarak şunu söyleyebilirim, Risk Değerlendirmesi İş Güvenliğinin temelidir.
Saygılar..
 
Kardeşim,
Yapılan her şeyi kanun ve yönetmeliklerde aramak da bazen doğru olmayabilir,
Çalışan yorumu da burada çok önemli tabi ki,
Uygulayanın ve operatörün katkıları göz ardı edilmez ise, tabi ki olumlu sonuçlar çıkacaktır.
Aslında hepimizin yolu doğru, hedef de belli , sıfır kaza için ne gerekiyor ise yapmalıyız.
İSG profesyonelleri bu yolun her zaman lokomotifidir ve böyle olmaya da devam edecektir.
Bütün arkadaşlara kazasız günler dilerim.
 
Ris değerlendirmesi, işyeri kapasite değişikliği, yeni teknoloji kullanımı, yeni ekipman alımı, işyeri değişikliği gibi riskleri değiştirebilecek her durumda yenilenir..belli bir süresi yoktur ama iyi yönetim açısından 6 ay yada senede bir kez gözden geçirebilir, güncelleyebilirsiniz.
 
çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli gruplara göre Büşra Hanımın de bahsettiği gibi (+ kaza, ramak kala, mevzua tdegısıklıgı vb. ) değişiklik olması durumunda ve 2,4, ve 6 yıl ara ile yenilenir.
 
Tabi ki anlatılanlar doğrudur.
Senin kullandığın makinenin sadece lokal bir bölümünde değişiklik yapsan dahi risk analizindeki o bölümü güncellemek zorundasın.
Buradan yola çıkacak olur isek; Risk analizi işletme ile canlı ve güncel tutulmalıdır.
Dün yaptığın analizi beğenmeyip de bu gün şu bölümleri yenileyebilirsin.
Makine rengi dikkat çekmiyor ve o noktada insan ve vasıta geçişlerinde sorun oluyor ise hemen analizini güncelleyerek , gerekçeyi de yazıp dosyalarsın.
Kazasız günler dilerim.
 
Kimyasallar için isk degerlendirmesi yapmaya çalışıyorum fekat firmadaki bütün kimyasalların msds i olmak zorundamı bunu tam bilemiyorum. Mesela bazı kimysalları çok çok az kullanıyoruz atıyorum 1lt lik NaCl nin de MSDS olması gerekir mi?
 
Üst